De Synology DS1010+ NAS is een vrij groot tafelmodel bedoeld voor de KMO. Dankzij zijn vijf schijfbaaien kun je er 10 TB informatie op kwijt en dit kun je optioneel nog een keer met 10 TB uitbreiden. Een test.

Network Attached Storage of NAS is in essentie een opslagserver met meerdere harde schijven en een netwerkaansluiting. De Synology DS1010+ NAS kun je met behulp van de optionele DX510-behuizing uitbreiden tot in totaal tien schijfbaaien, goed voor 20 TB opslag. De optionele behuizing wordt met de DS1010+ verbonden via een vastgeschroefde eSATA-kabel.

Je kunt natuurlijk beginnen met minder schijven en die later uitbreiden met grotere of nieuwere schijven. Dat kan wel slechts met één schijf tegelijk en het werkt ook niet automatisch: je moet via het webbeheer de opdracht geven de grotere of nieuwe schijf in het systeem op te nemen. Pas als dat volledig gebeurd is, kun je een tweede grotere of nieuwe schijf laten opnemen.

RAID-niveaus

Synology voorziet alle denkbare RAID-niveaus. Vanaf drie schijven is RAID 5 nodig of een van de talloze varianten, waaronder RAID 6 en ook Synology's eigen Hybrid RAID System (SHR). Als je dit gebruikt, kun je ook harde schijven van verschillende capaciteiten in de DS1010+ steken. Zoals reeds gezegd kun je een RAID-volume manueel uitbreiden met één harde schijf per keer.

Daarnaast kun je bestaande volumes ook upgraden naar een ander RAID-niveau. Je kunt van een basisschijf zonder databescherming overstappen op RAID 1 of RAID 5. RAID 1 kun je omvormen tot RAID 5. RAID 5 kan overgezet worden op RAID5+1 (dus met een 'spare'). Ten slotte kun je van RAID 5 overstappen op RAID 6 zonder dat je je gegevens moet terugzetten. Hou er wel rekening mee dat het converteren van RAID-volumes meerdere uren tot zelfs dagen in beslag kan nemen, afhankelijk van de capaciteit van de schijven en het gekozen RAID-niveau.

Prestaties

We testten de DS1010+ onder DSM 2.3 met twee Sezagate-schijven van 1TB in RAID1. We gebruikten de Intel NAS Performance Test (NASPT). Deze benchmark voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit. Ze meet niet zoals andere benchmarks puur de transmissiesnelheid van bytes, maar vertelt hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. De twaalf applicatiebenchmarks in NASPT zijn niet allemaal van even groot belang, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast die de NAS Score oplevert. De DS1010+ scoort 88/100, wat erg goed is. De gemiddelde gemeten snelheid in MB/s is overigens 31,6, met pieken tot 50,8 MB/s.

Conclusie

De Synology DS1010+ is een krachtige NAS met prestaties die in de lijn liggen van veel duurdere NAS'en. Ook het besturingssysteem van Synology biedt erg veel mogelijkheden, zeker in de nieuwste DSM 3.0 versie die zelfs kan multitasken. In het licht van de prestaties en de mogelijkheden vinden we de gevraagde prijs van 799 euro voor een lege NAS zonder schijven niet overdreven.

Bron: www.diskidee.be

De Synology DS1010+ NAS is een vrij groot tafelmodel bedoeld voor de KMO. Dankzij zijn vijf schijfbaaien kun je er 10 TB informatie op kwijt en dit kun je optioneel nog een keer met 10 TB uitbreiden. Een test. Network Attached Storage of NAS is in essentie een opslagserver met meerdere harde schijven en een netwerkaansluiting. De Synology DS1010+ NAS kun je met behulp van de optionele DX510-behuizing uitbreiden tot in totaal tien schijfbaaien, goed voor 20 TB opslag. De optionele behuizing wordt met de DS1010+ verbonden via een vastgeschroefde eSATA-kabel. Je kunt natuurlijk beginnen met minder schijven en die later uitbreiden met grotere of nieuwere schijven. Dat kan wel slechts met één schijf tegelijk en het werkt ook niet automatisch: je moet via het webbeheer de opdracht geven de grotere of nieuwe schijf in het systeem op te nemen. Pas als dat volledig gebeurd is, kun je een tweede grotere of nieuwe schijf laten opnemen.RAID-niveaus Synology voorziet alle denkbare RAID-niveaus. Vanaf drie schijven is RAID 5 nodig of een van de talloze varianten, waaronder RAID 6 en ook Synology's eigen Hybrid RAID System (SHR). Als je dit gebruikt, kun je ook harde schijven van verschillende capaciteiten in de DS1010+ steken. Zoals reeds gezegd kun je een RAID-volume manueel uitbreiden met één harde schijf per keer. Daarnaast kun je bestaande volumes ook upgraden naar een ander RAID-niveau. Je kunt van een basisschijf zonder databescherming overstappen op RAID 1 of RAID 5. RAID 1 kun je omvormen tot RAID 5. RAID 5 kan overgezet worden op RAID5+1 (dus met een 'spare'). Ten slotte kun je van RAID 5 overstappen op RAID 6 zonder dat je je gegevens moet terugzetten. Hou er wel rekening mee dat het converteren van RAID-volumes meerdere uren tot zelfs dagen in beslag kan nemen, afhankelijk van de capaciteit van de schijven en het gekozen RAID-niveau. Prestaties We testten de DS1010+ onder DSM 2.3 met twee Sezagate-schijven van 1TB in RAID1. We gebruikten de Intel NAS Performance Test (NASPT). Deze benchmark voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit. Ze meet niet zoals andere benchmarks puur de transmissiesnelheid van bytes, maar vertelt hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. De twaalf applicatiebenchmarks in NASPT zijn niet allemaal van even groot belang, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast die de NAS Score oplevert. De DS1010+ scoort 88/100, wat erg goed is. De gemiddelde gemeten snelheid in MB/s is overigens 31,6, met pieken tot 50,8 MB/s. Conclusie De Synology DS1010+ is een krachtige NAS met prestaties die in de lijn liggen van veel duurdere NAS'en. Ook het besturingssysteem van Synology biedt erg veel mogelijkheden, zeker in de nieuwste DSM 3.0 versie die zelfs kan multitasken. In het licht van de prestaties en de mogelijkheden vinden we de gevraagde prijs van 799 euro voor een lege NAS zonder schijven niet overdreven. Bron: www.diskidee.be