Sychron is een Amerikaanse firma die zich volledig gespecialiseerd heeft in het aanbieden van Virtual Desktop Infrastructure-oplossingen. OnDemand Desktop is hun meest recente product en komt neer op een gehoste VDI.

Op zich zijn virtuele desktops geen nieuwigheid meer: ze bestaan zo lang als er virtualisatie bestaat. De nieuwigheid zit 'm in het gehost aanbieden van zulke virtuele desktopopgevingen: VDI in de cloud. Voor een bedrijf kan zoiets heel erg interessant zijn, want virtuele desktops zijn veel goedkoper dan fysieke, ze kunnen niet stuk gaan en de hardware hoeft ook niet vervangen te worden. Idealiter zou je zo'n cloud-VDI dan moeten kunnen gebruiken vanaf een thin client. Dat betekent alvast een forse besparing op de energierekening vermits thin clients nauwelijks eentiende tot eenvijftiende van een gewone pc verbruiken.

Werking Bij Synchron OnDemand Desktop is het de bedoeling dat je contact neemt met een gehoste Windows-desktop via RTP, maar Sychron heeft beveiligd door te eisen dat je daarmee contact legt via https. Dat vereist een Windows XP SP3 of hogere desktop met Internet Explorer 6 of beter (maar geen IE9) en die maakt dan gebruik van een ActiveX-gebaseerde Windows Terminal Services client. Sychron biedt ook een Java-client die moet draaien op andere browsers, andere Windows versies en andere platformen - alleen is die nog in bèta. Dat sluit de overgrote meerderheid van thin clients meteen uit, of toch voorlopig. Alleen thin clients op basis van Windows XP Embedded met IE kun je momenteel met succes gebruiken. Na het inloggen via de webinterface opent zich een traditionele RDP-sessie.

Platform OnDemand Desktop is ontworpen als een schaalbaar systeem voor ondernemingen waarbij je zogenaamde habitats aanmaakt. Een habitat is een welbepaald VDI-profiel. Je kunt op die manier welbepaalde desktops (habitats) aan welbepaalde gebruikers koppelen en zo iedereen de desktop bieden die hij of zij nodig heeft. Sychron virtualiseert in principe met VMWare, maar kan als je dat wenst ook andere virtualisatiesystemen bieden.

Je kunt al je VM's met één enkele applicatie beheren en de VM's individueel of met hele groepen tegelijk bijwerken voor updates of patches. Vermits het werk en de bijbehorende data zich in de VM bevinden en niet op individuele pc's of notebooks kan er nooit iets verloren gaan of gestolen worden. En via het toegangscontrolesysteem beslis je wie waar toegang toe heeft. De exacte inhoud van de VM is uiteraard afhankelijk van de habitat.

Conclusie

Als Sychron zijn Java-client uit bèta heeft en dus echt vanaf meerdere platforms en dus thin clients toegang mogelijk maakt, hebben ze een winnaar in handen want de prestaties zijn erg goed. Ook de ActiveX-toegang via Windows en IE moet nog gebruiksvriendelijker. Wij hebben met versie 4.1 getest. Zeer recent is versie 4.2 aangekondigd met onder meer een vereenvoudigd installatieproces.

Johan Zwiekhorst Bron: www.diskidee.be

Sychron is een Amerikaanse firma die zich volledig gespecialiseerd heeft in het aanbieden van Virtual Desktop Infrastructure-oplossingen. OnDemand Desktop is hun meest recente product en komt neer op een gehoste VDI. Op zich zijn virtuele desktops geen nieuwigheid meer: ze bestaan zo lang als er virtualisatie bestaat. De nieuwigheid zit 'm in het gehost aanbieden van zulke virtuele desktopopgevingen: VDI in de cloud. Voor een bedrijf kan zoiets heel erg interessant zijn, want virtuele desktops zijn veel goedkoper dan fysieke, ze kunnen niet stuk gaan en de hardware hoeft ook niet vervangen te worden. Idealiter zou je zo'n cloud-VDI dan moeten kunnen gebruiken vanaf een thin client. Dat betekent alvast een forse besparing op de energierekening vermits thin clients nauwelijks eentiende tot eenvijftiende van een gewone pc verbruiken. Werking Bij Synchron OnDemand Desktop is het de bedoeling dat je contact neemt met een gehoste Windows-desktop via RTP, maar Sychron heeft beveiligd door te eisen dat je daarmee contact legt via https. Dat vereist een Windows XP SP3 of hogere desktop met Internet Explorer 6 of beter (maar geen IE9) en die maakt dan gebruik van een ActiveX-gebaseerde Windows Terminal Services client. Sychron biedt ook een Java-client die moet draaien op andere browsers, andere Windows versies en andere platformen - alleen is die nog in bèta. Dat sluit de overgrote meerderheid van thin clients meteen uit, of toch voorlopig. Alleen thin clients op basis van Windows XP Embedded met IE kun je momenteel met succes gebruiken. Na het inloggen via de webinterface opent zich een traditionele RDP-sessie. Platform OnDemand Desktop is ontworpen als een schaalbaar systeem voor ondernemingen waarbij je zogenaamde habitats aanmaakt. Een habitat is een welbepaald VDI-profiel. Je kunt op die manier welbepaalde desktops (habitats) aan welbepaalde gebruikers koppelen en zo iedereen de desktop bieden die hij of zij nodig heeft. Sychron virtualiseert in principe met VMWare, maar kan als je dat wenst ook andere virtualisatiesystemen bieden. Je kunt al je VM's met één enkele applicatie beheren en de VM's individueel of met hele groepen tegelijk bijwerken voor updates of patches. Vermits het werk en de bijbehorende data zich in de VM bevinden en niet op individuele pc's of notebooks kan er nooit iets verloren gaan of gestolen worden. En via het toegangscontrolesysteem beslis je wie waar toegang toe heeft. De exacte inhoud van de VM is uiteraard afhankelijk van de habitat. Conclusie Als Sychron zijn Java-client uit bèta heeft en dus echt vanaf meerdere platforms en dus thin clients toegang mogelijk maakt, hebben ze een winnaar in handen want de prestaties zijn erg goed. Ook de ActiveX-toegang via Windows en IE moet nog gebruiksvriendelijker. Wij hebben met versie 4.1 getest. Zeer recent is versie 4.2 aangekondigd met onder meer een vereenvoudigd installatieproces. Johan Zwiekhorst Bron: www.diskidee.be