Goed presterende multifunctionele Fujitsu NAS

Naast ‘grote’ opslagoplossingen verkoopt Fujitsu ook kleinere opslagtorens voor thuiswerkers, bedrijfsafdelingen en kmo’s onder de merknaam Celvin. We testten de Fujitsu Celvin Q802 NAS Server.

Met het Celvin-gamma concurreert Fujitsu met de kleinere storage-oplossingen van bijvoorbeeld Buffalo, D-Link, LaCie, LenovoEMC (Iomega), Synology, Thecus en WD, waarvan wij er in het verleden verschillende getest hebben. Dit keer is met de Celvin NAS Server Q802 een toren-NAS van Fujitsu aan de beurt.


De Celvin-serie is bedoeld voor kleinere bedrijven, lokale kantoren en thuiswerkers. Deze opslagtorens draaien een bedrijfseigen, op Linux gebaseerd besturingssysteem, dat standaard veel mogelijkheden biedt die je nog kunt uitbreiden via Linux packages.


De Celvin NAS Server Q802 is het op één na grootste model in het Fujitsu Celvin-gamma. Er is ook nog een Q902 met een maximale capaciteit van 18 in plaats van 12 TB en ruimte voor zes in plaats van vier 6 Gb/s sata- of ssd-schijven.


Technische eigenschappen

Behalve de capaciteit is er weinig verschil tussen de Q902 en Q802: beide opslagtorens hebben een 2,1 GHz Intel Atom D270x processor en dezelfde 3.7.3 firmware. Het grotere model heeft wel 2 in plaats van 1 GB (niet-uitbreidbaar) werkgeheugen. De Celvin Q802 is ook verkrijgbaar in rack-vorm en draagt dan het typenummer QR802. Maar wij testten dus het compacte en muisstille torenmodel.


De stevige bouwkwaliteit valt direct op; zelfs de schijfsledes zijn volledig in staal uitgevoerd en niet in plastic zoals bij sommige concurrenten (bijvoorbeeld Synology). De Q802 is goed voorzien van aansluitingen. Naast twee usb 3.0- en even zoveel sata-poorten heeft deze nas zomaar eventjes vijf usb 2.0-poorten, waarvan één zich op de voorzijde bevindt en voorzien is van een “copy”-knop. Je kunt met één druk op de knop gegevens van en naar een externe schijf kopiëren. Uit veiligheidsoverwegingen is de kopieerknop standaard wel uitgeschakeld in de beheerinterface.


De nas als dusdanig is na ingebruikname ingesteld in de laagste beveiligingsstand: iedereen kan dan bijvoorbeeld aan de standaard gecreëerde publieke map en alle verbinding met de nas zijn toegelaten.


Beveiliging

Het Fujitsu-besturingssysteem biedt echter uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Naast AES-256 encryptie van het RAID-volume en witte of zwarte lijsten voor verbindingen, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om verbindingspogingen tot op ip-protocolniveau (ssh, telnet, http(s), ftp, samba, afp) te beperken.


Je kunt ook je eigen x.509pem ssl-certificaten installeren. Verder is er uiteraard integratie mogelijk met bedrijfsdirectory’s via Active Directory of ldap. Het aantal gelijktijdige verbindingen is beperkt tot 256. Je kunt tot acht virtuele iSCSI-schijven creëren, met expliciete virtualisatie-ondersteuning voor VMware VSphere 4 en 5 (nfs), Windows Server 2008 (Hyper-V en fail-over clustering) en Citrix XenServer 6.0.


Prestaties

De Q802 is verkrijgbaar met 1, 2 of 4 TB WD sata-schijven. Wij testten de 8 TB uitvoering, die nog 5,4 TB vrije ruimte overheeft onder RAID5.


We noteerden een gemiddelde gewogen werksnelheid van 49,6 MB/s, een kopieersnelheid naar de nas van 180,7 MB/s en een kopieersnelheid vanaf de nas van 67,6 MB/s.


Dat zijn goede prestaties, vergelijkbaar met die van de LenovoEMC StorCenter px6-300d en iets lager dan die van de Synology DS1513+, een van de allersnelste desktop-nas’en van het moment.


Conclusie

De erg stevig gebouwde Fujitsu Celvin NAS Server Q802 presteert goed en is op functioneel gebied zeker vergelijkbaar met de gelijkaardig geprijsde nas’en van in dit marktsegment bekendere fabrikanten, zoals Iomega, QNAP en Synology. Als je op zoek bent naar een professionele desktop-nas dan hou je best ook rekening met het Celvin-gamma van Fujitsu.


Adviesprijs:

1.190 euro voor getest model. Berekende opslagprijs per GB: 54,5 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content