Pakweg twintig jaar geleden schreef ik een column in Data News onder de titel "Nooit meer software kopen". De redenering in dat artikel gaat nu op voor apps. Toen was de basis de snel stijgende kracht van pc's en laptops en de snel toenemende omvang van nieuwe software. Met smartphones zitten we nu met een gelijkaardig fenomeen.

Wie van de iPhone en de iPad bij elke nieuwe release per se het nieuwe toestel wil kopen, merkt er niet veel van. Wie een smartphone van twee jaar oud heeft, wordt in deze wereld misschien wel als een rare snuiter bekeken, maar is (ik hoop op uw mild oordeel) toch nog niet helemaal uit de tijd.

Ik moest onlangs aan mijn column van toen terugdenken, omdat mijn HTC Desire mij meldde dat de ruimte om nieuwe apps te installeren begon opgesoupeerd te raken. Om de nieuwe en betaalde versie van OfficeSuite te kunnen installeren was er nauwelijks de 6,5 MB ruimte over.

Ja, en dan heb je al zoveel mogelijk apps van de telefoon naar de sd-kaart verplaatst (zoveel mogelijk, want er zijn er die dat niet toestaan, raadsel waarom). Maar eens is het op. En dan is het schrappen.

Toen was de evolutie in de kracht van pc's hectisch. En programmeurs begonnen te 'smossen' met code, en software had voortdurend meer rekenkracht van doen. Je kon nauwelijks professioneel bezig zijn op een pc van meer dan twee jaar oud. De snelheid van de wet van Moore was een aantal jaren trager dan de echte evolutie. Daarna kwam de stabilisering, en nu kan je, zeker in schijfgeheugen en rekenkracht, een pc makkelijk vier tot zes jaar goed aan het werk houden, ook met het toevoegen van nieuwe software. Je merkt zijn ouderdom eerder aan de toenemende traagheid bij het opstarten.

Idem fenomeen bij smartphones en tablets. De markt is nog zeer nieuw en dus ook zeer hectisch. Er is een beetje zicht op de grote spelers die zullen overblijven, maar afgezien van iOS is er geen besturingssysteem waar ik weddenschappen op twee jaar op stabiliteit en aantal versies en benodigde processorkracht zou durven afsluiten.

De nieuwe softwaregolf - de apps, dus - is nog hectischer. Talloze kleine toepassingen, die evenwel lang niet altijd zuinig zijn, niet met geheugen, niet met batterijtijd. Het 'smossen' is weer bezig. Volop.

Het klonk toen overdreven cynisch, dat je geen nieuwe software meer zou mogen kopen, eens de pc aangekocht. Nu is de titel boven dit stukje even overdreven cynisch. Maar toch, het kan best nog een paar jaar duren eer er meer rust en stabiliteit is op de markt van de mobile toestellen en apps.

Toon Lowette Toon Lowette is consultant in elektronisch en interactief uitgeven. Hij heeft een verleden als Knack-journalist, werkte als uitgever elektronische media voor Corelio en richtte 6minutes.be op.

Pakweg twintig jaar geleden schreef ik een column in Data News onder de titel "Nooit meer software kopen". De redenering in dat artikel gaat nu op voor apps. Toen was de basis de snel stijgende kracht van pc's en laptops en de snel toenemende omvang van nieuwe software. Met smartphones zitten we nu met een gelijkaardig fenomeen. Wie van de iPhone en de iPad bij elke nieuwe release per se het nieuwe toestel wil kopen, merkt er niet veel van. Wie een smartphone van twee jaar oud heeft, wordt in deze wereld misschien wel als een rare snuiter bekeken, maar is (ik hoop op uw mild oordeel) toch nog niet helemaal uit de tijd. Ik moest onlangs aan mijn column van toen terugdenken, omdat mijn HTC Desire mij meldde dat de ruimte om nieuwe apps te installeren begon opgesoupeerd te raken. Om de nieuwe en betaalde versie van OfficeSuite te kunnen installeren was er nauwelijks de 6,5 MB ruimte over. Ja, en dan heb je al zoveel mogelijk apps van de telefoon naar de sd-kaart verplaatst (zoveel mogelijk, want er zijn er die dat niet toestaan, raadsel waarom). Maar eens is het op. En dan is het schrappen. Toen was de evolutie in de kracht van pc's hectisch. En programmeurs begonnen te 'smossen' met code, en software had voortdurend meer rekenkracht van doen. Je kon nauwelijks professioneel bezig zijn op een pc van meer dan twee jaar oud. De snelheid van de wet van Moore was een aantal jaren trager dan de echte evolutie. Daarna kwam de stabilisering, en nu kan je, zeker in schijfgeheugen en rekenkracht, een pc makkelijk vier tot zes jaar goed aan het werk houden, ook met het toevoegen van nieuwe software. Je merkt zijn ouderdom eerder aan de toenemende traagheid bij het opstarten. Idem fenomeen bij smartphones en tablets. De markt is nog zeer nieuw en dus ook zeer hectisch. Er is een beetje zicht op de grote spelers die zullen overblijven, maar afgezien van iOS is er geen besturingssysteem waar ik weddenschappen op twee jaar op stabiliteit en aantal versies en benodigde processorkracht zou durven afsluiten. De nieuwe softwaregolf - de apps, dus - is nog hectischer. Talloze kleine toepassingen, die evenwel lang niet altijd zuinig zijn, niet met geheugen, niet met batterijtijd. Het 'smossen' is weer bezig. Volop. Het klonk toen overdreven cynisch, dat je geen nieuwe software meer zou mogen kopen, eens de pc aangekocht. Nu is de titel boven dit stukje even overdreven cynisch. Maar toch, het kan best nog een paar jaar duren eer er meer rust en stabiliteit is op de markt van de mobile toestellen en apps. Toon Lowette Toon Lowette is consultant in elektronisch en interactief uitgeven. Hij heeft een verleden als Knack-journalist, werkte als uitgever elektronische media voor Corelio en richtte 6minutes.be op.