Nu of nooit voor investeringen in ultrabreedband

10 procent extra breedbanddekking zou ons bruto binnenlands product (bbp) met 1,5 procent doen stijgen. Niet Agoria, maar wel onze overheid zegt dit. Hoog tijd dus om in actie te schieten.

10 procent extra breedbanddekking zou ons bruto binnenlands product (bbp) met 1,5 procent doen stijgen. Niet Agoria, maar wel onze overheid zegt dit. Hoog tijd dus om in actie te schieten.

Het nationaal plan voor de invoering van een netwerk van snel en ultrasnel internet dat op 27 februari werd voorgesteld, komt als geroepen.

Vertegenwoordigers van de FOD Economie, het BIPT, Europa en de verschillende gewesten hebben in Brussel een nationaal plan voor de invoering van een netwerk voor snel en ultrasnel internet besproken. Na een publieke consultatieronde zal dit voorstel worden voorgelegd aan de ministerraad. Deze planmatige aanpak is welkom, maar het moment voor actie is nu.

De ontwikkeling van digitale technologie bevindt zich al enkele jaren in een ongeziene stroomversnelling. Om te verzekeren dat deze vooruitgang ook economische groei oplevert, heeft Europa de lijnen uitgezet in een Digitale Agenda. Daarin vraagt het de lidstaten om de benutting van digitale technologie gecoördineerd aan te pakken.

Een van de doelstellingen is ervoor te zorgen dat 50 procent van de internetgebruikers tegen 2020 beschikt over een ultrasnelle breedbandverbinding die minstens 100 megabyte per seconde (Mbps) kan verwerken.

Dat is geen overdreven vraag. Applicaties en data worden in toenemende mate opgeslagen in de cloud. Dat bespaart ons tijd, maakt flexibele manieren van werken mogelijk, versnelt de uitwisseling van informatie en vergemakkelijkt economische relaties zoals e-commerce.

De keerzijde van de medaille is dat onze economie – en de aantrekkelijkheid ervan voor buitenlandse ondernemingen – steeds afhankelijker wordt van een kwaliteitsvolle telecominfrastructuur.

Op het vlak van breedband bevindt België zich vandaag nog vooraan in het Europese peloton. De concurrentie tussen historische operator Belgacom en de ‘nieuwe’ kabeloperatoren Telenet, VOO en Numericable heeft ervoor gezorgd dat de netwerken in ons land vandaag performant zijn. Een studie van technologiebedrijf Akamai Technologies bevestigt dit, maar maakt tegelijk een belangrijke kanttekening: jaar na jaar verliest België terrein.

Om niet achterop te raken, moet onze telecominfrastructuur dringend onder handen genomen worden. Niet enkel in steden of dichtbevolkte gebieden, maar op grote schaal. Zoniet dreigt ons land letterlijk op twee snelheden te werken.

Welke technologische oplossing er ook gekozen wordt: de investeringen zullen aanzienlijk zijn en er is geen tijd te verliezen. De uitrol van toekomstige netwerken zal immers ettelijke jaren in beslag nemen. Elk jaar dat we verliezen, is er een te veel en heeft een aanzienlijke impact op onze economie.

Om aan deze uitdaging het hoofd te bieden, moeten de verschillende operatoren samenwerken en moet ook de overheid zijn steentje bijdragen. Er is geen plaats voor averechtse initiatieven, zoals het heffen van belastingen op infrastructuur of het uitstellen van vergunningen. Alleen met gebundelde krachten en de neuzen in dezelfde richting zullen we weer aanknopen bij de wereldtop op het vlak van bandbreedte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content