Zwaarste ‘denial of service’ aanval ooit

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De vijandschap tussen anti-spam organisatie Spamhaus en de Nederlandse hoster Cyberbunker lijkt te escaleren tot de zwaartse ‘denial of service’ ooit.

Doorheen de jaren heeft Spamhaus een reputatie uitegbouwd als organisatie van vrijwilligers die helpt om spammende ip-adressen aan te pakken, met behulp van blacklists. In Nederland worden dan weer hosting- en andere diensten aangeboden door Cyberbunker, een bedrijf gevestigd in een oude ‘(koude oorlog’ bunker. Dat bedrijf legt geen beperking op aan de zijn klanten, op het opslaan van kinderporno en terroristisch materiaal na. Blijkbaar heeft Spamhaus onlangs de ip-adressen van Cyberbunker in zijn lijst van spammende adressen opgenomen, waardoor heel wat cyberdiensten het verkeer vanuit de Cyberbunker blokkeerden.

In de maand maart werd Spamhaus dan het doelwit van een gedistribueerde ‘denial of service’ aanval (DDOS aanval), die wordt toegeschreven aan Cyberbunker. De DDOS aanval onderscheidde zich door een gerichte aanval op de DNS-servers van Spamhaus, en nooit eerder geziene datastromen. Zo piekten aanvallen met debieten van 300 Gbps. Een DDOS aanval beoogt het ontoegankelijk maken van een site, door deze te overweldigen met zeer grote aantallen van toegangsaanvragen, of te overspoelen met data. Spamhaus zou de aanval evenwel hebben doorstaan, onder meer een beroep te kunnen doen op infrastructuur van derden (waaronder naar verluidt Google). Ook zouden een vijftal politiemachten wereldwijd zich met de zaak bezig houden.

In een gesprek met de New York Times zou een woordvoerder voor de aanvallers Spamhaus hebben beschuldigd van ‘misbruik van hun invloed’. Trouwens ‘niemand heeft ooit Spamhaus opgedragen te bepalen wat op het internet kan en niet kan. Ze hebben zich in die positie gewerkt door voor te doen dat ze spam bevechten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content