De nieuwe versie van Google's besturingssysteem voor tablets, Android 3.2, verbetert de weergave op tablets van apps die eigenlijk ontworpen zijn voor de kleinere schermen van Android-smartphones.

Google Android 3.2 "Honeycomb" is eigenlijk een tussenversie, in afwachting van Android 4.0 "Ice Cream Sandwich" die eind dit jaar verwacht wordt en die eindelijk de Android-versies voor smartphones en tablets zal samenvoegen. We hebben Android versie 3.1 en 3.2 vergeleken op Sony's nieuwe Tablet S.

Nieuwigheden in Android 3.2

Spectaculaire nieuwigheden moet je niet verwachten in deze tussenversie. Voor tablet-bouwers is het goed nieuws dat de nieuwe versie nu ook gebruikt kan worden voor tablets met kleinere schermen zoals de HTC Flyer. Die 7-inch tablet draait momenteel noodgedwongen onder de smartphone-versie van Android, maar krijgt binnenkort dus een upgrade naar Android 3.2. Een bèta van die update is trouwens al op het internet uitgelekt.

Maar ook als je een Android-tablet hebt met de "oude" 3.1-versie is de upgrade naar 3.2 interessant. Immers, apps die ontworpen zijn voor de kleinere schermen van smartphones kun je voortaan zoomen of stretchen zodat ze het volledige tablet-scherm gebruiken. De resolutie gaat er natuurlijk wel op achteruit, maar dergelijke smartphone-apps worden voortaan beter bruikbaar op de grotere tablets.

Ook is er een verbeterde ondersteuning voor nieuwe Qualcomm tablet-chipsets, zodat er eindelijk enige concurrentie komt voor Nvidia's Tegra-chipsets. Een aantal widgets en apps zijn ook lichtjes verbeterd, al moet je hier niks spectaculairs van verwachten.

Prestaties

Welke invloed heeft de nieuwe Android-versie op de prestaties van de tablet? Om dat te weten te komen hebben we dezelfde benchmarks uitgevoerd op de Sony Tablet S draaiend onder achtereenvolgens Android 3.1 en Android 3.2. Op het gebied van prestaties geeft de nieuwe versie weinig of geen verschil met de vorige, behalve dan voor wat betreft OpenGL, waar de nieuwe versie wel hogere testcijfers laat noteren. Hieronder enkele testresultaten:

Android 3.1 vs. 3.2 op Sony Tablet S BenchmarkAndroid 3.1Android 3.2 Futuremark Peacekeeper 1078 1050 Linpack mflops 56,391 54,54 GLBenchmark 2 (Egypt Standard) 1663 1988 AnTuTu 2.1 Android benchmark 4714 4722

Conclusie

Heb je een Android-tablet en krijg je via de update-optie het aanbod om te upgraden naar Android 3.2 dan is er geen enkele reden om die upgrade niet uit te voeren. De prestaties gaan er niet op achteruit en voor sommige grafische toepassingen zelfs lichtjes op vooruit. Bovendien kunnen smartphone-apps voortaan het volledige scherm van de tablet gebruiken. Een interessante upgrade dus en het is daarom des te jammer dat sommige fabrikanten, waaronder Packard Bell met zijn Liberty Tab, wel heel traag zijn met Android-updates en nog op versie 3.0.1 zitten.

Bron: www.diskidee.be

De nieuwe versie van Google's besturingssysteem voor tablets, Android 3.2, verbetert de weergave op tablets van apps die eigenlijk ontworpen zijn voor de kleinere schermen van Android-smartphones. Google Android 3.2 "Honeycomb" is eigenlijk een tussenversie, in afwachting van Android 4.0 "Ice Cream Sandwich" die eind dit jaar verwacht wordt en die eindelijk de Android-versies voor smartphones en tablets zal samenvoegen. We hebben Android versie 3.1 en 3.2 vergeleken op Sony's nieuwe Tablet S.Nieuwigheden in Android 3.2Spectaculaire nieuwigheden moet je niet verwachten in deze tussenversie. Voor tablet-bouwers is het goed nieuws dat de nieuwe versie nu ook gebruikt kan worden voor tablets met kleinere schermen zoals de HTC Flyer. Die 7-inch tablet draait momenteel noodgedwongen onder de smartphone-versie van Android, maar krijgt binnenkort dus een upgrade naar Android 3.2. Een bèta van die update is trouwens al op het internet uitgelekt. Maar ook als je een Android-tablet hebt met de "oude" 3.1-versie is de upgrade naar 3.2 interessant. Immers, apps die ontworpen zijn voor de kleinere schermen van smartphones kun je voortaan zoomen of stretchen zodat ze het volledige tablet-scherm gebruiken. De resolutie gaat er natuurlijk wel op achteruit, maar dergelijke smartphone-apps worden voortaan beter bruikbaar op de grotere tablets. Ook is er een verbeterde ondersteuning voor nieuwe Qualcomm tablet-chipsets, zodat er eindelijk enige concurrentie komt voor Nvidia's Tegra-chipsets. Een aantal widgets en apps zijn ook lichtjes verbeterd, al moet je hier niks spectaculairs van verwachten. PrestatiesWelke invloed heeft de nieuwe Android-versie op de prestaties van de tablet? Om dat te weten te komen hebben we dezelfde benchmarks uitgevoerd op de Sony Tablet S draaiend onder achtereenvolgens Android 3.1 en Android 3.2. Op het gebied van prestaties geeft de nieuwe versie weinig of geen verschil met de vorige, behalve dan voor wat betreft OpenGL, waar de nieuwe versie wel hogere testcijfers laat noteren. Hieronder enkele testresultaten:Android 3.1 vs. 3.2 op Sony Tablet S BenchmarkAndroid 3.1Android 3.2 Futuremark Peacekeeper 1078 1050 Linpack mflops 56,391 54,54 GLBenchmark 2 (Egypt Standard) 1663 1988 AnTuTu 2.1 Android benchmark 4714 4722ConclusieHeb je een Android-tablet en krijg je via de update-optie het aanbod om te upgraden naar Android 3.2 dan is er geen enkele reden om die upgrade niet uit te voeren. De prestaties gaan er niet op achteruit en voor sommige grafische toepassingen zelfs lichtjes op vooruit. Bovendien kunnen smartphone-apps voortaan het volledige scherm van de tablet gebruiken. Een interessante upgrade dus en het is daarom des te jammer dat sommige fabrikanten, waaronder Packard Bell met zijn Liberty Tab, wel heel traag zijn met Android-updates en nog op versie 3.0.1 zitten. Bron: www.diskidee.be