Gratis webgebaseerd besturingssysteem

CloudTop inlogpagina © CloudTop

CloudTop is een webgebaseerd besturingssysteem van het Zweedse bedrijf Xcerion, dat je gratis kunt uitproberen. Een besturingssysteem in je webbrowser: is dat iets? We zochten het uit.

Een centraal draaiend besturingssysteem en computers (of andere apparaten) die er via een virtuele desktop gebruik van maken, is natuurlijk allesbehalve een nieuw idee. Alle computers werkten ooit op die manier. Pas met de komst van de home- en daarna de personal computer raakte het lokaal draaiende besturingssysteem ingeburgerd. Ondertussen is het internet algemeen verspreid, betaalbaar en redelijk betrouwbaar geworden. Dus kan het concept van een centraal besturingssysteem en webdesktops opnieuw van onder het stof worden gehaald.

Een cloud-besturingssysteem draait op internetservers die onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant vallen. De gebruikersdata bevinden zich ook in de cloud. In het geval van CloudTop, nieuw webgebaseerd besturingssysteem van het Zweedse bedrijf Xcerion, worden de gegevens opgeslagen op CloudMe, het DropBox-alternatief van Xcerion. Je krijgt 3 GB gratis opslagruimte, met een beperking tot 150 MB per opgeslagen bestand.

Wil je méér opslagruimte en geen beperkingen op de bestandsomvang, dan moet je betalen, bijvoorbeeld 47 euro per jaar voor 25 GB opslag.

De inhoud van je cloudschijf bij CloudMe is in CloudTop bereikbaar via een op Windows Verkenner gelijkende “Document Explorer”. Je kunt uiteraard gegevens uitwisselen tussen je lokale computer en de cloudschijf bij CloudMe.

CloudTop is ontwikkeld met het XIOS/3 cloud computing platform van Xcerion en dient ook als demonstratie van de mogelijkheden van dit voor grotere bedrijven bedoelde cloud-platform. XIOS/3 draait overigens op Ubuntu. De clientinterface is ontwikkeld in html5, zodat die werkt met alle recente webbrowsers zoals Internet Explorer, Chrome en Firefox. CloudTop ondersteunt meerdere talen, waaronder Nederlands en Frans.

Interface

De pictogram- en venstergebaseerde interface komt erg vertrouwd over: er is bijvoorbeeld een startknop die toegang geeft tot alle apps. Op een zijbalk kun je allerlei gadgets zoals een klok kwijt.

Zoals het een ‘echt’ besturingssysteem betaamt, is er zelfs een “System Manager” die een overzicht geeft van draaiende applicaties en processen. Ook is er een “Control Panel” waar je onder andere gebruikers en gebruikersgroepen kunt beheren, startapplicaties kunt configureren, desktopthema’s kunt kiezen en andere systeemtaken zoals het beheren van de geïnstalleerde apps kunt uitvoeren.

Applicaties

Standaard zijn webapps geïnstalleerd voor e-mail, multimedia, twitter, chat, geolocatie (Google Maps), zoeken (Google Search), Wikipedia en tekstverwerking (Zoho Writer).

Je krijgt ook een notitieboekje en een telmachine. Nieuwe apps vind je in de CloudTop Marketplace, al is het aanbod momenteel beperkt tot een veertigtal apps, waarvan de helft eenvoudige games zijn.

Praktijk

CloudTop werkt verrassend vlot. Wij hebben het getest in verschillende browsers en op verschillende apparaten, waaronder ook tablets. De CloudTop-versie van Zoho Writer is bijvoorbeeld heel responsief: typen of knippen en plakken werkt zonder hinderlijke vertragingen.

Uiteraard zitten er nog enkele schoonheidsfoutjes in deze alpha-versie. Als je Zoho bijvoorbeeld afsluit door op de rode X in de vensterrand te klikken, wordt jouw tekst niet automatisch bewaard. Je krijgt ook geen vraag om dit te doen. Je mag dus niet vergeten om expliciet File, Save te kiezen of je bent alles kwijt. Niet echt handig!

Op een bepaald moment was ons document ook verdwenen: we zagen de bestandsnaam nog wel in CloudMe en konden de bestandseigenschappen opvragen, maar openen, e-mailen of downloaden lukte niet meer. We kregen steeds de foutmelding “ongeldige url”.

Pas nadat we CloudTop herstart hadden, slaagden we er opnieuw in onze tekst te openen. Dat zijn dus nog behoorlijke bugs. Maar goed, dat is normaal voor een alpha-versie. Het is wel onduidelijk hoe hard Xcerion voort aan CloudTop werkt. De huidige alphaversie 3.52 is immers al sinds begin dit jaar dezelfde.

Een voordeel van CloudTop is dat je gegevens op een Europese server worden opgeslagen en dus onder de Europese privacywetten vallen. Die bieden een hogere bescherming voor je privacy dan de Amerikaanse servers van alternatieven zoals DropBox, Google Drive of Microsoft OneDrive

Prijs

CloudTop is gratis, met 3 GB opslagruimte bij CloudMe. Wil je meer opslagruimte dan kost dit 3,9 euro/maand per 25 GB. 100 GB opslagruimte zonder limiet op de bestandsomvang kost 9,9 euro/maand. 500GB heb je voor 39,9 euro/maand.

Conclusie

CloudTop is, ondanks zijn alpha-status, al behoorlijk functioneel en kan bijvoorbeeld in positieve zin de vergelijking doorstaan met Google ChromeOS. Als “proof of concept” is het ook vandaag al een indrukwekkende demonstratie van wat er allemaal mogelijk is met een browser-gebaseerd besturingssysteem. Een voordeel is ook dat de gegevens die je in de cloud opslaat, onder de Europese (Zweedse) en niet de Amerikaanse wetgeving vallen. Dat is beter voor je privacy.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content