Zware dwangsom dreigt door trage omzetting telecomwet in België

De Europese Commissie heeft België voor het Europese Hof van Justitie gedaagd omdat nieuwe Europese telecomregels nog steeds niet in nationale wetgeving zijn omgezet. De Commissie vraagt van het Hof een dwangsom van 70.353 euro per dag.

De Europese Commissie heeft België voor het Europese Hof van Justitie gedaagd omdat nieuwe Europese telecomregels nog steeds niet in nationale wetgeving zijn omgezet. De Commissie vraagt van het Hof een dwangsom van 70.353 euro per dag.

Volgens de Commissie verschaffen de nieuwe telecomregels consumenten en bedrijven meer consumentenbescherming en meer keuze. Zo bevat het pakket voorschriften voor de beveiliging van persoonsgegevens en de mogelijkheid om binnen het bestek van één werkdag van provider te veranderen met behoud van het eigen telefoonnummer.

Het Europees Parlement en de lidstaten bereikten over het pakket een akkoord in november 2009. De lidstaten moesten de nieuwe regels voor 25 mei 2011 omzetten in nationale wetgeving. Vorig jaar opende de Commissie procedures tegen 20 van de 27 lidstaten, maar de meesten hebben intussen hun huiswerk gedaan. Nederland en Italië ontsnapten de voorbije uren nog in extremis aan een rechtszaak. België, Polen, Portugal en Slovenië moeten zich wel verantwoorden voor de Europese rechters.

Opvallend is dat de Commissie meteen dwangsommen eist. Die zouden verschuldigd zijn vanaf de dag van de veroordeling door het Hof tot de dag dat de Commissie in kennis is gesteld van de volledige omzetting van de Europese regels. “De deadline is precies een jaar verstreken. Als we nu geen ernstige stappen ondernemen, zouden we het foute signaal uitsturen”, lichtte de zegsman van eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes toe.

België riskeert de tweede hoogste dwangsom. Voor Polen stelt de Commissie een dwangsom van 112.190 euro per dag voor. Portugal en Slovenië zouden respectievelijk 22.014 en 13.063 euro per dag moeten betalen. Bij de bepaling van de omvang van de sancties houdt de Commissie rekening met de duur en de ernst van de inbreuk en de omvang van de lidstaat in kwestie.

De uitvoering van het telecompakket vereist de nationale omzetting van een richtlijn over betere regelgeving en één over burgerrechten. De twee richtlijnen wijzigen samen vijf bestaande richtlijnen. België zette volgens de Commissie nog geen enkele van de twee richtlijnen om en de regering zou pas onlangs aan het wetgevende werk begonnen zijn.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content