Het akkoord komt redelijk onverwacht, want vorige week dinsdag sprong het overleg nog af over e-commerce in de logistiek- en transportsector. Begin december zaten dezelfde onderhandelingen voor de handelssector nog geblokkeerd. "De keuze voor de weg van het sociaal overleg loont", laat Peeters optekenen in een persbericht.

De regering besliste dit voorjaar om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken, om de achterstand met de buurlanden in te halen. Vakbonden en werkgevers engageerden zich vervolgens, na een rondetafel over e-commerce, om tegen eind dit jaar een breed akkoord daarover uit te werken, inclusief mogelijk nacht- en weekendwerk.

Het akkoord is er nu en dat is "belangrijke stap", zegt Peeters. "Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Elke onderneming kan op maat invulling geven aan deze kader-cao." Waarmee de minister eigenlijk zegt dat de richtlijnen die door de regering werden uitgevaardigd, nog moeten worden omgezet in cao's door de betrokken bedrijven. Wat nog heel wat voeten in de aarde kan hebben.

Peeters is er van overtuigd dat het toelaten van nachtarbeid heel wat volwaardige jobs kan opleveren, al is het onmogelijk om er een cijfer op te plakken. "Er zijn 250.000 mensen tewerkgesteld in deze sectoren, dan kan je wel inbeelden dat de jobcreatie geen peanuts zal zijn", geeft de woordvoerder van Peeters nog mee.

Het akkoord heeft enkel betrekking op de handels- en distributiesector. Voor de logistiek- en transportsector was er al een koninklijk besluit dat nacht- en weekendwerk toelaat. Maar op vraag van de ondernemers werd er met de sociale partners onderhandeld over een globaal kader.

"Het kader voor de transport- en logistieksector bestaat al lang. De ondernemers wilden echter een speciaal kader creëren, maar dat was praktisch onmogelijk. Nu behouden bedrijven de vrijheid om e-commerce op ondernemingsvlak te bespreken", zegt Wannes Gielis van LBC-NVK maandag.

Export van jobs

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden met het akkoord over nachtarbeid voor e-commerce in de handels- en distributiesector. Maar hij waarschuwt dat de komende maanden nog zal moeten blijken of er een einde komt aan "de export van jobs". "The proof of the pudding is in the eating", zegt hij in een reactie. De Croo kijkt uit naar "de houding van de sociale partners in de verschillende bedrijven".

De Croo is ook blij dat er een oplossing is gevonden voor Nieuwjaar, waarop de regering had aangedrongen. "Ik ben tevreden dat er nu eindelijk een akkoord is. Voor de verdere ontwikkeling van de digitale economie in ons land, en voor e-commerce in het bijzonder, is het absoluut noodzakelijk dat nachtarbeid voor e-commerce mogelijk is."

Volgens De Croo zijn door de te rigide regels op het vlak van nachtarbeid heel wat e-commercebedrijven de voorbije jaren voor de logistieke afhandeling naar het buitenland getrokken. Hij schat dat er zo'n 30.000 jobs verloren zijn gegaan.

(Belga, FT)

Het akkoord komt redelijk onverwacht, want vorige week dinsdag sprong het overleg nog af over e-commerce in de logistiek- en transportsector. Begin december zaten dezelfde onderhandelingen voor de handelssector nog geblokkeerd. "De keuze voor de weg van het sociaal overleg loont", laat Peeters optekenen in een persbericht. De regering besliste dit voorjaar om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken, om de achterstand met de buurlanden in te halen. Vakbonden en werkgevers engageerden zich vervolgens, na een rondetafel over e-commerce, om tegen eind dit jaar een breed akkoord daarover uit te werken, inclusief mogelijk nacht- en weekendwerk. Het akkoord is er nu en dat is "belangrijke stap", zegt Peeters. "Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Elke onderneming kan op maat invulling geven aan deze kader-cao." Waarmee de minister eigenlijk zegt dat de richtlijnen die door de regering werden uitgevaardigd, nog moeten worden omgezet in cao's door de betrokken bedrijven. Wat nog heel wat voeten in de aarde kan hebben.Peeters is er van overtuigd dat het toelaten van nachtarbeid heel wat volwaardige jobs kan opleveren, al is het onmogelijk om er een cijfer op te plakken. "Er zijn 250.000 mensen tewerkgesteld in deze sectoren, dan kan je wel inbeelden dat de jobcreatie geen peanuts zal zijn", geeft de woordvoerder van Peeters nog mee. Het akkoord heeft enkel betrekking op de handels- en distributiesector. Voor de logistiek- en transportsector was er al een koninklijk besluit dat nacht- en weekendwerk toelaat. Maar op vraag van de ondernemers werd er met de sociale partners onderhandeld over een globaal kader. "Het kader voor de transport- en logistieksector bestaat al lang. De ondernemers wilden echter een speciaal kader creëren, maar dat was praktisch onmogelijk. Nu behouden bedrijven de vrijheid om e-commerce op ondernemingsvlak te bespreken", zegt Wannes Gielis van LBC-NVK maandag.Export van jobs Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden met het akkoord over nachtarbeid voor e-commerce in de handels- en distributiesector. Maar hij waarschuwt dat de komende maanden nog zal moeten blijken of er een einde komt aan "de export van jobs". "The proof of the pudding is in the eating", zegt hij in een reactie. De Croo kijkt uit naar "de houding van de sociale partners in de verschillende bedrijven".De Croo is ook blij dat er een oplossing is gevonden voor Nieuwjaar, waarop de regering had aangedrongen. "Ik ben tevreden dat er nu eindelijk een akkoord is. Voor de verdere ontwikkeling van de digitale economie in ons land, en voor e-commerce in het bijzonder, is het absoluut noodzakelijk dat nachtarbeid voor e-commerce mogelijk is."Volgens De Croo zijn door de te rigide regels op het vlak van nachtarbeid heel wat e-commercebedrijven de voorbije jaren voor de logistieke afhandeling naar het buitenland getrokken. Hij schat dat er zo'n 30.000 jobs verloren zijn gegaan.(Belga, FT)