Laptop met draaibaar touchscherm bij Aldi

Bij Aldi ligt vanaf woensdag 30 oktober 2013 “The Touch 300” laptop in de rekken voor 499 euro. De “300” slaat op het aantal graden dat het scherm over zijn as kan draaien. Een preview.

Bij een doorsnee laptop kan het deksel zo’n 120° openklappen. Het klavier ligt dan voor jou, het scherm helt lichtjes naar achteren. Bij de Medion Akoya MD 99270 (S6212T) “The Touch 300” kan je het klavier nog eens 180° verder draaien.


Het scherm blijft dan zowat in dezelfde hoek voor jou staan, maar het klavier ligt nu met de toetsen naar beneden achter het scherm. De toetsen worden hierbij wel gedeactiveerd om valse input te vermijden. Het idee hierachter is een gemakkelijkere bediening van het touchscreen.


Uiterlijk

Toegeklapt ziet de Medion Akoya MD 99270 (S6212T) er heel gewoontjes uit. Hij meet 381 x 277 mm en is bijna 29 mm dik. Inclusief accu weegt hij 2,6 kg, wat behoorlijk veel is. Hij is uitgerust met een 39,6 cm breedbeeldscherm (15,6 duim) met een voor dit formaat gangbare resolutie van 1366 x 768 pixels.


Het scherm is niet ontspiegeld, bovendien blijkt het zowel horizontaal als verticaal een vrij kleine kijkhoek te hebben. Als je niet mooi recht voor het scherm zit, wordt het beeld donkerder en krijg je kleurverschuivingen. Niet echt logisch voor een toestel dat je als een display kunt opstellen.


Aansluitingen

Ook op het gebied van aansluitingen is The Touch 300 een beetje eigenwijs. Twee USB 3.0- én twee USB 2.0-poorten is mooi natuurlijk, maar een VGA-aansluiting voor een extern scherm of beamer ontbreekt. Je zult hiervoor een oplossing moeten bedenken met de HDMI- en de Mini Display-poort die wel voorhanden zijn.


Ook anders-dan-anders bij Medion is de Audio Combo-poort. Hier kan je dus zowel een koptelefoon of een externe versterker op aansluiten als een microfoon of andere geluidsbron. Maar heel wat headsets hebben twee pluggen, daar ga je toch ook weer creatief moeten mee omspringen.


Processor

Het hart van deze Medion Akoya MD 99270 is een Intel Core i3-4010U processor. Deze dual core is een instapmodel uit de vierde generatie (Haswell) Intel Core processoren. Hij heeft geen Turbo boost-functie die de frequentie zo nodig tijdelijk wat kan opdrijven, zodat hij permanent aan 1,7 GHz werkt.


Intel Hyper-Threading-technologie is wel aan boord, zodat de twee kernen toch vier taken (threads) tegelijkertijd aankunnen. Let op het achtervoegsel “U” in de naam van de processor. Die staat voor Ultra Low Voltage. Deze “U” processoren werken ook trager en zijn daardoor minder krachtig dan de gewone processors uit dezelfde reeks. Zo werkt een Intel Core i3 4000M aan 2,4 GHz.


Natuurlijk heeft dat ook positieve gevolgen. Deze processoren springen veel zuiniger met energie om (15 watt waar de zojuist vermelde 4000M maar liefst 37 watt verbruikt) waardoor de accu het langer uithoudt én het geheel minder koeling behoeft. Dat leidt op zijn beurt dan weer tot een stillere computer.


Grafisch

Toen de eerste processors van Intels Haswell generatie op de markt kwamen, waren de verwachtingen hoog gespannen. Al bij al vallen de prestaties in vergelijking met de vorige generatie op zuiver rekengebied eigenlijk tegen. Een klein beetje krachtiger en dat was het dan.


De grootste verbetering zit hem echter in de ingebouwde grafische component. Deze Intel Core i3-4010U-processor kreeg hiervoor de HD Graphics 4400 mee aan boord. De Medion Akoya MD 99270 heeft dan ook geen afzonderlijke grafische kaart, maar de HD Graphics 4400 kunnen zich perfect meten met ‘echte’ grafische kaarten.


Opslag en geheugen

Het werkgeheugen bedraagt 4 GB DDR3L SDRAM. Let ook hier weer op de letter “L” achter DDR3, wat duidt op de energiezuinige versie. 4 GB is op dit ogenblik maar net genoeg, zelfs in combinatie met een Intel Core i3 processor, maar is zeker niet toekomstgericht. Het is toch de bedoeling dat zo’n computer enkele jaren meegaat, nee?


De harde schijf is een Seagate van 500 GB en dat is weinig. In zowat alle recent bij Aldi verkochte laptops zat een harde schijf van 1 TB, het dubbele dus. Het is echter geen gewone HD, maar een SSHD. Dat is een mengvorm van een gewone Hard Disk (HD) met een Solid State Disk (SSD), vandaar dus de SSHD.


In deze hybride zit naast de 500 GB harde schijf nog een flash geheugen van 8 GB. Die is niet bedoeld als extra opslagruimte, maar als cache, als snelle tussenstap in het wegschrijven van data.


Connect XL

Een volgende nieuwigheidje is wat Medion “Connect XL” noemt. Het duidt op de mogelijkheid om het optische station snel en eenvoudig te verwisselen voor een extra accu of een extra harde schijf. Die worden evenwel niet meegeleverd. Je kunt ze aankopen in de Medionshop (we noteren 49 euro voor een extra accu; 115 euro voor een HD van 1 TB).


Toegegeven, zo nieuw is het principe van Connect XL nu ook weer niet. Medion bracht al eerder laptops op de markt waar je de brander kon verwisselen voor een accu, een extra harde schijf of een subwoofer module. Van die laatste mogelijkheid wordt met geen woord gerept. Of dat ook tot de mogelijkheden van Connect XL behoort laten we dan ook in het midden.


Software

De Medion Akoya MD 99270 wordt geleverd met Windows 8.1 als besturingssysteem. Mét de startknop dus. Meer nog, Medion heeft deze laptop zo geconfigureerd dat hij direct in de desktopmodus opstart – dat is alleszins toch het geval bij de in Duitsland verkochte versie.


Verder is er zoals altijd een aantal softwareprogramma’s vooraf geïnstalleerd: een testversie van Microsoft Office 365 en CyberLink mag MediaEspresso, PhotoDirector, Power2Go, PowerDirector, Power DVD en YouCam leveren.


De gebruikelijke, elkaar overlappende programma’s van Ashampoo, zijn er deze keer niet bij, net zoals de testversie van Kaspersky antivirus. Misschien is dat niet eens een slecht idee bij een computer met een harde schijf van slechts 500 GB.


Conclusie

Waar Aldi en Medion hoog oplopen met de draaihoek van 300° van het klaviergedeelte, vinden wij dat een gemiste kans. Het is vis noch vlees; waarom zetten ze er in vredesnaam geen scharnier op die 360° kan draaien? Lenovo – het moederhuis van Medion – heeft de technologie in huis: de Lenovo IdeaPad Yoga kan 360° draaien waardoor je hem als een tablet plat op je schoot kunt leggen. Verder is het een instaplaptop met eerder zwakke prestaties en geen al te geweldig scherm, maar die wel verkocht wordt voor 499 euro. De capaciteit van de HD is gehalveerd ten opzichte van vorige modellen, maar anderzijds is het wel een hybride SSHD. Dit is dan ook zowat het enige echt positieve punt aan dit toestel. Hoe dan ook, wij lopen niet echt warm van The Touch 300.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content