Aldi Android tablet voor een concurrentiële prijs

Vanaf woensdag 11 december 2013 kan je bij Aldi de Medion Lifetab MD 98516 kopen, een 10-inch Android tablet voor 199 euro. Een preview.

Een eerste vaststelling is dat Aldi deze Medion Lifetab MD 98516 (E10316) tablet in Nederland en in Duitsland eerder deze maand verkocht voor 179 euro. De Belgische Aldi klanten moeten er 199 euro voor neertellen. Voor een tablet kan de fabrikant zich toch moeilijk verschuilen achter het “speciaal voor België ontwikkelde Azerty-klavier”, nee toch?


De Aldi Medion Lifetab MD 98516 (E10316) is een 10-inch model. Om precies te zijn: het scherm meet diagonaal 10,1 duim of 25,7 cm. De afmetingen van deze Lifetab tablet zijn 26,3 x 17,2 x 1,1 cm en het gewicht bedraagt 575 gram.


Scherm

Aldi/Medion mag het scherm dan een “briljante weergave” en “een bijzonder grote kijkhoek” toedichten, eigenschappen die lijken te verwijzen naar de superieure IPS displays, maar dat is het toch niet.


Het is een voor deze prijsklasse gangbaar aanraakscherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Niet te vergelijken natuurlijk met de 2048 x 1536 pixels van Apples iPad Air, maar die kost al vlug het drievoudige.


Aansluitingen

Hier zijn weinig verrassingen te vinden. De Medion Lifetab MD 98516 (E10316) heeft een mini-HDMI aansluiting waarmee je je tablet op een televisie of computerscherm kunt aansluiten en een micro-USB 2.0-aansluitplug met USB-hostfunctie. Klavier, muis maar ook een externe harde schijf kan je probleemloos aansluiten.


Verbinding maken via Bluetooth 2.1 is ook mogelijk. Verloopkabeltjes van “mini” en “micro” naar de gewone pluggen worden meegeleverd. Verder vind je nog een aansluiting voor een koptelefoon. Hier en daar wordt gewag gemaakt dat er ook kwalitatief goede oortjes in de verpakking zouden zitten, maar in de Belgische reclame wordt dit niet vermeld.


Positieve wijzigingen

Er zijn twee grote (en belangrijke) verschillen tussen deze Medion Lifetab MD 98516 (E10316) en zijn voorganger die in oktober te koop was bij Aldi. Het eerste verschil is de processor. Het is ook een ARM Cortex A9 processor, maar een quad-core – vier kernen dus tegenover slechts twee in het vorige model. Zij werken aan een frequentie van 1,6 GHz.


Dat de verdubbeling van het aantal kernen de snelheid van deze tablet gunstig beïnvloedt, zal wel duidelijk zijn. Het werkgeheugen is met 1 GB DDR3 hetzelfde gebleven, net als het intern geheugen van 16 GB (uitbreidbaar tot 64 GB met microSD, microSDHC of microSDXC-geheugenkaarten).


Ook het besturingssysteem is nog hetzelfde: Androïd 4.2 alias Jelly Bean. Daar loopt Medion nog een beetje achter, ondertussen zijn Androïd 4.3 en Androïd 4.4 (KitKat) op de markt.


Een tweede belangrijke verbetering is de frontcamera. Waar die voordien bedroevende 0,3 megapixel foto’s afleverde met als excuus dat die toch alleen maar dienden voor videogesprekken, maakt hij in dit model beelden van 2 megapixel, net als de camera achteraan.


Autonomie

Een vreemde vaststelling betreft de accu. Aldi/Medion beweert dat “de Li-polymeeraccu tot 6 uur lang” mee gaat, net als bij het vorige model. Nu weten we al langer dat de reclamejongens schromelijke overdrijvingen niet schuwen, maar hier overdrijven ze in de verkeerde richting.


Die batterij blijkt het zelfs langer dan 11 uur uit te houden, wat vrij lang is. Langs de andere kant duurt het dan wel 6 uur om ze weer volledig op te laden, wat ook vrij lang is.


Conclusie

In de categorie 10-inch tablets is 199 euro een concurrentiële prijs. De Medion Lifetab MD 98516 (E10316) lijkt ons een apparaat dat zeker die prijs waard is. We hebben er wel geen goed woord voor over dat Aldi de Belgen er in vergelijking met de Nederlanders en Duitsers meer dan 10% extra voor laat neertellen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content