Brede kijkhoek dankzij IPS

De AOC i2352Vh LED-monitor biedt volgens de fabrikant stabielere kleuren en een brede kijkhoek dankzij IPS, een lcd-technologie die tot nu toe alleen in duurdere schermen (en tv’s) werd gebruikt. Een test.

De AOC i2352Vh LED-monitor biedt volgens de fabrikant stabielere kleuren en een brede kijkhoek dankzij IPS, een lcd-technologie die tot nu toe alleen in duurdere schermen (en tv’s) werd gebruikt. Een test.


In-plane switching (IPS) is een lcd-technologie die al ruim vijftien jaar bestaat, maar tot nu toe omwille van de hogere prijs alleen gebruikt werd in professionele beeldschermen. Maar vandaag kunnen IPS-panelen voor een veel lagere prijs worden geproduceerd.


Dus duikt deze technologie nu ook op in betaalbare monitoren, zoals de nieuwe 21,5-inch AOC i225Vwh en zijn hier geteste grotere broer, de 23-inch AOC i235Vh. Voordelen van monitoren met IPS tegenover schermen met de oudere TN (twisted nematic)-technologie zijn onder andere stabielere kleuren en een bredere kijkhoek. Maar merk je daar in de praktijk ook iets van?


Kenmerken

De AOC i2353Vh heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD) en een beelddiagonaal van 58,4 cm (23 inch). Deze monitor weegt licht, maar is wel 54,5 cm breed en neemt dus heel wat ruimte in beslag op je bureau. Samen met zijn vaste voet staat hij 39,5 cm hoog op je bureau, maar dat is eigenlijk te laag voor een echte ergonomische positie. Idealiter zou je deze monitor dus nog op een verhoogje moeten zetten (hoe hoog hangt af van je zitpositie).


De voet draait niet, maar de monitor is licht genoeg om hem zelf in de juiste positie te draaien. Je kunt het scherm wel enkele graden kantelen (van -3° tot +19°), maar het plastic kantelmechanisme voelt niet al te stevig aan, wees dus voorzichtig… Alle aansluitingen zitten op de achterkant: audio, vga, hdmi en dvi. Deze monitor heeft geen luidsprekers, de audio-aansluiting is bedoeld om het geluid van je pc door te lussen naar de audio-uitgang op de achterkant, waarop je dan externe luidsprekers of een koptelefoon kunt aansluiten.


IPS versus TN: de theorie

IPS-schermen verschillen van TN-schermen in de samenstelling van vloeibare kristallen. In TN-modellen zijn ze gedraaid op 90° en hebben ze een typische schroefvorm, terwijl de vloeibare kristalmoleculen in IPS-schermen zijn uitgelijnd in één laag en parallel aan het oppervlak van het scherm liggen. Wanneer spanning wordt opgebouwd via elektroden passen de moleculen zich aan, zodat het licht kan uitstromen: de pixel gloeit. Tijdens het gloeien blijven de kristallen altijd in dezelfde positie staan voor het oog, waardoor de kleuren en het contrast constant blijven, zelfs als het perspectief verandert.


Monitoren met IPS-schermen leveren in principe hogere contrasten en betere, rijkere kleuren dan monitoren met goedkopere TN-technologie. Nog een voordeel van de IPS-technologie is de grotere kijkhoek (tot 178° horizontaal/verticaal). TN-schermen leveren daarentegen maar een kijkhoek van maximaal 170° en slechts 16,2 miljoen kleuren, waar dit bij IPS 16,7 miljoen kleuren is.


De praktijk

We testten de met de Lagom Monitor Test Pages. Deze monitor scoort zeer goed voor reactietijd en kijkhoek, goed, maar niet perfect voor wat betreft contrast, kleurweergave en zwartniveau, redelijk voor witsaturatie en pixelstabiliteit. Het stroomverbruik beperkt zich van 23 tot 34,2 Watt in gebruik (afhankelijk van de ecostand), 0 Watt wanneer uitgeschakeld en 0,1 Watt in slaapstand. Dit zijn voortreffelijke verbruikscijfers.


Conclusie

Het AOC i2352Vh 23-inch LED-scherm biedt effectief een bredere kijkhoek en presteert over het algemeen goed tot behoorlijk in specifieke monitortesten. Omwille van zijn relatief lage prijs (179 euro) kunnen we deze monitor aanbevelen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content