Deze gunstig geprijsde instaplaptop is te koop bij Aldi

Aldi Medion Akoya MD 99540 © Medion

Bij Aldi kan je vanaf woensdag 8 april 2015 een Medion laptop kopen met een prijskaartje van 399 euro. We bekijken wat deze Medion Akoya MD 99540 (E6416) instaplaptop te bieden heeft.

De Medion Akoya MD 99540 (E6416) die Aldi in de aanbieding heeft, beschikt over een beelddiagonaal van 39,6 cm (15,6 inch) en een resolutie van 1366 x 768 pixels. HD ready dus, maar geen Full HD.

Dit zijn zeer gangbare waarden, net als zijn afmetingen: 380 x 25 x 260 mm. Het gewicht (2,3 kg, inclusief accu) is eerder aan de hoge kant. Dat geeft anderzijds dan weer een soliedere indruk.

Processor

De Akoya MD 99540 (E6416) is gebouwd rond een Intel Core i3-5010U processor. Dat is zowat de instapprocessor van Intels 5de generatie (Broadwell). Het is een dual core maar met Intels Hyper-Threading Technology kan hij toch vier taken gelijktijdig verwerken.

Turbo functies heeft deze processor niet, hij werkt aan een constante snelheid van 2,1 GHz. Dat is zowat 25% sneller dan zijn voorganger uit de de 4de generatie (de Core i3-4010U) en dat merk je natuurlijk wel als gebruiker.

Let bij het typenummer op de letter U achteraan. Die staat voor Ultra Low Voltage. Mede hierdoor verbruikt hij slechts 10 watt. De Akoya MD 99540 (E6416) behoeft geen extra koeling, hij blijft dan ook lekker stil.

Grafisch

Een afzonderlijke grafische kaart heeft de Akoya MD 99540 (E6416) niet, deze laptop moet het stellen met de in de processor ingebouwde Intel HD Graphics 5500.

Die presteert een heel stuk beter dan de HD Graphics 4400 uit de vorige generatie – maar de moderne computerspelletjes worden ook steeds veeleisender. Beperk je spelletjes dus tot kaarten en Angry Birds, of zet andere spelletjes op de minimum settings als je ietwat vlot wil spelen.

Geheugen en opslag

Het werkgeheugen bedraagt 4 GB DDR3L SDRAM, waarbij dan nog een stukje afgesnoept wordt door de HD Graphics 5500. Net genoeg voor deze processor, maar je kunt die uitbreiden tot maximaal 16 GB. Binnenin is hiervoor nog een ligplaats voorhanden.

De harde schijf heeft een capaciteit van 500 MB en is van het ‘gewone’ type – geen SSD, geen hybride. Een Hd van 500 GB mag dan al niet direct riant genoemd worden, je kunt nog altijd data wegschrijven op een cd of dvd (multistandaard dvd-/cd-brander is voorzien), op een geheugenkaartje (een multikaartlezer voor sd-, sdhc- en sdxc-geheugenkaarten is eveneens voorzien), op een externe harde schijf via een usb 3.0-aansluiting of in de cloud.

De Akoya MD 99540 (E6416) is immers uitgerust om een draadloze verbinding te maken volgens de snelle IEEE 802.11ac-standaard technologie. Vooropgesteld dat je router eveneens deze norm ondersteunt uiteraard.

Uitrusting en aansluitingen

De verdere uitrusting is naar goede gewoonte bij Medion erg volledig: een ingebouwde HD-webcam en microfoon voor chat-sessies, een geluidssysteem met twee luidsprekers gecertificeerd voor Dolby Advanced Audio.

De Lithium-ion batterij heeft vier cellen en een capaciteit van 37 Wh. De autonomie ligt tussen de 4 en de 5 uur, afhankelijk van de gebruikte programma’s. Bluetooth 4.0 is eveneens voorzien.

Qua aansluitingen vind je vier usb-aansluitingen waarvan 2 x usb 3.0, 1 audiocombinatie (Mic-in, Line-out) en 1 LAN (RJ-45) voor een netwerkkabel. Een extern scherm of televisietoestel sluit je aan met een VGA- of een HDMI-plug.

Software

Geen verrassingen hier, je vindt als vanouds de Medion standaarduitrusting voorgeïnstalleerd. Het besturingssysteem is Windows 8.1 inclusief de Update.

Het Medion MediaPack bevat Ashampoo’s multimediasuite en omvat Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap. De Medion Home Cinema Suite bevat volgende Cyberlink producten: Power2Go, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam.

Verder krijg je nog een testversie van 30 dagen van McAfee LiveSafe en eveneens een testversie van 30 dagen van Microsoft Office 365.

Let op: in dezelfde Aldi reclamefolder is Microsoft Office Personal 365 in aanbieding voor 49 euro. Dat lijkt misschien wel een koopje – normaal ga je daar 69 euro voor neertellen – maar weet dat je hiermee intekent op een abonnement. Voortaan dien je elk jaar 69 euro op te hoesten. Het voordeel van de abonnementsformule is wel dat je steeds de meest recente versie van Office krijgt.

Conclusie

De Medion Akoya MD 99540 (E6416) is voor 399 euro een zeer betaalbare en erg complete laptop. Natuurlijk is het voor die prijs een instapcomputer, maar voor het normale dagelijkse gebruik is dat meestal al meer dan voldoende. Spelletjesfanaten onthouden zich uiteraard.

Adviesprijs: 399 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content