Eén en ander bleek maandag bij de voorstelling van de jaarlijkse Startersatlas van de ondernemersorganisaties Unizo en UCM en het handelsinformatiebureau Graydon. In totaal hebben 82.571 ondernemers een eigen zaak opgestart, een stijging met 1,8 procent in vergelijking met 2014. Daarmee moet het record van 2011 (81.220) eraan geloven.

"We hebben in België nooit eerder zo veel starters gehad als in 2015", oppert Eric Van den Broele van Graydon. "Maar de stijging is puur een Vlaamse zaak geweest."

Uit de statistieken blijkt namelijk dat het aantal starters in het Vlaams gewest afgelopen jaar met 4,1 procent toenam, tot 46.065 nieuwe ondernemingen. In Brussel (-0,3 procent) en Wallonië (-0,1 procent) is er sprake van een lichte daling.

"We merken dat Vlaanderen altijd iets sneller inpikt op internationale economische evoluties. Dat heeft ook te maken met bijvoorbeeld het internationale karakter van de haven van Antwerpen", zo verklaart Van den Broele die tendens. De toename is dan ook het meest uitgesproken in de provincie Antwerpen (+6,9 procent).

Uit de voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2016 blijkt bovendien dat de toename van het aantal starters zich intussen in het hele land heeft voortgezet. Tijdens de voorbije drie maanden bedroeg de stijging in België 6,5 procent, een trend die in Vlaanderen (+8,5 procent) wel nog altijd sterker is dan in Brussel (+4,5 procent) en Wallonië (+3,6 procent).

Vertrouwen

"Het is duidelijk dat er weer meer vertrouwen is", zo luidt de verklaring van Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Hij stelt ook dat de toename van aantal starters een broodnodige evolutie is. "Door de vergrijzing kunnen we de komende jaren heel wat uittredingen verwachten. Het is dus nodig dat er vervanging komt. De cijfers van vandaag zijn wat dat betreft zeer hoopgevend."

De Startersatlas bevat verder nog goed nieuws over de overlevingskansen van de startende ondernemingen. Zo blijkt dat zeven op de tien ondernemingen die in 2011 opgericht werden, vandaag nog altijd bestaan.

"En die overblijvers doen het ook opvallend goed: 78 procent ervan is op financieel vlak ronduit gezond. Dat is beter dan het algemeen gemiddelde van de Belgische bedrijven", aldus Van den Broele.

(FT, Belga)

Eén en ander bleek maandag bij de voorstelling van de jaarlijkse Startersatlas van de ondernemersorganisaties Unizo en UCM en het handelsinformatiebureau Graydon. In totaal hebben 82.571 ondernemers een eigen zaak opgestart, een stijging met 1,8 procent in vergelijking met 2014. Daarmee moet het record van 2011 (81.220) eraan geloven."We hebben in België nooit eerder zo veel starters gehad als in 2015", oppert Eric Van den Broele van Graydon. "Maar de stijging is puur een Vlaamse zaak geweest."Uit de statistieken blijkt namelijk dat het aantal starters in het Vlaams gewest afgelopen jaar met 4,1 procent toenam, tot 46.065 nieuwe ondernemingen. In Brussel (-0,3 procent) en Wallonië (-0,1 procent) is er sprake van een lichte daling. "We merken dat Vlaanderen altijd iets sneller inpikt op internationale economische evoluties. Dat heeft ook te maken met bijvoorbeeld het internationale karakter van de haven van Antwerpen", zo verklaart Van den Broele die tendens. De toename is dan ook het meest uitgesproken in de provincie Antwerpen (+6,9 procent).Uit de voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2016 blijkt bovendien dat de toename van het aantal starters zich intussen in het hele land heeft voortgezet. Tijdens de voorbije drie maanden bedroeg de stijging in België 6,5 procent, een trend die in Vlaanderen (+8,5 procent) wel nog altijd sterker is dan in Brussel (+4,5 procent) en Wallonië (+3,6 procent).Vertrouwen "Het is duidelijk dat er weer meer vertrouwen is", zo luidt de verklaring van Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Hij stelt ook dat de toename van aantal starters een broodnodige evolutie is. "Door de vergrijzing kunnen we de komende jaren heel wat uittredingen verwachten. Het is dus nodig dat er vervanging komt. De cijfers van vandaag zijn wat dat betreft zeer hoopgevend."De Startersatlas bevat verder nog goed nieuws over de overlevingskansen van de startende ondernemingen. Zo blijkt dat zeven op de tien ondernemingen die in 2011 opgericht werden, vandaag nog altijd bestaan. "En die overblijvers doen het ook opvallend goed: 78 procent ervan is op financieel vlak ronduit gezond. Dat is beter dan het algemeen gemiddelde van de Belgische bedrijven", aldus Van den Broele.(FT, Belga)