Netneutraliteit, het is geen trefwoord waar je warm van wordt. Koud trouwens ook niet. De passie druipt er niet meteen van af. En toch willen enkele Belgische politici hierover graag een nieuwe wet laten goedkeuren. Er zijn nog niet genoeg wetten en opgestoken vingers in dit land.

In essentie gaat het erom dat je het internet open laat en een free ride geeft voor alle soorten diensten. De Belgacoms, Telenets en Mobistars van deze wereld mogen dus geen extra bedrag vragen of flexibele tarieven toepassen voor, ik zeg maar wat, Skype, of Facebook, of webvideo, of mobile gaming... Blijkbaar hebben politici - laten we ze gemeenzaam 'onze' politici noemen - geen vertrouwen in de dienstenleveranciers. Niet altijd onterecht, dat klopt. Maar moet die netneutraliteit echt land per land geregeld worden? En stel u voor, straks gewest per gewest?

Is netneutraliteit nu net geen item dat op Europees niveau moet afgetimmerd worden? Europa is te laat, roepen de indieners van CD&V, N-VA en PS. Wel, laat ons in dit geval voor een keer blij zijn dat Europa kruipt. Het vermijdt fouten en vooral een troebele emotionele aanpak. Zo is er in het Belgische wetsvoorstel een uitzondering voorzien op de netneutraliteit als er sprake is van netwerkcongestie. Dan mag de dienstenleverancier 'zwaardere diensten' vertragen. Dat is zo vaag dat telco's daarmee alle kanten uitkunnen. Wie zal die congestie trouwens controleren?

Het recente arrest over The Pirate Bay toont trouwens pijnlijk aan hoe ook rechters niet meer van deze wereld zijn. Als er ingebroken wordt, dan moet je de boeven oppakken. Het toegangspad afsluiten heeft geen zin, zeker als het slechts gedeeltelijk is (enkel bij Telenet en Belgacom).

Laat locale politici met hun fikken van het internet afblijven. Het internet is groot en onwaarschijnlijk innovatief geworden dankzij de open en ongeregelde aanpak.

Netneutraliteit, het is geen trefwoord waar je warm van wordt. Koud trouwens ook niet. De passie druipt er niet meteen van af. En toch willen enkele Belgische politici hierover graag een nieuwe wet laten goedkeuren. Er zijn nog niet genoeg wetten en opgestoken vingers in dit land. In essentie gaat het erom dat je het internet open laat en een free ride geeft voor alle soorten diensten. De Belgacoms, Telenets en Mobistars van deze wereld mogen dus geen extra bedrag vragen of flexibele tarieven toepassen voor, ik zeg maar wat, Skype, of Facebook, of webvideo, of mobile gaming... Blijkbaar hebben politici - laten we ze gemeenzaam 'onze' politici noemen - geen vertrouwen in de dienstenleveranciers. Niet altijd onterecht, dat klopt. Maar moet die netneutraliteit echt land per land geregeld worden? En stel u voor, straks gewest per gewest? Is netneutraliteit nu net geen item dat op Europees niveau moet afgetimmerd worden? Europa is te laat, roepen de indieners van CD&V, N-VA en PS. Wel, laat ons in dit geval voor een keer blij zijn dat Europa kruipt. Het vermijdt fouten en vooral een troebele emotionele aanpak. Zo is er in het Belgische wetsvoorstel een uitzondering voorzien op de netneutraliteit als er sprake is van netwerkcongestie. Dan mag de dienstenleverancier 'zwaardere diensten' vertragen. Dat is zo vaag dat telco's daarmee alle kanten uitkunnen. Wie zal die congestie trouwens controleren? Het recente arrest over The Pirate Bay toont trouwens pijnlijk aan hoe ook rechters niet meer van deze wereld zijn. Als er ingebroken wordt, dan moet je de boeven oppakken. Het toegangspad afsluiten heeft geen zin, zeker als het slechts gedeeltelijk is (enkel bij Telenet en Belgacom). Laat locale politici met hun fikken van het internet afblijven. Het internet is groot en onwaarschijnlijk innovatief geworden dankzij de open en ongeregelde aanpak.