De LaCie 5Big Network 2 NAS in een ontwerp van de Britse designer Neil Poulton heeft een kubusvorm in aluminiumuitvoering en past in elk hedendaags interieur. We hebben hem getest.

Op de voorkant van de NAS vind je alleen een grote, blauwe knop, waarachter zich ook een statusled bevindt. Met die knop kan je de NAS in- en uitschakelen. Alle aansluitingen en de toegangen tot de vijf schijfbaaien vinden we terug op de achterkant.

Bijzonder is dat deze NAS naast twee USB- en twee (koppelbare) Ethernet-aansluitingen ook twee eSATA-aansluitingen heeft voor externe harde schijven. Het mooie design wordt helaas wel een beetje verknoeid door de enorme externe voeding, een lelijk zwart ding dat moeilijk mooi uit het zicht te plaatsen is.

Versies

De 5Big Network 2 is verkrijgbaar in uitvoeringen met 5, 7,5 en 10 TB capaciteit. Wij testten de 5 TB uitvoering, die standaard in een RAID 5 configuratie wordt geleverd, wat 4 TB effectieve capaciteit oplevert. RAID niveaus 0, 5+ en 6 zijn ook mogelijk. RAID 6 is ook mogelijk, maar dan verlies je natuurlijk nog meer capaciteit. RAID 6 is immers vergelijkbaar met RAID 5, maar er kunnen twee schijven tegelijk uitvallen zonder dat de NAS onbruikbaar wordt. Dit biedt dus nog een extra niveau van databeveiliging, met een minimale impact op de prestaties.

Prestaties

De 5Big Network 2 NAS presteert iets beter dan de eerder door ons geteste StorCenter ix4-200d van Iomega. Het verschil is echter niet heel groot en in pure kopieeroperaties is de Iomega sneller. Ook qua features en prijs zijn deze twee NAS'en aan elkaar gewaagd.

Het (her)inrichten van een RAID 5 volume dat de volledige 5 TB capaciteit beslaat, neemt heel wat tijd in beslag, ruim 16 uur! We hebben ook de uitval van één schijf gesimuleerd. Het vervangen van een schijf en opnieuw synchroniseren van het RAID 5 systeem duurde meer dan 6 uur. Ondertussen was de schijf wel bruikbaar, zij het niet op zijn snelste prestatieniveau. De prestaties gingen ongeveer met de helft naar omlaag.

Stroomverbruik

De 5 TB versie van deze NAS verbruikt gemiddeld 40 watt in werking. Tijdens het aanmaken van een RAID 5 volume stijgt het verbruik tot 46 watt. Het sluipverbruik van de externe voeding bedraagt 0,3 watt.

Conclusie

De LaCie 5Big Network 2 NAS presteert voor zijn klasse behoorlijk. Maar je betaalt wel extra voor het mooie design. Er zijn vergelijkbare NAS'en op de markt van onder andere Iomega die een betere prijskwaliteitverhouding bieden.

Bron: www.diskidee.be

De LaCie 5Big Network 2 NAS in een ontwerp van de Britse designer Neil Poulton heeft een kubusvorm in aluminiumuitvoering en past in elk hedendaags interieur. We hebben hem getest. Op de voorkant van de NAS vind je alleen een grote, blauwe knop, waarachter zich ook een statusled bevindt. Met die knop kan je de NAS in- en uitschakelen. Alle aansluitingen en de toegangen tot de vijf schijfbaaien vinden we terug op de achterkant. Bijzonder is dat deze NAS naast twee USB- en twee (koppelbare) Ethernet-aansluitingen ook twee eSATA-aansluitingen heeft voor externe harde schijven. Het mooie design wordt helaas wel een beetje verknoeid door de enorme externe voeding, een lelijk zwart ding dat moeilijk mooi uit het zicht te plaatsen is. VersiesDe 5Big Network 2 is verkrijgbaar in uitvoeringen met 5, 7,5 en 10 TB capaciteit. Wij testten de 5 TB uitvoering, die standaard in een RAID 5 configuratie wordt geleverd, wat 4 TB effectieve capaciteit oplevert. RAID niveaus 0, 5+ en 6 zijn ook mogelijk. RAID 6 is ook mogelijk, maar dan verlies je natuurlijk nog meer capaciteit. RAID 6 is immers vergelijkbaar met RAID 5, maar er kunnen twee schijven tegelijk uitvallen zonder dat de NAS onbruikbaar wordt. Dit biedt dus nog een extra niveau van databeveiliging, met een minimale impact op de prestaties. PrestatiesDe 5Big Network 2 NAS presteert iets beter dan de eerder door ons geteste StorCenter ix4-200d van Iomega. Het verschil is echter niet heel groot en in pure kopieeroperaties is de Iomega sneller. Ook qua features en prijs zijn deze twee NAS'en aan elkaar gewaagd.Het (her)inrichten van een RAID 5 volume dat de volledige 5 TB capaciteit beslaat, neemt heel wat tijd in beslag, ruim 16 uur! We hebben ook de uitval van één schijf gesimuleerd. Het vervangen van een schijf en opnieuw synchroniseren van het RAID 5 systeem duurde meer dan 6 uur. Ondertussen was de schijf wel bruikbaar, zij het niet op zijn snelste prestatieniveau. De prestaties gingen ongeveer met de helft naar omlaag. StroomverbruikDe 5 TB versie van deze NAS verbruikt gemiddeld 40 watt in werking. Tijdens het aanmaken van een RAID 5 volume stijgt het verbruik tot 46 watt. Het sluipverbruik van de externe voeding bedraagt 0,3 watt. ConclusieDe LaCie 5Big Network 2 NAS presteert voor zijn klasse behoorlijk. Maar je betaalt wel extra voor het mooie design. Er zijn vergelijkbare NAS'en op de markt van onder andere Iomega die een betere prijskwaliteitverhouding bieden.Bron: www.diskidee.be