Zuckerberg pleit voor nieuwe globale internetregels

Facebook-baas Zuckerberg mikt op privacy

‘Het internet heeft nood aan nieuwe regels om de verspreiding van haatboodschappen te voorkomen, de privacy te beschermen en inmenging in verkiezingen te voorkomen’. Dat heeft Facebookoprichter Mark Zuckerberg gezegd.

In een column in de Amerikaanse krant The Washington Post zegt Zuckerberg dat er ‘een actievere rol’ voor regeringen en regulatoren is weggelegd.

‘Technologie is een grotere rol gaan spelen in ons leven en bedrijven zoals Facebook hebben enorme verantwoordelijkheden’, schrijft Zuckerberg. ‘Elke dag nemen we beslissingen over welke boodschappen schadelijk zijn, wat politieke propaganda is en hoe we cyberaanvallen kunnen voorkomen. Dat zijn allemaal belangrijke beslissingen om onze gemeenschap te beschermen, maar als we alles vanaf het begin moesten overdoen, zouden we dit niet alleen aan de bedrijven overlaten om die beslissingen te nemen.’

Volgens de ceo van Facebook zijn regels nodig op vier domeinen: schadelijke boodschappen, integere verkiezingen, privacy en gegevensoverdracht.

Facebook kreeg eerder deze maand zware kritiek na de aanval op twee moskeeën in Christchurch, New Zealand, waarbij de aanvaller beelden van de gebeurtenissen live-streamde op Facebook.

Ook in verband met mogelijke inmenging van de Russen in de VS-verkiezingen en de zaak van Cambridge Analytica kwam Facebook in opspraak.

‘Wetgevers zeggen me vaak dat wij bij Facebook te veel macht hebben over welke boodschappen worden uitgedragen en eerlijk gezegd, ik vind dat ook’

Mark Zuckerberg

Woensdag liet het bedrijf weten dat het boodschappen van ‘wit nationalisme’ en ‘wit separatisme’ zou bannen van zijn platformen. En donderdag liet het weten de regels voor advertenties te verstrengen in het licht van de Europese verkiezingen in mei. ‘Wetgevers zeggen me vaak dat wij bij Facebook te veel macht hebben over welke boodschappen worden uitgedragen en eerlijk gezegd, ik vind dat ook’, schrijft Zuckerberg zondag.

Volgens hem is het niet goed dat Facebook zo veel beslissingen mag nemen over wat er gezegd en geschreven wordt. Daarom moet er een onafhankelijk orgaan komen waar mensen beroep kunnen aantekenen tegen beslissingen (van Facebook).

Zuckerberg zei ook dat hij samenwerkt met overheden, zoals in Frankrijk, om te zien dat de beoordeling van boodschappen ook op een effectieve manier gebeurt. Internetbedrijven ‘moeten verantwoording kunnen afleggen over hun normen inzake schadelijke boodschappen en er moet een meer gestandaardiseerde aanpak komen voor alle platformen. Elk internetbedrijf zou per trimester ook rekenschap moeten afleggen over welke boodschappen zijn afgehaald van de platformen. En er moet ook nieuwe wetgeving komen om verkiezingsprocessen te beschermen’, zegt Zuckerberg. Hij verwijst naar de Europese dataprotectieregeling die vorig jaar in voege trad en die als voorbeeld kan dienen voor de VS en andere landen. ‘Ik geloof meer in een globale regeling dan in een die verschilt per land of deelstaat. Zodoende krijgt iedereen recht op dezelfde bescherming’, besluit Zuckerberg.

Partner Content