Ook Duitsers tapten Belgische internetverbindingen af

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Duitse staatsveiligheid BND zou 15 Belgische dataverbindingen hebben afgetapt op vraag van de NSA. De staatsveiligheid en het BIPT starten een onderzoek.

Vorige week maakte het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz (groenen) al bekend dat de Duitse inlichtingendienst BND dataverbindingen aftapte en die informatie doorspeelde aan de Amerikaanse National Security Agency (NSA). De actie past in een afluisteroperatie die de naam ‘Eikonal’ droeg. Die operatie liep vanaf 2004 en zou in 2008 pas zijn gestopt.

Pilz onthulde donderdag samen met onder meer Belgisch Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) dat het in totaal zou gaan om 134 lijnen in 31 landen, waaronder ook België. Voor ons land zou het gaan om 15 internetverbindingen, waarvan 10 van Belgacom (nu Proximus).

Van Hecke noemt de informatie “schokkend” en vraagt samen met zijn groene collega’s om snelle opheldering. “We verwachten een forse reactie van onze regering ten aanzien van Duitsland. Op dit moment onderzoekt het Nederlandse KPN welke klanten precies het slachtoffer zijn geworden van spionage, ik verwacht dat Proximus eenzelfde onderzoek start.”

Bij Proximus zegt men dat de zaak “grondig” zal onderzocht worden. Maar tegelijk voegt men eraan toe: “Wij hebben geen enkele indicatie dat deze afluisterpraktijken zouden hebben plaatsgevonden. Diegenen die deze zaak hebben aangebracht mogen ons alle nuttige info bezorgen. Momenteel beschikken we niet over de nodige elementen om hierop te reageren”, luidt het in een korte reactie.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft intussen laten weten aan MO* dat de staatsveiligheid een onderzoek start “om na te gaan of en in welke mate Belgische doelen daadwerkelijk het voorwerp waren van de vermeende spionageactiviteiten.”

Eerder deelde minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) reeds mee dat hij telecomregulator BIPT gevraagd heeft om een onderzoek te starten.

Volgens de woordvoerster van Koen Geens zullen er op grond van de resultaten gepaste maatregelen genomen worden.

“We mogen Belgen bespioneren”

De krant De Tijd ontdekte intussen trouwens dat de Duitsers er van uitgaan dat ze het recht hebben om het communicatieverkeer van een Belg te onderscheppen. Een ex-jurist van de Duitse inlichtingendienst BND zou dat achter gesloten deuren in het Duitse parlement verklaard hebben.

“Stel dat een Fransman met iemand in België belt. Kan de BND dat verkeer onderscheppen?”, vroeg de Duitse politicus Konstantin von Notz op 27 november 2014 aan voormalig BND-jurist Stefan Burbaum. Het antwoord? ‘Der BND hat das Recht.'”

Eén en ander staat te lezen in verslagen van hoorzittingen achter gesloten deuren uit het Duitse parlement, die twee weken geleden zijn uitgelekt via de klokkenluiderswebsite Wikileaks.

(Belga/MO*/DeTijd/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content