Nuance OmniPage is een OCR (Optical Character Recognition)-programma. Versie 18 werd onlangs gelanceerd en we hebben de software getest.

Het principe van OCR is eenvoudig: in een ingescand of gefotografeerd beeld de tekst herkennen, recupereren en indien gewenst, ook de opmaak en de lay-out ervan reconstrueren. Eventuele illustraties in het beeld worden eveneens gerecupereerd.

Tijdens de installatie van OmniPage 18 dien je een serienummer in te geven. Daar valt mee te leven, maar aan het einde van de rit moet je OmniPage ook nog eens activeren. Dat blijkt dan weer niet te kunnen zonder je eerst te registreren. Je krijgt dan per kerende post een e-mail met een link waarop je moet klikken om de activering af te ronden.

Cloud

Vooraleer je aan de slag kunt met je scanner, dien je die wel eerst aan te melden bij het programma. Dat hoeft niet per se tijdens de installatie, maar wel vooraleer je het programma voor het eerst gebruikt. Daarvoor heeft Nuance de "Nuance-wizard scannerinstellingen" voorzien.

Eén van de nieuwigheden van OmniPage 18 is de Nuance Cloud-connector. Hiermee is het mogelijk een aantal cloud-services, zoals Windows Live SkyDrive of Google Documenten, rechtstreeks te benaderen vanuit OmniPage.

Nauwkeurigheid

Intussen is OCR echt wel volwassen. Tientallen documenten en foto's passeerden tijdens onze test de revue, het ene al succesvoller dan het andere. Ook een meertalig document is geen probleem. OmniPage 18 herkent trouwens meer dan 120 talen.

Het resultaat hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van het origineel. Is dat een verzorgd drukwerk met een vrij normale opmaak, dan kan je de dag van vandaag gemakkelijk een nauwkeurigheid van 100% halen. Is de bron een beduimeld stuk krant, dan zakt de nauwkeurigheid - logisch, nietwaar?

Het resultaat wordt eveneens sterk beïnvloed door de kwaliteit en de instellingen van de scanner. Tijdens onze testen stellen we vast dat scannen op 600 dpi in moeilijke gevallen een veel beter resultaat oplevert dan scannen op 150 dpi. Dat was te verwachten, maar minder evident was het feit dat scannen op 1200 dpi soms opnieuw een slechter resultaat oplevert. Waarschijnlijk heeft dat te maken met spikkels en pixels die dan ten onrechte in het gescande beeld terecht komen.

Conclusie

OmniPage 18 is een sterk OCR-programma, maar je moet er wel mee leren werken. De nieuwe Startpagina is hierbij al een flinke verbetering tegenover vorige versies. De installatieprocedure met sleutel, registratie en dan nog een activatie is van het goede teveel. Het werken met cloud-documenten werkt voortreffelijk dankzij de Nuance Cloud Connector, maar het verdient aanbeveling na te gaan of die Cloud Connector je documenten niet compromitteert. Je kunt Omnipage 18 in twee versies kopen: de normale versie kost 99 euro en de professionele versie kost 399 euro.

Bron: www.diskidee.be

Nuance OmniPage is een OCR (Optical Character Recognition)-programma. Versie 18 werd onlangs gelanceerd en we hebben de software getest. Het principe van OCR is eenvoudig: in een ingescand of gefotografeerd beeld de tekst herkennen, recupereren en indien gewenst, ook de opmaak en de lay-out ervan reconstrueren. Eventuele illustraties in het beeld worden eveneens gerecupereerd. Tijdens de installatie van OmniPage 18 dien je een serienummer in te geven. Daar valt mee te leven, maar aan het einde van de rit moet je OmniPage ook nog eens activeren. Dat blijkt dan weer niet te kunnen zonder je eerst te registreren. Je krijgt dan per kerende post een e-mail met een link waarop je moet klikken om de activering af te ronden. CloudVooraleer je aan de slag kunt met je scanner, dien je die wel eerst aan te melden bij het programma. Dat hoeft niet per se tijdens de installatie, maar wel vooraleer je het programma voor het eerst gebruikt. Daarvoor heeft Nuance de "Nuance-wizard scannerinstellingen" voorzien. Eén van de nieuwigheden van OmniPage 18 is de Nuance Cloud-connector. Hiermee is het mogelijk een aantal cloud-services, zoals Windows Live SkyDrive of Google Documenten, rechtstreeks te benaderen vanuit OmniPage. NauwkeurigheidIntussen is OCR echt wel volwassen. Tientallen documenten en foto's passeerden tijdens onze test de revue, het ene al succesvoller dan het andere. Ook een meertalig document is geen probleem. OmniPage 18 herkent trouwens meer dan 120 talen.Het resultaat hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van het origineel. Is dat een verzorgd drukwerk met een vrij normale opmaak, dan kan je de dag van vandaag gemakkelijk een nauwkeurigheid van 100% halen. Is de bron een beduimeld stuk krant, dan zakt de nauwkeurigheid - logisch, nietwaar? Het resultaat wordt eveneens sterk beïnvloed door de kwaliteit en de instellingen van de scanner. Tijdens onze testen stellen we vast dat scannen op 600 dpi in moeilijke gevallen een veel beter resultaat oplevert dan scannen op 150 dpi. Dat was te verwachten, maar minder evident was het feit dat scannen op 1200 dpi soms opnieuw een slechter resultaat oplevert. Waarschijnlijk heeft dat te maken met spikkels en pixels die dan ten onrechte in het gescande beeld terecht komen.ConclusieOmniPage 18 is een sterk OCR-programma, maar je moet er wel mee leren werken. De nieuwe Startpagina is hierbij al een flinke verbetering tegenover vorige versies. De installatieprocedure met sleutel, registratie en dan nog een activatie is van het goede teveel. Het werken met cloud-documenten werkt voortreffelijk dankzij de Nuance Cloud Connector, maar het verdient aanbeveling na te gaan of die Cloud Connector je documenten niet compromitteert. Je kunt Omnipage 18 in twee versies kopen: de normale versie kost 99 euro en de professionele versie kost 399 euro. Bron: www.diskidee.be