De Fujitsu Primergy TX100 S1 server is een betaalbare oplossing voor kleine ondernemingen die meer schaalbaarheid en flexibiliteit willen dan een NAS biedt.

Voor servermanagement levert Fujitsu de ServerView Suite bij de Primergy server, die is uitgerust met een Intel Xeon X3220 2,40GHz processor, 2 x 2 GB DDR2 ECC ram-geheugen en twee non-hot plug SATA 3Gb/s harde schijven van elk 500 GB. Niet alleen de initiële installatie voer je uit met deze software, maar ook voor monitoring- en beheer kan je deze softwaresuite gebruiken.

Windows Server 2008

Bij ons testexemplaar werd Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation meegeleverd. Deze versie van Windows Server 2008 moet voldoen aan de noden van kleine bedrijven. Windows Server 2008 R2 Foundation werkt niet met cliënt access licences (CALs). De licenties zijn gebruikersaccounts. Het aantal gebruikers is beperkt tot vijftien.

Deze versie ondersteunt maximaal één processor en 8 GB aan ram-geheugen. File & printer services blijven als vanouds beschikbaar, net zoals remote access. De Remote Desktop Services zijn beperkt tot 50 Terminal Service Gateway verbindingen. Ondersteuning voor Microsofts Hyper-V virtualisatietechnologie ontbreekt. Upgraden naar een hogere versie kan volgens Microsoft heel eenvoudig. Het grote voordeel van dit uitgeklede serverbesturingssysteem is dat het zeer budgetvriendelijk is.

Performance

De prestaties van een server meten is niet zo eenvoudig. Weinig benchmark tools zijn geschikt voor servers. Om een idee van de snelheid te krijgen, hebben we getest met de Intel NAS Performance Toolkit, een relatief eenvoudige benchmark tool om de kracht van netwerk-harde schijven te beoordelen. We vergelijken de TX100 S1 met een eenvoudige netwerk-harde schijf zoals je ze wel vaker aantreft in kleine bedrijven. Hoe dan ook, de resultaten zijn slechts indicatief en zeker niet representatief.

We nemen de doorvoersnelheid van de 'Office productivity' test als referentie. De doorvoersnelheid zegt iets over de hoeveelheid data die binnen een bepaalde periode verplaatst kan worden van de ene locatie naar de andere. De TX100 S1 scoorde hierin merkbaar beter dan de Iomega NAS. De scores waren respectievelijk 12,047 MB per seconde tegenover 9,728 MB per seconde. Puur als fileserver zou dus deze server beter scoren, maar je moet natuurlijk ook in het achterhoofd houden dat de prestaties zullen afnemen naarmate je de server zwaarder gaat belasten.

Conclusie

De Primergy TX100 S1 is een uiterst betaalbare server die kleine bedrijven de mogelijkheid biedt tot gecentraliseerde opslag en beheer. Het is de ideale manier om kennis te maken met een client-server infrastructuur zonder daarvoor veel te moeten investeren. De TX100 is in beperkte mate uitbreidbaar, maar heeft slechts één netwerkpoort. Windows Server 2008 R2 Foundation past goed in het plaatje van deze server en biedt voldoende functionaliteit voor kleine ondernemingen.

Bron: www.diskidee.be

De Fujitsu Primergy TX100 S1 server is een betaalbare oplossing voor kleine ondernemingen die meer schaalbaarheid en flexibiliteit willen dan een NAS biedt. Voor servermanagement levert Fujitsu de ServerView Suite bij de Primergy server, die is uitgerust met een Intel Xeon X3220 2,40GHz processor, 2 x 2 GB DDR2 ECC ram-geheugen en twee non-hot plug SATA 3Gb/s harde schijven van elk 500 GB. Niet alleen de initiële installatie voer je uit met deze software, maar ook voor monitoring- en beheer kan je deze softwaresuite gebruiken. Windows Server 2008 Bij ons testexemplaar werd Microsoft Windows Server 2008 R2 Foundation meegeleverd. Deze versie van Windows Server 2008 moet voldoen aan de noden van kleine bedrijven. Windows Server 2008 R2 Foundation werkt niet met cliënt access licences (CALs). De licenties zijn gebruikersaccounts. Het aantal gebruikers is beperkt tot vijftien. Deze versie ondersteunt maximaal één processor en 8 GB aan ram-geheugen. File & printer services blijven als vanouds beschikbaar, net zoals remote access. De Remote Desktop Services zijn beperkt tot 50 Terminal Service Gateway verbindingen. Ondersteuning voor Microsofts Hyper-V virtualisatietechnologie ontbreekt. Upgraden naar een hogere versie kan volgens Microsoft heel eenvoudig. Het grote voordeel van dit uitgeklede serverbesturingssysteem is dat het zeer budgetvriendelijk is. Performance De prestaties van een server meten is niet zo eenvoudig. Weinig benchmark tools zijn geschikt voor servers. Om een idee van de snelheid te krijgen, hebben we getest met de Intel NAS Performance Toolkit, een relatief eenvoudige benchmark tool om de kracht van netwerk-harde schijven te beoordelen. We vergelijken de TX100 S1 met een eenvoudige netwerk-harde schijf zoals je ze wel vaker aantreft in kleine bedrijven. Hoe dan ook, de resultaten zijn slechts indicatief en zeker niet representatief. We nemen de doorvoersnelheid van de 'Office productivity' test als referentie. De doorvoersnelheid zegt iets over de hoeveelheid data die binnen een bepaalde periode verplaatst kan worden van de ene locatie naar de andere. De TX100 S1 scoorde hierin merkbaar beter dan de Iomega NAS. De scores waren respectievelijk 12,047 MB per seconde tegenover 9,728 MB per seconde. Puur als fileserver zou dus deze server beter scoren, maar je moet natuurlijk ook in het achterhoofd houden dat de prestaties zullen afnemen naarmate je de server zwaarder gaat belasten. Conclusie De Primergy TX100 S1 is een uiterst betaalbare server die kleine bedrijven de mogelijkheid biedt tot gecentraliseerde opslag en beheer. Het is de ideale manier om kennis te maken met een client-server infrastructuur zonder daarvoor veel te moeten investeren. De TX100 is in beperkte mate uitbreidbaar, maar heeft slechts één netwerkpoort. Windows Server 2008 R2 Foundation past goed in het plaatje van deze server en biedt voldoende functionaliteit voor kleine ondernemingen. Bron: www.diskidee.be