Frank Robben

Ons land moet als de bliksem werk maken van een wettelijk kader voor een privacyveilige versie van de contactopsporingsapp. Dat is veel minder invasief is dan de opsporing van coronabesmettingen via een contactcenter, stelt Frank Robben, baas van het eHealth-platform van de federale overheid.

Knack
Bart Preneel

'Willen we een tweede lockdown vermijden, dan moet het contactonderzoek sneller, grootschaliger en privacyvriendelijker.' Volgens Bart Preneel en Wilfried Verachtert vormt digitale contact tracing via een privacyveilige app daarom een noodzakelijke aanvulling op het werk van callcenters. 'Vlaanderen beschikt over voldoende expertise om zo'n systeem op te zetten.'

Micha Berger

Komende zondag, 17 mei, is het Werelddag van de Telecommunicatie. Een dag om even stil te staan bij het belang van internet voor de samenleving en economie. 'Als covid-19 tien jaar geleden was uitgebroken, zou het leven in quarantaine veel minder evident zijn geweest', zegt Micha Berger, Chief Technology Officer bij Telenet. Tegelijk drukt het coronavirus ons volgens hem met de neus op de feiten: 'Ondanks de vele netwerkinvesteringen van de voorbije jaren kan en moet ons land nog veel digitaler worden'.

Bart Steukers

Op 9 mei 1950 gaf de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een toespraak die Europa voorgoed zou veranderen. In zijn Schumanverklaring stelde hij voor dat Frankrijk en Duitsland hun kolen- en staalproductie zouden bundelen. Andere landen konden aansluiten. Nooit nog zou er oorlog mogelijk zijn. Volgens Agoria-directeur Bart Steukers is het gezien de huidige crisis hoog tijd om binnen Europa in te zetten op de kolen en staal van vandaag: data.

Philippe Tailleur

Belgische boekhouders uitten enkele weken geleden hun bezorgdheid over mogelijke besmetting met het coronavirus. Tegelijkertijd heeft België de deadline voor de btw-aangiftes verlengd. 'Het legt de beperkingen van de papieren administratie bloot', vindt Philippe Tailleur, topman van het Belgische Horus Software. Volgens hem kampt ons land met een technologische achterstand op het vlak van administratiebeheer en financiële opvolging van bedrijven.

Katja Schipperheijn

Waarom zouden we nog willen terugkeren naar overvolle klaslokalen met een tekort aan leerkrachten om kwaliteitsvol onderwijs te bieden? Kan een verplichte lockdown eindelijk de toegevoegde waarde van technologie en AI in het onderwijs aantonen, vraagt Katja Schipperheijn zich af.

Maxime Vermeir

Datamining wordt gebruikt om gegevens te analyseren en nieuwe verbanden te ontdekken, waardoor organisaties inzichten krijgen die hen helpen om betere beslissingen te nemen. Data-analyse gebeurt al honderden jaren, maar is recent meer naar de voorgrond getreden door de introductie van nieuwe technologieën. Volgens Maxime Vermeir, Head of Customer Innovation bij ABBYY, gaat die ontwikkeling echter gepaard met veel misvattingen en onjuistheden over wat datamining is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wouter Lips

Terwijl veel lokale bedrijven door het coronavirus moeten sluiten, en de internationale aanvoerlijnen van de maakindustrie dichtslibben, zijn de grote techbedrijven juist aan het boomen. En dat wringt, vindt dr. Wouter Lips die aan UGhent onderzoek doet naar internationale belastingontduiking en -ontwijking. 'Het gaat vaak om dezelfde bedrijven die al jarenlang vermijden om belasting bij te dragen aan het sociale weefsel waarbinnen ze opereren.'

Wendy Van den Broeck

Nu ze hun deuren gesloten moeten houden, halen veel ondernemers al hun creativiteit uit de kast om er toch nog iets van te maken. Daarbij krijgen ze hulp uit wel erg onverwachte hoek: Facebook.

Vrije Tribune

In de strijd tegen het Covid-19-virus werden al (drastische) maatregelen genomen. Recent zorgt vooral de mogelijke ontwikkeling van zogenaamde Covid-19-gezondheidsapps die gebruik maken van allerlei soorten (persoons)gegevens voor veel discussie, hoewel er nog een gebrek is aan een werkelijk grondig publiek debat. Een belangrijke speler die op het eerste zicht wat lijkt te ontbreken in de strijd tegen de pandemie is de Europese Unie. Er heerst bij velen dan ook een gevoel dat de EU onvoldoende zichtbaar was/is en haar rol niet waarmaakt.

Knack
Vrije Tribune

In een open brief aan de federale regering vragen Belgische academici om dringend een publiek debat te voeren rond de corona-app. Lees hier integraal de brief, geschreven door filosofen Lode Lauwaert, Massimiliano Simons en juriste Nathalie Smuha (KU Leuven) en mee ondertekend door een honderdtal academici. 'Spring voorzichtig om met de corona-app'.

Erwin Verstraelen

'We omarmen vandaag massaal de digitalisatie omdat het moet. Tegen de tijd dat het afgebouwd kan worden, is het ingeburgerd en the new normal geworden', stelt Erwin Verstraelen. Volgens hem moeten we de huidige crisis daarom aangrijpen om van het digitale vangnet van vandaag een fundament te maken voor de toekomst. In zijn opiniestuk roept hij de verantwoordelijken op om de samenleving naar het gouden digitale tijdperk te loodsen.

Knack
Fons Van Dyck

'Zet mensen en teams, met zeer uitgesproken zelfs botsende meningen, samen en je zal een sterker resultaat boeken dan wanneer iedereen in zijn eigen hoekje, silo of coronabubbel, en vanuit zijn eigen grote gelijk en waarheid, probeert de wereld te redden', schrijft Fons Van Dyck over de aanpak van de coronacrisis. 'Het is zeker niet de gemakkelijkste weg, maar in een oorlog zijn er geen gemakkelijke wegen.'

Data News Jobs