In Pohang, Zuid-Korea, worden momenteel tests uitgevoerd met robots, die taken van cipiers moeten overnemen.

Een mogelijke oplossing voor de actuele problemen in de Belgische gevangenissen is te vinden in Zuid-Korea. Daar wordt een proefproject uitgevoerd met slimme robotcipiers.

In een reportage van persagentschap Reuters legt Lee Baik Chul, de voorzitter van het AFC (Asian Forum for Correction), uit dat de robots een dubbel doel hebben. Enerzijds moeten ze de veiligheid en het welbevinden van de gevangen verzekeren, door bijvoorbeeld geweld of een zelfmoordpoging te detecteren. Anderzijds kan met de robots de werkdruk van de cipiers naar beneden gebracht worden en wordt de veiligheid en het comfort van de werkomgeving verhoogd. Cipiers kunnen immers volgens de bedenkers heel wat basistaken - surveilleren, communiceren - vanuit de controlekamer doen.

De robot is uitgerust met een 3D-camera en met software dat het menselijke gedrag registreert en kan herkennen. Bij abnormaal gedrag krijgen de cipiers in de controlekamer onmiddellijk een waarschuwing, waardoor ze snel kunnen ingrijpen.

In Pohang, Zuid-Korea, worden momenteel tests uitgevoerd met robots, die taken van cipiers moeten overnemen. Een mogelijke oplossing voor de actuele problemen in de Belgische gevangenissen is te vinden in Zuid-Korea. Daar wordt een proefproject uitgevoerd met slimme robotcipiers. In een reportage van persagentschap Reuters legt Lee Baik Chul, de voorzitter van het AFC (Asian Forum for Correction), uit dat de robots een dubbel doel hebben. Enerzijds moeten ze de veiligheid en het welbevinden van de gevangen verzekeren, door bijvoorbeeld geweld of een zelfmoordpoging te detecteren. Anderzijds kan met de robots de werkdruk van de cipiers naar beneden gebracht worden en wordt de veiligheid en het comfort van de werkomgeving verhoogd. Cipiers kunnen immers volgens de bedenkers heel wat basistaken - surveilleren, communiceren - vanuit de controlekamer doen. De robot is uitgerust met een 3D-camera en met software dat het menselijke gedrag registreert en kan herkennen. Bij abnormaal gedrag krijgen de cipiers in de controlekamer onmiddellijk een waarschuwing, waardoor ze snel kunnen ingrijpen.