USB 3.0-apparaten raken stilaan ingeburgerd. We testten de Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 externe harde schijf.

De MiniStation Plus USB 3.0 van Buffalo is verkrijgbaar in zwart, zilver en rood. De behuizing is weliswaar opgebouwd uit plastic, maar voelt toch vrij stevig aan. Volgens Buffalo is de drive ook schokbestendig. Schokdempers rondom de harde schijf in de behuizing moeten de schokken opvangen.

De Buffalo MiniStation Plus biedt ondersteuning voor automatische, hardwarematige encryptie (256-bit AES, enkel onder Windows). Om de encryptie te activeren moet je de Buffalo MiniStation Plus aansluiten op je pc en vervolgens dubbelklik je op het bestand 'DriveNavi.exe' dat op de root van de schijf staat. Even later start een wizard. We kiezen voor encryptie en krijgen enkele waarschuwingen dat dit de encryptiemode wijzigt en dat de harde schijf in dat geval wordt geformatteerd.

Meteen na het opnieuw opstarten, vraagt de software naar het eerder opgegeven wachtwoord om toegang te krijgen tot de drive. Via de Secure Lock Manager Easy kan je nog bijkomende parameters opgeven zoals het maximum aantal inlogpogingen. Helaas is deze software niet Nederlandstalig. De setup was dan weer een mengeling van Nederlands en Engels.

Prestaties

Om op een objectieve wijze de performance van de Buffalo MiniStation Plus te testen, laten we enkele benchmarktools los op de schijf. We gebruiken daarvoor HD Tach RW version 3.0.1.0 en Roadkil's Disk Speed V2. Wanneer we de resultaten van HD Tach RW version 3.0.1.0 bekijken, zien we dat lezen gaat aan een gemiddelde snelheid van 72,1 MB/s. Schrijven gaat gemiddeld aan 52,5 MB/s. De random access time klokte af op 18,8 ms en de processorbelasting bedroeg 1 %.

Voorts voerde HD Tach RW ook een 'burst speed' test uit. Daarbij meet de software hoeveel data getransfereerd kan worden door de harde schijf binnen een korte tijdspanne. Hierin scoorde de Buffalo MiniStation Plus zeer goed met 161,9 MB/s. Tot slot lieten we ook Roadkil's Disk Speed V2 los op de drive en tekenden we een overall score van 399,7 op.

Conclusie

De Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 laat goede prestaties optekenen, maar is minder snel dan de eerder door ons geteste Freecom Hard Drive XS 3.0. Het grootste voordeel van de Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 is de hardwarematige 256-bit AES encryptie. Zo kan je op twee oren slapen mocht je de drive verliezen of in geval van diefstal. Je moet natuurlijk wel ervoor zorgen dat je je encryptiesleutel (wachtwoord) niet verliest.

Bron: www.diskidee.be

USB 3.0-apparaten raken stilaan ingeburgerd. We testten de Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 externe harde schijf. De MiniStation Plus USB 3.0 van Buffalo is verkrijgbaar in zwart, zilver en rood. De behuizing is weliswaar opgebouwd uit plastic, maar voelt toch vrij stevig aan. Volgens Buffalo is de drive ook schokbestendig. Schokdempers rondom de harde schijf in de behuizing moeten de schokken opvangen. De Buffalo MiniStation Plus biedt ondersteuning voor automatische, hardwarematige encryptie (256-bit AES, enkel onder Windows). Om de encryptie te activeren moet je de Buffalo MiniStation Plus aansluiten op je pc en vervolgens dubbelklik je op het bestand 'DriveNavi.exe' dat op de root van de schijf staat. Even later start een wizard. We kiezen voor encryptie en krijgen enkele waarschuwingen dat dit de encryptiemode wijzigt en dat de harde schijf in dat geval wordt geformatteerd. Meteen na het opnieuw opstarten, vraagt de software naar het eerder opgegeven wachtwoord om toegang te krijgen tot de drive. Via de Secure Lock Manager Easy kan je nog bijkomende parameters opgeven zoals het maximum aantal inlogpogingen. Helaas is deze software niet Nederlandstalig. De setup was dan weer een mengeling van Nederlands en Engels.PrestatiesOm op een objectieve wijze de performance van de Buffalo MiniStation Plus te testen, laten we enkele benchmarktools los op de schijf. We gebruiken daarvoor HD Tach RW version 3.0.1.0 en Roadkil's Disk Speed V2. Wanneer we de resultaten van HD Tach RW version 3.0.1.0 bekijken, zien we dat lezen gaat aan een gemiddelde snelheid van 72,1 MB/s. Schrijven gaat gemiddeld aan 52,5 MB/s. De random access time klokte af op 18,8 ms en de processorbelasting bedroeg 1 %. Voorts voerde HD Tach RW ook een 'burst speed' test uit. Daarbij meet de software hoeveel data getransfereerd kan worden door de harde schijf binnen een korte tijdspanne. Hierin scoorde de Buffalo MiniStation Plus zeer goed met 161,9 MB/s. Tot slot lieten we ook Roadkil's Disk Speed V2 los op de drive en tekenden we een overall score van 399,7 op.ConclusieDe Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 laat goede prestaties optekenen, maar is minder snel dan de eerder door ons geteste Freecom Hard Drive XS 3.0. Het grootste voordeel van de Buffalo MiniStation Plus USB 3.0 is de hardwarematige 256-bit AES encryptie. Zo kan je op twee oren slapen mocht je de drive verliezen of in geval van diefstal. Je moet natuurlijk wel ervoor zorgen dat je je encryptiesleutel (wachtwoord) niet verliest. Bron: www.diskidee.be