Na de overname van LaCie produceert Seagate ook network attached storage-oplossingen onder eigen merknaam, met een sterk aangepaste versie van het uitstekende Linux-gebaseerde nas-besturingssysteem van LaCie. We testten de NAS 2-Bay met twee schijfplaatsen die leeg of met ingebouwde schijven verkrijgbaar is.
Na de acquisitie van LaCie gooide Seagate zijn nas-aanbod in 2013 volledig om. De fabrikant heeft nu twee productgamma’s van compacte tafel-nas’en: Seagate NAS voor individuele gebruikers of werkgroepen van 1 tot 25 clients en Seagate NAS Pro voor bedrijven met maximaal vijftig gebruikers. Deze apparaten draaien een ’embedded Linux’-gebaseerd Seagate NAS OS dat ontwikkeld is door ingenieurs van het overgenomen LaCie.
Wij testten het instapmodel in het nas-gamma van Seagate. Deze NAS DP2 2-Bay is leeg verkrijgbaar (typenummer STCU) of met twee ingebouwde Seagate nas-harde schijven. Dan heb je de keuze tussen capaciteiten van 2 TB (STCT2000200) tot 20 TB (STCU20000200). Wij testten de 8 TB-uitvoering met type-aanduiding STCT8000200.
Hardware-kenmerken
Deze nas wordt geleverd met een snelstartgids, een netsnoer en een Ethernet-kabel. Het zwarte doosje is compact: met zijn afmetingen van 170 x 120 x 218 mm vindt het overal een plaatsje. De 8 TB versie weegt 1,75 kg. De voeding is echter extern, maar het voedingsblokje is niet veel groter dan dat van een typische laptop-voeding.
De twee schijfsleuven zijn extern bereikbaar, maar kunnen helaas niet afgesloten worden. De schijven kun je ‘hot swappen’, dus wisselen zonder dat de stroom uitgezet moet worden. Er passen zowel 2,5- als 3,5-inch hdd’s in. Je kunt de schijven zonder schroeven monteren.
In de ‘gevulde’ versie steken 3,5-inch Seagate nas hdd’s (twee 4 TB Seagate ST4000VN000-1H4168’s in ons geval). Het kastje bevat een interne ventilator die de schijven koelt en die je bij normale werking nauwelijks hoort. Voor- en achteraan zitten telkens één usb 3.0-poort. Aan de achterkant is er ook nog een enkele Gigabit Ethernet-poort.
Vooraan tonen twee leds de status van elke schijf. Vooraan vinden we ook nog een verlichte stroomknop en dito synchronisatieknop. Die laatste gebruik je om automatisch gegevens in te lezen vanaf een aangesloten extern usb-opslagapparaat. Daarbij worden de bestandssystemen EXT2, EXT3, EXT4, NTFS, FAT32 en HFS+ ondersteund. Je regelt de werking van de synchronisatieknop via het systeembeheer, waarover straks meer.
De nas heeft een 1,2 GHz ARM-processor en 512MB ram die je niet kunt uitbreiden.
Besturingssysteem
Het thuisscherm van het Seagate NAS OS oogt erg eenvoudig. Je ziet vijf vierkante pictogrammen met als functie “Device Manager”, “File Browser”, “Download Manager”, “Backup Manager” en “App Manager”. Rechtsboven zijn er kleinere pictogrammen waarmee je de zoekfunctie inschakelt of de helpfunctie opent. Je kunt er ook alle waarschuwingen, fouten en meldingen bekijken. Links is er een afrolmenu met alle functies en met de functies voor het uitschakelen, herstarten of in diepe slaapmodus plaatsen van het apparaat. Via dit afrolmenu kan de gebruiker zichzelf ook afmelden.
Tenzij je een leeg exemplaar kocht, kun je de nas direct gebruiken. De twee schijven zijn geconfigureerd met Seagate’s eigen SimplyRAID-gegevensbeschermingssysteem met EXT4 bestandssysteem. Het werkt zoals een traditionele RAID, maar gebruikt de beschikbare opslagruimte efficiënter, voert zijn herstelfuncties in de achtergrond uit zodat je sneller aan de slag kan en biedt ook de mogelijkheid om het raid-volume automatisch uit te breiden door gewoon grotere of méér harde schijven toe te voegen.
Nog een functie is volledige encryptie van het opslagvolume met sterke aes-256 versleuteling (met hardware-ondersteuning door de cpu). In een nas met twee schijfbaaien zijn natuurlijk niet alle functies van SimplyRAID beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld geen derde schijf toevoegen omdat er fysiek geen plaats voor is in de nas.
In de 2-Bay NAS zijn je gegevens standaard beschermd tegen de uitval van één harde schijf. SimplyRAID doet dus in essentie aan spiegeling van de gegevens van de ene op de andere schijf. De consequentie is dat deze 8 TB NAS maar 3,9 TB vrije ruimte heeft. Wil je meer ruimte, dan kun je de schijven ook in RAID0 (“striped”) configureren, maar dan verlies je de gegevensbescherming. JBOD ofwel het gebruik van elke schijf als een apart volume (dus 2 x 4 TB bij ons testexemplaar) wordt evenwelniet ondersteund.
Belangrijkste functies
De Back-upfunctie ondersteunt lokale back-ups naar een externe schijf of een andere map, back-ups naar de cloud, netwerk-back-ups op lokale of externe netwerkservers en uiteraard het herstellen van gegevens. Cloud back-ups kun je naar Amazon S3 of Box.com maken. Populairdere clouddiensten zoals Dropbox of OneDrive zijn dus helaas niet van de partij. Een netwerkback-up kun je uitvoeren naar een andere Seagate NAS (met ingeschakelde NetBackup-server) of naar rsync-, ftp-,smb- nfs- en webDAV-compatibele servers.
Je kunt volledige en incrementele back-ups maken en ze manueel, gepland (dagelijks, wekelijks, maandelijks of aangepast, bv. elke twee uur) of automatisch uitvoeren. De optie “automatisch” voert de back-up uit zodra een externe schijf gevonden wordt.
De Download-functie is in feite een simpele torrent-downloadclient, die overigens standaard uitgeschakeld is. Je kunt torrents toevoegen vanuit een url of een lokaal bestand, maar bijvoorbeeld magnet-links worden niet ondersteund. Andere download-systemen (bv. uit nieuwsgroepen) worden evenmin ondersteund.
De File Browser is wat de naam al suggereert: een ingebakken bestandsbeheerder voor de interne schijf en eventueel aangesloten externe schijven.
Apps
Seagate NAS OS 4.x kan functioneel uitgebreid worden met behulp van apps. De keuze is echter veel minder uitgebreid dan bij concurrerende nas-en zoals die van Synology of Qnap. Momenteel worden acht apps aangeboden: Seagate Antivirus, BitTorrent Sync, Busit, ElephantDrive, Plex Media Server, Surveillance Manager, WordPress en ownCloud. Met de laatste kun je een privécloud inrichten op de nas.
Surveillance Manager ondersteunt allerlei webcams en bewakingscamera’s en komt met één cameralicentie. Zo maak je van je nas een echte network video recorder (nvr). Je kunt aan de 2 Bay nas wel maar maximaal vier bewakingscamera’s koppelen. Krachtigere nas’en van Seagate ondersteunen tot zestien gelijktijdige videostromen.
Wat prestaties betreft noteerden we een gemiddelde gewogen werksnelheid van 39,9 MB/s, een kopieersnelheid naar de nas van 110,1 MB/s en een kopieersnelheid vanaf de nas van 60,2 MB/s. Dat zijn behoorlijke prestaties.
Conclusie
De Seagate DP2 2-Bay nas is compact, stil en presteert goed. Hou er wel rekening mee dat de 8 TB NAS maar de helft effectieve opslagruimte biedt. Dus per opgegeven terabyte ligt de prijs met 67,82 euro aan de hoge kant, maar als je het vooral compact wil houden geldt dat eigenlijk voor alle nas’en met maar twee schijfsleuven. Een nas met meer sleuven is doorgaans duurder in de aanschaf, maar goedkoper als je rekent per terayte opslagruimte. Voor zijn marktsegment is dit in elk geval een gebruiksvriendelijk opslagapparaat.
Adviesprijs: 528,99 euro voor getest model. Berekende opslagprijs per opgegeven TB: 67,82 euro. NAS zonder schijven: 169 euro.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier