Sonos heeft een modulair gamma aan apparatuur waarmee je snel heel je huis kan voorzien van draadloze audio. We bekeken de nieuwe Sonos S5 draagbare ZonePlayer met ingebouwde speakers en het Wireless Dock 100.

De ZonePlayer S5 is een alles-in-een draadloos muzieksysteem en heeft vijf ingebouwde luidsprekers. Je kan de S5 daardoor zelfs meenemen op je terras. Geen bedrade verbinding in de buurt? Geen probleem, schaf een ZoneBridge aan en die lost dat probleem op.

Als je ook je iPod / iPhone draadloos op het systeem wil aansluiten, kan je opteren voor een Wireless Dock 100. Heb je reeds een iPhone, iPad of iPod Touch in je bezit? In dat geval hoef je geen Controller 200 aan te schaffen. Je kan gewoon de gratis software op je Apple apparaat installeren. Bediening via de pc is mogelijk via de eveneens gratis Sonos Desktop Controller software.

SonosNet

Voor de draadloze communicatie gebruikt Sonos het eigen SonosNet. Dat gebruikt een mesh netwerk in combinatie met MIMO (Multple Input Multiple Output) technologie. SonosNet is ook AES geëncrypteerd.

De Mesh netwerktopologie is erg complex. Het grootste voordeel van een dergelijk netwerk is de betrouwbaarheid van de verbinding. Bij een mesh netwerk is elke node immers verbonden met alle andere nodes (fully connected). Iedere ZonePlayer doet dienst als een repeater en dus neemt de kwaliteit van de verbinding toe iedere keer dat je het draadloze netwerk uitbreidt. Je hoeft echter zelf geen netwerkspecialist te zijn voor het opzetten van een Sonos multi-room systeem en dat is meteen een groot voordeel.

Wireless Dock

Na de installatie van de S5 hebben we meteen het Wireless Dock 100 toegevoegd aan het systeem. Dat gaat dankzij de Connect-knop op het dock even gebruiksvriendelijk als een ZonePlayer toevoegen. Wel moet je eerst minstens één ZonePlayer toevoegen aan het systeem vooraleer je het dock kan toevoegen. Het Wireless Dock 100 is erg eenvoudig in gebruik. We plaatsen onze iPod Touch 8 GB in het Wireless Dock 100. We kiezen "bladeren" in de Sonos Desktop Controller software en kunnen vervolgens al onze muziek op de iPod benaderen en afspelen. Je kan de iPod dus gewoon bedienen vanaf je pc of een andere controller.

Conclusie

Met Sonos kan je in korte tijd en zonder veel kennis een goed klinkend en stabiel werkend multi-room audiosysteem installeren. Je krijgt dan veel mogelijkheden, terwijl de installatie heel eenvoudig is. We onthouden dat de ZonePlayer S5 erg gebruiksvriendelijk is en een mooi warm geluid voortbrengt. Het Wireless Dock 100 zorgt voor een eenvoudige draadloze verbinding tussen je iPod / iPhone en je Sonos ZonePlayer(s).

Bron: www.diskidee.be

Sonos heeft een modulair gamma aan apparatuur waarmee je snel heel je huis kan voorzien van draadloze audio. We bekeken de nieuwe Sonos S5 draagbare ZonePlayer met ingebouwde speakers en het Wireless Dock 100. De ZonePlayer S5 is een alles-in-een draadloos muzieksysteem en heeft vijf ingebouwde luidsprekers. Je kan de S5 daardoor zelfs meenemen op je terras. Geen bedrade verbinding in de buurt? Geen probleem, schaf een ZoneBridge aan en die lost dat probleem op. Als je ook je iPod / iPhone draadloos op het systeem wil aansluiten, kan je opteren voor een Wireless Dock 100. Heb je reeds een iPhone, iPad of iPod Touch in je bezit? In dat geval hoef je geen Controller 200 aan te schaffen. Je kan gewoon de gratis software op je Apple apparaat installeren. Bediening via de pc is mogelijk via de eveneens gratis Sonos Desktop Controller software. SonosNet Voor de draadloze communicatie gebruikt Sonos het eigen SonosNet. Dat gebruikt een mesh netwerk in combinatie met MIMO (Multple Input Multiple Output) technologie. SonosNet is ook AES geëncrypteerd. De Mesh netwerktopologie is erg complex. Het grootste voordeel van een dergelijk netwerk is de betrouwbaarheid van de verbinding. Bij een mesh netwerk is elke node immers verbonden met alle andere nodes (fully connected). Iedere ZonePlayer doet dienst als een repeater en dus neemt de kwaliteit van de verbinding toe iedere keer dat je het draadloze netwerk uitbreidt. Je hoeft echter zelf geen netwerkspecialist te zijn voor het opzetten van een Sonos multi-room systeem en dat is meteen een groot voordeel.Wireless Dock Na de installatie van de S5 hebben we meteen het Wireless Dock 100 toegevoegd aan het systeem. Dat gaat dankzij de Connect-knop op het dock even gebruiksvriendelijk als een ZonePlayer toevoegen. Wel moet je eerst minstens één ZonePlayer toevoegen aan het systeem vooraleer je het dock kan toevoegen. Het Wireless Dock 100 is erg eenvoudig in gebruik. We plaatsen onze iPod Touch 8 GB in het Wireless Dock 100. We kiezen "bladeren" in de Sonos Desktop Controller software en kunnen vervolgens al onze muziek op de iPod benaderen en afspelen. Je kan de iPod dus gewoon bedienen vanaf je pc of een andere controller. Conclusie Met Sonos kan je in korte tijd en zonder veel kennis een goed klinkend en stabiel werkend multi-room audiosysteem installeren. Je krijgt dan veel mogelijkheden, terwijl de installatie heel eenvoudig is. We onthouden dat de ZonePlayer S5 erg gebruiksvriendelijk is en een mooi warm geluid voortbrengt. Het Wireless Dock 100 zorgt voor een eenvoudige draadloze verbinding tussen je iPod / iPhone en je Sonos ZonePlayer(s). Bron: www.diskidee.be