Android tablet met slim toetsenbordcover

We testten het Archos 10.1 XS Android 4.0 tablet dat geleverd wordt met een apart magnetische cover die ook dienst doet als fysiek toetsenbord.

We testten het Archos 10.1 XS Android 4.0 tablet dat geleverd wordt met een apart magnetische cover die ook dienst doet als fysiek toetsenbord.


De 10,1-inch tablet van Archos draait Android versie 4.0.4 ‘Ice Cream Sandwich’. De fabrikant belooft voor het eind van het jaar een upgrade naar de allernieuwste Android-versie 4.1, bijgenaamd ‘Jelly Bean’. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit de beste Android-versie is.


Scherm

Het 10,1-inch scherm biedt een resolutie van 800 x 1200 pixels, wat overeenstemt met een pixeldensiteit van 149 ppi (pixels per inch). Dat is een pak minder dan bij een iPad 3 (264 ppi), maar wel vergelijkbaar met 90 procent van alle Android-tablets.


In de praktijk vonden we de schermkwaliteit van de Archos 10.1 XS voldoende, al is het bij lange na niet het beste Android tabletscherm dat we al zagen en komt de schermkwaliteit helemaal niet in de buurt van de iPad 3. Maar de prijs (379 euro) komt ook niet in de buurt natuurlijk…


Uitrusting

De Archos 10.1 XS is opvallend dun: slechts 8 mm, wat minder is dan alle andere recente Android-tablets die we bekeken hebben. Ook zijn gewicht van 600 gram valt mee, al zijn er lichtere tablets op de markt. De meeste Android-tablets die we tot nu toe in handen kregen, gebruiken een Nvidia SoC (System on a Chip). Archos koos voor een SoC van Texas Instruments: de 1,5 GHz dualcore OMAP4470.


De interne opslagruimte is beperkt tot 16 GB, al kun je die wel uitbreiden met een geheugenkaartje (tot maximaal 128 GB). De enige luidspreker produceert een blikkerig geluid. Voor sommige gebruikers misschien een groter nadeel, is het ontbreken van een digitale camera. Wel zit er op de voorkant een eenvoudige webcam die je kunt gebruiken tijdens het chatten.


Magnetisch “coverboard”

Een camera mag dan al ontbreken, de Archos 10.1 XS heeft wel een uniek en wat ons betreft erg handig “coverboard”. Die magnetiche beschermcover kun je bovenop het scherm vasthechten en beschermt op die manier de tablet tegen vuil en beschadigingen.


De magnetische cover doet ook dienst als extern toetsenbord. Als je de wat priegelig uitziende magnetisch staander openklapt, kun je de tablet rechtzetten en beginnen typen op het in de cover verwerkte qwerty-toetsenbord. Een en ander werkt verrassend goed en is ook steviger dan het eruitziet. De cover heeft achteraan zelfs een mini-usb aansluiting waarin je de voeding kunt steken, zodat de kabel niet in de weg zit.


Prestaties

We voerden zowel cross-platform snelheidstesten als specifieke platform-benchmarks uit. In de grafische en web benchmarks presteert de Archos 10.1 XS op hetzelfde niveau als andere Android 4-tablets. In de processor- en ram-testen liggen de prestaties echter lager. Zo haalt de Archos 10.1 XS bijvoorbeeld een AnTuTu-score van 7141 punten, terwijl de andere tablets daar allemaal 10.000 of meer punten scoren.


De autonomie meten we met de Futuremark Peacekeeper batterijtest, een realistische test die een goed idee geeft van de echte autonomie tijdens het surfen. Daarin houdt de Archos het 384 minuten uit, wat een gemiddelde score is. Vergelijk dit met de Toshiba AT300-101 (300 minuten) en de Apple iPad 3 (549 minuten, veruit het beste van alle tablets).


Conclusie

Hoewel je enkele compromissen moet sluiten vinden we de Archos 10.1 XS toch een goede Android-tablet. Voor relatief weinig geld (379 euro) koop je een tablet die de nieuwste versie van Android zal draaien en die op grafische gebied goed presteert. De pure processor- en geheugenprestaties zijn niet op hetzelfde niveau als die van andere (duurdere) Android-tablets. Het hangt af van de apps die je wil gebruiken of je daar veel problemen van zult ondervinden. Voor puur multimediagebruik is deze tablet zeker voldoende. De toetsenbordcover die je erbij krijgt, is een prachtige vondst en zorgt ervoor dat je met deze tablet vlot documenten kunt creëren en bewerken. Archos Media Center met zijn ruime ondersteuning voor allerlei video- en audioformaten is nog een positief punt.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content