Gratis schoonmaakproducten voor Windows

Er bestaat wel wat software die kan helpen de conditie van Windows zo optimaal mogelijk te houden. We testten twee gratis Windows-schoonmaakprogramma’s van Wisecleaner.com. Ze werken in tandem voor het optimaliseren van harde schijf en register.

Er bestaat wel wat software die kan helpen de conditie van Windows zo optimaal mogelijk te houden. We testten twee gratis Windows-schoonmaakprogramma’s van Wisecleaner.com. Ze werken in tandem voor het optimaliseren van harde schijf en register.

Schoonmaak- en optimalisatiesoftware is onder Windows broodnodig. Niet voor gloednieuwe pc’s, natuurlijk, want die hebben nog niet veel meegemaakt. Als je een vaststaande desktopomgeving gebruikt waarin de gebruiker zelf geen software mag installeren of verwijderen, dan is er ook niet veel nodig inzake schoonmaak of optimalisatie. Maar voor pc’s die jaren dienst doen en waar wel om de haverklap software wordt op geïnstalleerd, bijgewerkt, of verwijderd, is dat dus wel nodig.

Tandem Wise Register Cleaner en Wise Disk Cleaner zijn ontworpen om in tandem gebruikt te worden: eerst de schijf schoonmaken en daarna het register. Er is een gratis versie en een betalende ‘Pro’-versie. Die laatste kun je desgewenst ook gratis uitproberen gedurende een evaluatieperiode. We vonden dat er verrassend weinig verschil is tussen de gratis versie en de Pro. De Pro heeft wat meer informatie-exporteer- en rapporteermogelijkheden, maar in de schoonmaak zelf lopen ze vrijwel gelijk. De registerschoonmaker kan in de Pro versie wel de systeemstart van Windows optimaliseren en dat kan de gratis versie niet.

Schoonmaken Standaard staat in Register Cleaner alles al aangekruist wat doorgaans problematisch is in het Windows-register. Zodra het programma start, verschijnt een tekstballon bij de scanbutton met de tekst dat je hier kunt beginnen. Je klikt dus op die scanbutton. Het programma onderzoekt het hele register en maakt een lijst aan van alles wat er scheef zit in het register. Die lijst is onderverdeeld in onderdelen die geheel gevaarloos, met een zeker risico of slechts zeer moeilijk verwijderbaar zijn. Standaard staan de gevaarloos verwijderbare onderdelen aangevinkt. Na afloop van de scan verschijnt een nieuw tekstballonnetje, deze keer bij de reparatieknop. Gewoon erop klikken en de overbodige registersleutels zijn weg. Disk Cleaner start met een wizard. Die toont je een overzicht van alle bestandsextenties die tijdelijke of intermediaire bestanden zijn. Logbestanden staan er standaard ook in, maar ze zijn uitgevinkt. Als je logbestanden ook wilt laten wissen, kun je ze aanvinken. Het volgende wizardscherm laat je kiezen wat er moet gebeuren met de gevonden bestanden. Je kunt ze permanent wissen, of naar de prullenbak laten verplaatsen.

Conclusie Tot dusver vonden we echt goed werkende registerschoonmakers alleen maar voor redelijk wat geld. Deze Register Cleaner en Disk Cleaner van Wisecleaner.com werken zelfs in de gratis versie bijzonder goed en laten weinig te wensen over. We zijn zeer aangenaam verrast. De betalende Pro-versie kan een beetje meer en kost daarom ook iets extra, maar eigenlijk is ook die nog altijd spotgoedkoop.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content