Goed presterende budget-NAS

Synology introduceerde onlangs de DS212j NAS. De “j” na de productnaam vertelt ons dat het een betaalbaar instapmodel betreft, dat niettemin dezelfde softwaremogelijkheden biedt als de grotere jongens. Een test.

Synology introduceerde onlangs de DS212j NAS. De “j” na de productnaam vertelt ons dat het een betaalbaar instapmodel betreft, dat niettemin dezelfde softwaremogelijkheden biedt als de grotere jongens. Een test.


De Synology DS212j is een Network Attached Storage (NAS)-oplossing die plaats biedt aan twee SATA rev. 2-harde schijven van maximaal 3TB elk. Die schijven moet je overigens nog apart kopen en zelf installeren, maar moeilijk is dat niet. Het design van de DS212j is in elk geval geslaagd. Het compacte kastje is uitgevoerd in ivoorwit plastic en doet zijn werk fluisterstil (minder dan 18 dB(A)).


De Synology DS212j heeft 256MB intern geheugen en wordt aangestuurd door een 1,2 GHz ARM 88f6281 processor. Er zit één 1Gigabit Ethernet-netwerkaansluiting op en twee USB 2.0-poorten voor externe apparaten, zoals harde schijven, geheugensticks of WiFi-sticks. Via een apart bij te kopen WiFi-stick kun je dus ook draadloos met de DS212j aan de slag.


DSM

Deze NAS draait dezelfde krachtige firmware (zeg maar het besturingssysteem van de NAS) als alle andere netwerkschijven van Synology, namelijk DSM 3.2. Een centrale netwerkschijf is natuurlijk handig om gegevens in op te slaan zodat iedereen in het netwerk eraan kan. Maar de DS212j kan dankzijk DSM 3.2 zoveel meer.


Je kunt er ook je website mee publiceren, gegevens via het internet op een veilige manier met familie en kennissen delen, een e-mailserver op draaien, foto’s, video’s en muziekbestanden mee delen, hem gebruiken als mediaserver voor UPnP- en DLNA-multimedianetwerken, bestanden downloaden en zelfs een videobewakingsnetwerk opzetten. Synology heeft ook verschillende apps waarmee je sommige functies van de DS212j kunt bedienen vanaf je iPhone, iPad of Android-smartphone of -tablet.


Prestaties

We testten de DS212j onder DSM 3.2 met twee Western Digital-schijven geconfigureerd in Synology Hybrid RAID. We gebruikte dezelfde schijven als in de eerder geteste Synology DS410j, zodat we de prestaties van beide budget-NAS’en konden vergelijken. We gebruikten de Intel NAS Performance Test (NASPT). Deze benchmark voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit.


Ze meet niet zoals andere benchmarks puur de transmissiesnelheid van bytes, maar vertelt hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. De twaalf applicatiebenchmarks in NASPT zijn niet allemaal van even groot belang, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast die onze NAS Score oplevert.


Daarop scoort de DS212j 39/100, wat goed is voor een NAS in deze prijsklasse. De oudere DS410j scoorde ter vergelijking 28/100 in dezelfde test. De gemiddelde gewogen werksnelheid van de DS212j is 30,1 MB/s, tegenover 21,8 MB/s voor de oudere DS410j. Het traagst scoort de DS212j in de NASPT “content creation test” (6,4 MB/s); het snelst is hij in de “file copy to NAS” test (61,4 MB/s).


Conclusie

De Synology DS212j is een goed presterende budget-NAS. Ze is compact, stil en betaalbaar. Het besturingssysteem DSM 3.2 biedt erg veel mogelijkheden. Op het internet vind je hem voor prijzen tussen de 169 en 205 euro zonder harde schijven. Tel daarbij nog twee goede SATA-schijven van 1 TB en je hebt een complete NAS met ongeveer 1,5 TB vrije opslagruimte voor rond de 500 euro. Dat is iets duurder dan enkele maanden geleden, maar dat ligt zowel aan de hogere dollarprijs als aan de productieproblemen voor harde schijven na de overstromingen in Thailand.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content