LaCie 5big Storage Server maakt gebruik van Microsoft Windows Storage Server als besturingssysteem. Het vereenvoudigt de integratie van de NAS in Windows-netwerken. Maar hoe zit het dan met de prestaties?

Windows Storage Server is Microsoft's versie van Windows Server die speciaal bedoeld is als besturingssysteem voor NAS'en. De desktop-NAS van LaCie is verkrijgbaar in drie capaciteiten: 1TB, 5TB en 10TB. Wij hebben de 5TB versie getest.

De LaCie 5big Storage bevat vijf harde schijven van elk 1 TB. Het gaat om Samsung HD103SI SATA-schijven. Je kunt overigens geen "vreemde" schijven in deze NAS steken. Als je een schijf moet vervangen dan ben je verplicht een nieuwe te kopen bij LaCie, want alleen die zullen werken. Uiteraard kost dat meer dan als je een willekeurige schijf zou kunnen gebruiken. Het is iets om rekening mee te houden als je kiest voor een LaCie NAS...

RAID

Standaard zijn de schijven geconfigureerd in RAID5, maar RAID 0, 1 en Spanned Disks zijn ook mogelijk. In RAID5 hou je 3,5 TB nuttige opslagruimte over en mag één schijf kapot gaan zonder dat je je gegevens verliest.

Na het aansluiten van een netwerkkabel druk je op de grote blauwe knop op de voorkant en start de 5big Storage Server op. Zodra de led, die achter de knop verborgen zit, stopt met knipperen, kun je de NAS via het netwerk benaderen. Het apparaat staat standaard ingesteld om via dhcp een ip-adres te verkrijgen van je router.

Functies

Eén van de voordelen is de eenvoudige integratie van deze NAS in Active Directory-domeinen. Verder is er ondersteuning voor iSCSI-targets, Distributed File System (DFS-N en DFS-R), SharePoint services en VSS (Volume Shadow Copy Service).

De benodigde software om een Windows Server 2008 in het netwerk te back-uppen en te restoren is standaard aanwezig. Maar deze NAS is ook compatible met Apple Time Machine back-up. Verder kun je de inhoud van de schijven encrypteren met BitLocker en kun je een geavanceerde zoekmachine de inhoud van de schijven laten indexeren.

Prestaties

De LaCie 5big Storage Server presteert heel wat beter dan de onlangs door ons geteste, goedkopere LaCie 5big Network 2 NAS, die een op Linux gebaseerd eigen besturingssysteem van LaCie gebruikt, maar ook andere hardware aan boord heeft, waardoor een vergelijking niet echt op gaat.

De forse externe voeding verbruikt 4,8 Watt wanneer de 5big Storage Server uitgeschakeld is. Koppel je de voeding los van het apparaat dan verbruikt ze nauwelijks nog stroom (minder dan 0,1 Watt sluipverbruik). In werking verbruikt deze NAS gemiddeld 48 Watt.

Conclusie

De LaCie 5big Storage Server NAS presteert goed en is eenvoudig te integreren in een Windows-netwerk. Maar je betaalt wel extra voor het mooie design en voor de dure Windows-software. De 5TB-versie kost 1.299 euro. Voor 10TB betaal je 1.529 euro en voor 15TB 2.029 euro.

Bron: www.diskidee.be

LaCie 5big Storage Server maakt gebruik van Microsoft Windows Storage Server als besturingssysteem. Het vereenvoudigt de integratie van de NAS in Windows-netwerken. Maar hoe zit het dan met de prestaties? Windows Storage Server is Microsoft's versie van Windows Server die speciaal bedoeld is als besturingssysteem voor NAS'en. De desktop-NAS van LaCie is verkrijgbaar in drie capaciteiten: 1TB, 5TB en 10TB. Wij hebben de 5TB versie getest. De LaCie 5big Storage bevat vijf harde schijven van elk 1 TB. Het gaat om Samsung HD103SI SATA-schijven. Je kunt overigens geen "vreemde" schijven in deze NAS steken. Als je een schijf moet vervangen dan ben je verplicht een nieuwe te kopen bij LaCie, want alleen die zullen werken. Uiteraard kost dat meer dan als je een willekeurige schijf zou kunnen gebruiken. Het is iets om rekening mee te houden als je kiest voor een LaCie NAS... RAID Standaard zijn de schijven geconfigureerd in RAID5, maar RAID 0, 1 en Spanned Disks zijn ook mogelijk. In RAID5 hou je 3,5 TB nuttige opslagruimte over en mag één schijf kapot gaan zonder dat je je gegevens verliest. Na het aansluiten van een netwerkkabel druk je op de grote blauwe knop op de voorkant en start de 5big Storage Server op. Zodra de led, die achter de knop verborgen zit, stopt met knipperen, kun je de NAS via het netwerk benaderen. Het apparaat staat standaard ingesteld om via dhcp een ip-adres te verkrijgen van je router. Functies Eén van de voordelen is de eenvoudige integratie van deze NAS in Active Directory-domeinen. Verder is er ondersteuning voor iSCSI-targets, Distributed File System (DFS-N en DFS-R), SharePoint services en VSS (Volume Shadow Copy Service). De benodigde software om een Windows Server 2008 in het netwerk te back-uppen en te restoren is standaard aanwezig. Maar deze NAS is ook compatible met Apple Time Machine back-up. Verder kun je de inhoud van de schijven encrypteren met BitLocker en kun je een geavanceerde zoekmachine de inhoud van de schijven laten indexeren.Prestaties De LaCie 5big Storage Server presteert heel wat beter dan de onlangs door ons geteste, goedkopere LaCie 5big Network 2 NAS, die een op Linux gebaseerd eigen besturingssysteem van LaCie gebruikt, maar ook andere hardware aan boord heeft, waardoor een vergelijking niet echt op gaat. De forse externe voeding verbruikt 4,8 Watt wanneer de 5big Storage Server uitgeschakeld is. Koppel je de voeding los van het apparaat dan verbruikt ze nauwelijks nog stroom (minder dan 0,1 Watt sluipverbruik). In werking verbruikt deze NAS gemiddeld 48 Watt. Conclusie De LaCie 5big Storage Server NAS presteert goed en is eenvoudig te integreren in een Windows-netwerk. Maar je betaalt wel extra voor het mooie design en voor de dure Windows-software. De 5TB-versie kost 1.299 euro. Voor 10TB betaal je 1.529 euro en voor 15TB 2.029 euro. Bron: www.diskidee.be