Kleine en energiezuinige homeplug-stekker

Homeplug-stekkers om te netwerken via het stroomnet bestaan al langer, maar ze worden compacter en energiezuiniger. We bekeken een ministekker van Hercules.

Homeplug-stekkers om te netwerken via het stroomnet bestaan al langer, maar ze worden compacter en energiezuiniger. We bekeken een ministekker van Hercules.

Homeplug of Powerline Communications of Carrier (PLC) laat je toe om data en video uit te wisselen via het gewone stroomnet. Je bestaande stroombekabeling wordt met behulp van homeplug-stekkers een gewoon Ethernet-netwerk. De hier geteste Hercules ePlug 200 Mbps Mini Duo is een starterkit met twee compacte homeplug-stekkers. Je kunt natuurlijk stekkers bijkopen om meer dan twee netwerkverbindingen te creëren.

Stroomverbruik

Deze Powerline- of Homeplug-adapter verbruikt volgens Hercules maximaal 4,3 Watt. Dat is exact hetzelfde als de eerder door ons geteste devolo dLAN 200 AVmini. Het door ons effectief gemeten gemiddeld stroomverbruik ligt met 3,1 Watt heel wat lager dan bij de stekker van devolo. Grotere Homeplug-adapters verbruiken gemiddeld 5 à 5,5 Watt.

Installatie

Je kunt de adapters aan elkaar koppelen via een drukknopje op de onderkant. Drie leds geven de status aan en laten zien of de adapters elkaar effectief gevonden hebben. Hercules levert geen configuratiesoftware mee op cd, maar je kunt die wel downloaden van hun website. ePlug Station 1.1 bevat een gebruiksvriendelijke wizard waarmee je je eigen Homeplug-netwerk eenvoudig kunt installeren.

Prestaties

We haalden een doorvoersnelheid van 4,54 MB/s (36,32 Mbps) bij het kopiëren van een netwerkschijf naar een laptop. De snelheid is ongeveer dezelfde als die van ons draadloze 802.11n netwerk via een AVM Fritz!Box FON WLAN 7270 router, nl. 4,41 MB/s of 36 Mbps. Over ons normale netwerk (via een 3com switch) halen we snelheden van 35 MB/s (280 Mbps). De ePlug 200 Mini is dus ongeveer zeven keer trager dan een gewoon gigabit Ethernet-netwerk. We hebben ook streamingtesten uitgevoerd. Die verliepen allemaal naar verwachting. We konden ook zonder onderbrekingen ongecomprimeerde audio streamen naar drie mediaspelers.

Conclusie

De Hercules ePlug 200 Mini Homeplug adapter presteert iets beter en verbruikt iets minder dan de devolo dLAN 200 AVmini. De adapter van Hercules is bovendien iets goedkoper dan die van devolo. Maar een van onze testadapters viel gewoon uit tijdens de test. We hebben dus vragen bij de betrouwbaarheid van dit product en houden ons oordeel in beraad tot we een nieuw exemplaar kunnen testen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content