Een nieuwe benadering van televisiekijken

Met bhaalu biedt een Vlaamse start-up een nieuwe manier van televisiekijken. Met de bhaalu box neem je continu alle zenders op waar je een abonnement op hebt. Programma’s kan je terugkijken wanneer je wil tot zestig dagen in de tijd. Een test.

Bhaalu is een initatief van de Vlaamse start-up Right Brain Interface dat gevestigd is in Hasselt. Het is een digitale videorecorder die tv-programma’s opneemt en ze opslaat in de cloud. Het gaat om een een gedeelde cloud videorecorder, wat betekent dat alle bhaalu kastjes samenwerken om content op te slaan.


Door deze benadering heb je als televisiekijker de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je programma’s bekijkt. Bovendien kan je ook zappen door de programma’s om op die manier ontdekkingen te doen in het grote aanbod.


Naast de bhaalu box, die eenmalig 300 euro kost, heb je nog een internet- en tv-abonnement nodig. Momenteel werkt Right Brain Interface samen met TV Vlaanderen waar je een Basic Light abonnement van twaalf maanden neemt voor 11,90 euro per maand.


Installatie

De bhaalu-box is een vierkant bakje dat 12,7 x 12,7 x 4,5 cm meet. Het is eigenlijk een Zotac mini-pc die op het Linux besturingssyteem draait.


Je dient je bhaalu-box aan te sluiten op je tv met de meegeleverde HDMI-kabel. Wil je de bhaalu-box draadloos gebruiken, dan kies je voor je draadloze thuisnetwerk. Wij sloten de bhaalu-box aan op een 32-inch Samsung Smart-tv en kozen voor de draadloze verbinding.


Je kan de meegeleverde afstandsbediening koppelen met je tv, zodat je het volume kan regelen en je tv kan aan- en uitzetten met de bhaalu-afstandsbediening.


Werking

Eigenlijk kijk je met bhaalu in uitgestelde tijd naar televisie als je een programma bekijkt op het tijdstip van uitzenden. Bhaalu werkt op een vergelijkbare manier als een peer-to-peer netwerk. De bhaalu-box is via het internet verbonden met de cloud en met andere bhaalu-boxes. Tijdens onze testperiode stond de content nog wel op cloudservers, maar de bedoeling is dat hiervoor de bhaalu-boxes grotendeels ingezet gaan worden.


Bhaalu zal trouwens ook een abonnementsformule voor tablets lanceren waarbij je de bhaalu-box niet nodig hebt. Je betaalt dan een maandelijks abonnement voor het gebruiken van de cloudinfrastructuur. Op die manier kan je overal, ook in het buitenland, naar de tv-zenders kijken. Eventueel kan je ook de bhaalu box-meenemen om op een andere locatie te gebruiken; het bakje is er draagbaar genoeg voor.


Net zoals bij andere bhaalu-gebruikers downloadt jouw bhaalu-box niet alleen data, maar uploadt die ook. Omdat je in feite programma’s opneemt, zit er bij het bekijken van live-uitzendingen daardoor een vertraging van ongeveer twee minuten op.


Reclame

De afstandsbediening heeft ook een pauze-, een voor- en achteruitspoeltoets. Niet alleen kan je hiermee door programma’s spoelen, je kan zo ook tijdens het bekijken van opgenomen programma’s reclame doorspoelen.


Dat laatste is wel beperkt tot 60 minuten. Daarna kan je nog wel tv-kijken, maar zonder dat je de reclame kan doorspoelen. Terwijl je naar reclame kijkt, bouw je opnieuw krediet op (5 minuten kijken is 5 kredietminuten). Het bhaalu-systeem is in staat reclame te herkennen en te registreren wanneer je reclame kijkt.


Conclusie

Bhaalu van de Belgische start-up Right Brain Interface kan je beschouwen als een videorecorder ‘nieuwe stijl’. Omdat het systeem alle zenders van – voorlopig nog – het Basic Light abonnement van TV Vlaanderen opneemt in de cloud, kan je alle programma’s tot zestig dagen terug bekijken wanneer jou dat het best uit komt, weliswaar in lagere beeldkwaliteit (SD). Daarbij kan je vooruit- en achteruit spoelen en – met een bepaalde tijdslimiet – ook reclame doorspoelen. Door deze benadering heeft bhaalu een interface waar je in eerste instantie aan moet wennen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content