Deze labelprinter is draagbaar en snel

Leitz Icon Label Printer © Leitz

De Leitz Icon is volgens de fabrikant een “smart labelsysteem”. Nu moet alles vandaag “smart” in zijn productnaam hebben, maar hoe slim is de Icon labelprinter werkelijk? We zochten het uit.

Volgens Leitz is de Icon labelprinter supersnel (tot wel 200 labels per minuut) en combineert hij drie toestellen in één: de Icon vervangt labelprinters, labelmakers en label mallen of “template sheets”. Het compacte, ivoorwitte toestel werkt met eenvoudig te verwisselen labelcartridges waarmee je verschillende labels print, tot 88 mm breed en tot twee meter lang.

Optioneel is een batterij verkrijgbaar die tot twaalf uur labelingautonomie geeft. Je kunt de printer, die het formaat heeft van een schoendoos en 1,3 kg weegt, trouwens eenvoudig verplaatsen via de geïntegreerde hendel.

De draadloze verbinding gebeurt via wifi en het toestel is niet alleen bruikbaar met Windows of Mac OS X, maar ook met iOS en Android.

Ingebruikname

Je moet eerst de software installeren. Die moet je zelf downloaden van de Leitz-website of uit de iOS- Android-app-winkels. Daarna kun je de Icon naar keuze verbinden via de usb-kabel of via wifi.

De Icon zendt zijn eigen wifi-netwerk uit met de ssid ICON-xxyyzzz (het exacte ssid is afgedrukt op de onderkant). Voor de initiële draadloze configuratie verbind je je computer met dat onbeveiligde ssid en surf je vervolgens naar de webpagina van de Icon. Login met admin/password (vergeet niet die standaardinstellingen na afloop van de initiële configuratie te wijzigen in iets veiligers).

Eén van de opties van het “control panel” is een wizard voor de wifi-instellingen. Daarmee verbind je de printer met je eigen draadloze netwerk. Het apparaat herstart en daarna kun je je computer weer met je eigen wifi-netwerk verbinden.

Daarna is de Icon in dat netwerk beschikbaar op zijn toegewezen of ingestelde ip-adres en kun je opnieuw in de webinterface terecht voor andere instellingen, waaronder instellingen voor Apple AirPrint, updaten van de firmware, beveiliging en controle van de cartridge.

Cartridges

Leitz ontwikkelde twintig etiketcartridges, van doorlopende tape en gestanste labels tot kartonnen en plastieken labelcartridges, verkrijgbaar in verschillende formaten (van 28 mm tot meer dan 2 m lengte en tot 88 mm breed).

Deze Intelligent Label Cartridges van Leiz zijn vrij omvangrijk. Ze zijn wel volledig recycleerbaar, want het omhulsel is van (gerecycleerd) karton en kan losgetrokken worden van de plastic beschermklep, waarin zich ook een cartridge-identificatiechip bevindt waarmee de Icon ze correct herkent en ook weet hoeveel labels er nog resteren.

Insteken van een labelcartridge verloopt simpel: druk op de knop bovenop de printer, trek de etiketgeleidesleuf van de Icon naar omhoog, trek de beschermklep van de cartridge open en schuif ze in de printer. Druk vervolgens de geleidsleuf naar beneden en sluit de printerklep.

De printer voert de labels automatisch door naar de startpositie. De hele procedure wordt in de handleiding getoond en ook nog eens herhaald op een sticker die aan de binnenkant van de klep is aangebracht.

Icon Label Software

Om te kunnen printen dien je de Icon eerst als printer toe te voegen aan Windows of Mac OS X. Dit doe je op de gebruikelijke wijze. De hele procedure wordt in detail uitgelegd in de handleiding. Onder Windows wordt de printer wel niet automatisch gevonden: je moet kiezen voor “Printer toevoegen”, “De printer die ik wil gebruiken staat niet in de lijst” en vervolgens de procedure voor het toevoegen van een tcp/ip-printer doorlopen en de eerder gedownloade Leitz Icon drivers installeren. Vervolgens kun je labels printen op de Icon met behulp van de Leitz Icon software of (bij een mobiel besturingssysteem) app.

De printer herkent het ingevoerde cartridgeformaat automatisch en speelt die informatie door aan de Icon Label software. Die kan adresgegevens importeren van DYMO Label software en werkt voorts grotendeels op vergelijkbare wijze. Je kunt visueel je eigen etiketten ontwerpen en het is ook mogelijk om adres- en andere gegevens automatisch vanuit een database of het geïntegreerde adressenboek aan etiketten toe te voegen.

Links is er een menu waar je verschillende etiketsoorten en -formaten kiest of eigen ontwerpen kunt toevoegen via een sjabloon. Vooraf gedefinieerde etiketten zijn bijvoorbeeld “adressen”, “verzending”, “naam- en bezoekersbadges”, “archief”, en “doorlopend”.

Je kunt eigen illustraties en foto’s toevoegen aan de etiketten en er ook streepjescodes op afdrukken. De software ondersteunt alle denkbare types, met inbegrip van QR-codes.

Komt de gekozen labelgrootte niet overeen met het geladen cartridge, dan waarschuwt de software je en krijg je de kans het juiste cartridge te laden. Een schoonheidsfoutje is wel dat de getoonde afmetingen automatisch in inches zijn, ook als je de Nederlandstalige interface gebruikt. Maar je kunt dit gelukkig wel zelf in centimeters wijzigen via het “Voorkeuren”-menu.

Nog een schoonheidsfoutje: wat je op je scherm ziet, komt blijkbaar niet altijd 100% overeen met wat de printer afdrukt. Bij een verticaal etiket met bovenaan aan QR-code en daaronder de tekst “2015 Boekhouding” ontbrak de laatste letter “g” van de tekst op het geprinte etiket, terwijl dit in de software visueel wél op het etiket paste. We probeerden verschillende lettertypes uit, met telkens hetzelfde resultaat.

Erger nog was dat we “g” op geen enkele manier geprint kregen, ook niet als we de tekst veel kleiner maakten. Dat moet een of andere software-bug zijn, maar echt handig is het niet… Als we de tekst horizontaal printten, werd de “g” wél correct geprint. Als we het verticale etiket bewaarden en weer inlazen, bleek de éne g plots verdubbeld en stond er “Boekhoudingg” in ons etiket. Duidelijk een of andere bug…

De Windows-software lijkt in het algemeen vrij buggy. Soms herkende de software de printer, die draadloos met onze Windows 8.1+Update test-pc verbonden was, niet meer en kon ze geen cartridge-informatie uitlezen, terwijl we dit via het Control Panel wel konden doen. Daaruit concluderen we dat er niets mis was met de printer, maar wel met de software. Herstarten van de software verhielp het probleem niet. Maar als we de wifi-verbinding van onze computer uit- en weer inschakelden herkende de software de printer plots wel…

Het lijkt er dus op dat de Leitz-ingenieurs alvast hun Windows-software toch nog wat beter moeten testen om er alle oneffenheden uit te halen…

Conclusie

De Leitz Icon is een snelle labelprinter met snel verwisselbare etiketcartridges. Verschillende soorten etiketten door elkaar printen vormt met dit toestel geen enkel probleem. De printer is stevig gebouwd, kun je gemakkelijk meenemen en kan zelfs autonoom printen via een optioneel verkrijgbare batterij. Het belangrijkste minpunt is dat de meegeleverde software nog enkele storende schoonheidsfoutjes bevat

Adviesprijs: 180 euro; etiket-cartridges kosten tussen 15 en 25 euro naargelang het type

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content