HP inkjet als alternatief voor laser

Het printgedeelte in de HP Officejet Pro X576dw inkjetmultifunctional werkt volgens HP’s Page Wide Array (PWA) technologie en kan zich daardoor zowel qua kostprijs als qua prestaties meten met high-end laserprinters. We testten of deze claim van HP klopt.

De Officejet Pro X576dw is bedoeld voor gebruik door kleine en middelgrote bedrijven en voor werkgroepen van 3 à 15 medewerkers en strijdt dus mee in hetzelfde marktsegment als de LaserJet Pro’s en LaserJet Enterprise-modellen van HP. Deze 42 ppm (pagina’s per minuut) A4 kleuren-mfp kan gemiddelde maandelijkse printvolumes aan van 1.000 tot 4.200 pagina’s en moet in dat opzicht dus niet onderdoen voor high-end laser-mfp’s.


Het printgedeelte werkt volgens HP’s Page Wide Array (PWA) technologie, die in 2006 voor het eerst opdook in gespecialiseerde HP-printers voor verkoopkiosken en drukpersen. Vorig jaar introduceerde HP deze nieuwe techniek voor het eerst in zijn X-serie van Officjet Pro-printers en -multifunctionals.


Trager in België

HP introduceert de X-serie pas nu in ons land. Dat heeft te maken met de Belgische regelgeving voor auteursrechten op copiers en multifunctionals. Zogenaamde reprografievergoedingen voor copiers en multifunctionals worden berekend op basis van de snelheid van het copiergedeelte en dat ligt bij de X-serie hoger dan bij een traditionele inkjet.


Normaal zou dit apparaat in de op één na hoogste takscategorie vallen (die voor apparaten met een iso-snelheid van 60 tot 89 ppm). Daardoor betaalt de Belg relatief hoge reprobelkosten voor de X-serie en dreigt deze nieuwe technologie zichzelf in België uit de markt te prijzen omwille van onze specifieke wetgeving.


HP lost dit op door de snelheid softwarematig te verlagen voor Belgische gebruikers. Als je tijdens de installatie voor “België” kiest, wordt de hoogste snelheidstand van de printer softwarematig uitgeschakeld (de “draft”- of “klad”-stand). Daardoor valt dit apparaat in een lagere takscategorie (40-59 ppm). Bij de printkwaliteit krijg je als Belgische consument slechts twee keuzes: “Professional” en “Presentation”, met als hoogste snelheid 42 ppm (iso).


Maar als je de printer bijvoorbeeld op “USA” instelt, komt er een derde keuze, “General Office” (ofwel “draft”), bij. Die verhoogt de printsnelheid tot 70 ppm (iso). Een op “België” ingestelde X-serie printer kan maximaal aan 42 ppm printen. Hierdoor verlaagt automatisch ook de kopieersnelheid, op basis waarvan bij ons de reprografierechten worden berekend.


Page Wide Array technologie

De PWA-technologie is gebaseerd op HP’s Scalable Printing technologie. De niet-bewegende printkop is even breed als een A4’tje en bevat 42.420 spuitmondjes (10.560 “nozzles” per kleur) die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. De resolutie bedraagt 1.200 spuitmondjes per inch, wat in de praktijk neerkomt op 1200 x 1200 dpi resolutie.


Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De vier printcassettes (zwart en één voor elke basiskleur) schuiven eenvoudig in de zijkant van de printer. De papierlade bevindt zich onderaan de printer en intern is er een duplex papiergeleiding voor standaard tweezijdig afdrukken.


Gebruikskosten en prestaties

Volgens onze berekeningen kost een geprinte pagina (5% bedekking kleur en met alles rekening gehouden) gemiddeld 11,3 eurocent zonder btw (13,673 eurocent met btw). Gebruik je uitsluitend zwarte inkt, dan daalt de gemiddelde paginakostprijs volgens onze berekeningen tot ca. 1 eurocent (btw inbegrepen).


HP zelf geeft een paginakostprijs op tussen 1,2 en 6 eurocent. Dit zijn in ieder geval lage tot zeer lage gebruikskosten. De claim van HP dat PWA inzake kosten de vergelijking kan doorstaan met laserprinting lijkt te kloppen.


Op het vlak van snelheid doorstaat de HP Officejet Pro X576dw eveneens de vergelijking met laser-mfp’s uit dezelfde prijsklasse. Ook in de kwaliteitstesten scoort de HP Officejet Pro X576dw even goed als eerder geteste kleurenlaser-mfp’s van dezelfde prijsklasse. Het enige detail is dat het zwart toch niet helemaal even zwart is als het typische laserprinterzwart, maar dit merk je alleen maar op in specifieke testpagina’s.


HP zegt dat de Officejet Pro X576dw maximum 100 en gemiddeld 70 watt verbruikt. Wij maten respectievelijk 114 en 74 watt. In standby “ready” stand verbruik dit apparaat 10 watt. In standby “sleep” stand daalt het verbruik tot 4,8 watt. Uitgeschakeld verbruikt hij nog tussen de 1,2 watt (“auto-off”) en 0,2 watt (manueel uitgeschakeld). De TEC-gemeten “typische” elektriciteitsconsumptie bedraagt 0,60 KWh.


Conclusie

De HP Officejet Pro X576dw (969 euro) presteert op alle vlakken zoals een laserprinter: snelheid, kwaliteit, gebruikskosten. Omdat dit apparaat weinig bewegende onderdelen gebruikt, zou het in theorie zeer lang moeten meegaan. Het enige kleine nadeel dat we kunnen ontdekken is de niet helemaal perfecte zwartweergave, die echter alleen opvalt in een directe vergelijking met een high-end laserprinter.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content