We testten de Seagate Wireless Mobile Storage 500GB. Met deze draadloze harde schijf neem je je mediabestanden overal met je mee. Je kunt ze direct draadloos streamen naar andere apparaten zonder kabels of zonder internetverbinding
De Wireless Mobile Storage 500GB (STDC500206) van Seagate weegt 281 gram, is 12,536 cm breed en lang en 2,45 cm dik. Deze externe schijf past dus net in de palm van een flinke mannenhand. Je neemt ze probleemloos overal met je mee in een tas of een ruime jaszak.
500GB capaciteit is om je een idee te geven voldoende voor ongeveer 150 hd-video’s van elk 1,5GB, meer dan 62.000 songs of 50.000 foto’s. Deze draagbare draadloze schijf is verkrijgbaar in zwart en in vier kleuren: wit, rood, blauw en groen. De onderkant is bij al die kleurvarianten wel gewoon zwart.
Specificaties en kenmerken
De Seagate Wireless is standaard geformatteerd in ntfs-formaat. Voor Mac OS-gebruikers wordt de Paragon NTFS-driver op de schijf meegeleverd, zodat ook zij naar de schijf kunnen schrijven.
Het kastje kun je niet zelf openen, maar op basis van de Amerikaanse fcc-documenten voor dit product stellen we vast dat binnenin een SpinPoint Momentus ST500LM012 mobile sata-harde schijf wordt gebruikt. Op de fcc-foto plakt er een Samsung-etiket op deze hdd. Dat is niet zo raar, want Seagate heeft de harde schijven-business van Samsung in 2011 gekocht.
De ingebouwde oplaadbare Panasonic Lithium-ion batterij heeft een capaciteit van 2450 mAh. Althans, dat leiden we eveneens af uit de fcc-documentatie, want Seagate zelf geeft nergens gedetailleerde informatie over de batterij.
Ingebruikname
De batterij is in de fabriek bijna volledig opgeladen. Dat is nodig want de ingebruikname gebeurt via een wifi-verbinding (verzorgd door een Samsung wifi-chip).
Je duwt op de stroomknop die je bovenop de schijf vindt. Het groene stroomledje brandt en de blauwe wifi-led begint te knipperen. Na zestig seconden brandt de wifi-led stabiel blauw en is de ingebouwde draadloze verbinding gebruiksklaar. De wifi-chip van de Seagate Wireless ondersteunt 2,4GHz IEEE 802.11b/g/n-netwerken.
Op je pc, smartphone of tablet download je vervolgens de Seagate Media app. Die is beschikbaar voor Android (vanaf 2.1), iOS (vanaf 4), Amazon Kindle, en Windows 8. De snelstarthandleiding bevat een qr-code die je naar de app leidt, of je kunt ernaar zoeken in de app-winkel van je apparaat.
Daarnaast heeft de Wireless ook een webinterface die werkt met Mac OS X 10.5.8 of later en Windows Vista of 7. Ondersteunde browsers zijn Safari 5 of later, Android Webkit, Internet Explorer 8 of later, Firefox en Google Chrome.
Gebruik op pc
Via het Instellingen-menu wijzig je zaken zoals de interfacetaal, de naam van de Seagate Wireless, stel je eventueel een toegangswachtwoord in en vraag je gegevens op over de laadtoestand van de batterij en de vrije ruimte die er nog rest.
De batterijtoestand, de wifi-verbinding en de verbonden gebruikers kun je ook opvragen via aparte pictogrammen. Ten slotte is er nog het pijltjes-pictogram waarmee je een bestand kunt uploaden naar de schijf. Je kunt slechts één bestand per keer uploaden.
Via het afrolmenu activeer je de medialijst. Die is ingedeeld in video, foto’s, muziek, documenten en “onlangs geopend”. Via cijfers wordt de hoeveelheid bestanden van elke categorie getoond. Standaard staat de mapweergave uit. Als je die via het afrolmenu inschakelt, zie je in de webinterface alle mappen.
Klikken op een mediabestand opent de web-speler en speelt het stukje muziek af of toont de foto(‘s) of video(‘s). Bij het bekijken van foto’s kun je een diavoorstelling starten, waarbij je zelf de overgangen kiest en eventueel zelfs een streepje muziek toevoegt. Video’s worden afgespeeld via de in Windows geconfigureerde externe videospeler, meestal Windows Mediaplayer.
Gelukkig ben je niet verplicht de Seagate Wireless via zijn primitieve ingebouwde webinterface te gebruiken. De schijf verschijnt immers gewoon onder het Netwerk-pictogram in de Windows Verkenner waar je de standaard aangemaakt Public-01-map net zoals elke andere Windows-netwerkmap kunt gebruiken. Op die manier kun je veel sneller bestanden toevoegen, verwijderen of afspelen.
Gebruik met mobieltje
De mobiele app is gelukkig heel wat gelikter dan de webinterface. Bestanden uitwisselen tussen mobiel apparaat en harde schijf verloopt heel intuïtief.
De inhoud van de schijf wordt getoond in een afrolmenu linksboven. De lijst toont de bestandstypes (video’s, foto’s, muziek, documenten, onlangs geopend) aan de linkerkant en de eigenlijke bestanden van dat type aan de rechterkant (op iOS) of in een eigen venster (op Android). Door een of meer items te selecteren kun je ze kopiëren of wissen. Door er gewoon op te klikken kun je ze bekijken of afspelen. Voor deze laatste functie worden de standaard afspeelopties van het gebruikte apparaat ingeschakeld.
Je kunt hier net zoals in de webinterface de nodige infogegevens over de toestand van de batterij en dergelijke opvragen. Een extraatje is de zoekfunctie waarmee je snel specifieke bestanden opspoort. Via de “Auto Upload”-functie kun je automatische back-ups programmeren voor foto’s en video’s. Die worden dan automatisch van je mobieltje naar de Seagate Wireless gekopieerd.
Heb je een Seagate NAS dan kun je via de functie “Externe Toegang” de inhoud van je netwerkopsagapparaat altijd openen, op voorwaarde dat je verbonden bent met je Seagate Central- en/of Seagate Personal Cloud-account.
Prestaties
Bij een draadloze verbinding is de Seagate Wireless geen snelheidsmonster. Meer dan één hd video tegelijk streamen zal gezien de gemeten doorvoersnelheid van 2,3 (1 video) à 3,2 (4 video’s) MB/s maar nipt lukken.
Inhoud aanmaken op de schijf (bijvoorbeeld met Office) lukt nauwelijks, daarvoor is de doorvoersnelheid te laag. Als draadloze externe ‘werk’-schijf kun je de Wireless dus niet gebruiken. In alle eerlijkheid is ze daar ook niet voor bedoeld.
Kopiëren van bestanden naar de schijf verloopt aan een erg gezapige 4,4 MB/s. In de omgekeerde richting noteren we een kopieersnelheid van 2,5 MB/s. De gewogen gemiddelde algemene draadloze werksnelheid is een magere 2,6 MB/s!
Via usb bedraagt de hd-video-afspeelsnelheid gemiddeld 27,7 MB/s (met 1 tot 4 video’s). Kopiëren naar de hdd gebeurt aan 47,8 MB/s en van de hdd aan 27,6 MB/s. De gewogen gemiddelde algemene bekabelde werksnelheid is een voor een usb 2.0-apparaat behoorlijke 21,4 MB/s. De Office Productivity test van de Intel NAS Performance Test werd ook in de usb-stand niet tot een goed einde gebracht. Als externe ‘werk’-schijf is deze Seagate Wireless dus sowieso in geen enkele stand echt geschikt.
Conclusie
De Seagate Wireless Mobile Storage 500GB kun je overal snel verbinden via wifi. Deze draagbare draadloze harde schijf is echter geen snelheidsmonster. Ze is alleen nuttig in heel specifieke toepassingen. Wil je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid media met je meenemen om te bekijken op je smartphone of tablet dan kan dit een nuttige aankoop zijn. Voor pc-gebruik is een gewone bekabelde externe schijf ruim voldoende, al kun je de Seagate Wireless natuurlijk ook gewoon via usb gebruiken. Maar je betaalt dan wel extra voor het wifi-gedeelte.
Adviesprijs: 124,99 euro voor de door ons geteste 500TB-uitvoering. Seagate geeft twee jaar garantie
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier