Mediaspeler ondersteunt veel bestandsformaten

We testten de Sitecom HDD TV Media Player 2TB MD-272. Deze gebruiksvriendelijke mediaspeler speelt digitale films, foto’s en muziek af op je tv en versterker.

We testten de Sitecom HDD TV Media Player 2TB MD-272. Deze gebruiksvriendelijke mediaspeler speelt digitale films, foto’s en muziek af op je tv en versterker.


De Sitecom MD-272 bevat een interne schijf met een capaciteit van 2 TB, maar ondersteunt ook de gebruikelijke multimedianetwerkstandaarden, zoals DLNA en UPnP. Je kunt deze mediaspeler op verschillende manieren aansluiten op je tv. Alles wordt duidelijk uitgelegd in de geïllustreerde installatiegids. De eenvoudigste manier is natuurlijk via HDMI met de kabel die je in de verpakking vindt. Heb je een digitale (surround)versterker, dan sluit je ook best de digitale audio-uitgang van de MD-272 op je versterker aan. Dat kan naar keuze optisch of via coax, maar voor de nodige kabels zul je zelf moeten zorgen.


Als je het apparaat voor het eerst opstart, dien je de taal van het menu te kiezen. Nederlands wordt ondersteund. Vervolgens dien je de weergaveresolutie te kiezen. De MD-272 geeft maximaal 1080p aan 24 Hz en met 12 bits kleuren weer. Bestanden kan je lokaal of via het netwerk afspelen. Als je ze lokaal wilt afspelen, dan moet je de MD-272 eerst aan een pc koppelen via de USB-aansluiting die zich op de voorkant bevindt. Je kunt hem dan benaderen als een externe schijf.


Spijtig genoeg ondersteunt de MD-272 alleen het tragere USB 2.0 en niet het snellere USB 3.0. Als je dus erg grote bestanden naar het apparaat wil kopiëren kan dat wel enige tijd duren. Wil je de volledige 2 TB capaciteit vullen met mediabestanden dan ben je enkele uren, zo niet dagen zoet.


Afstandsbediening

De MD-272 start op met een eenvoudig en duidelijk ingedeeld hoofdmenu. De keuzes spreken voor zich: Videos, Muziek, Fotos, Online en Setup. Bij de eerste drie opties kun je kiezen tussen lokaal of via ‘apparaat’ afspelen. Als je ‘apparaat’ kiest, dan kun je een apparaat kiezen dat op een van de usb-poorten is aangesloten, of gaan voor een netwerkapparaat: lokaal in het Windows- of SMB-netwerk, via DLNA of via UPnP.


Op het apparaat zelf zit alleen een aan-uitknop. Je moet dus alles bedienen met de meegeleverde infrarode afstandsbediening. De infrarode verbinding werkt niet optimaal; zeker in grotere ruimtes moet je soms goed richten om een opdracht te geven. De afstandsbediening is het zwakste punt van de MD-272.


Gelukkig vangt Sitecom dit euvel op met twee apps: aMedia Remote en aMedia Control. Deze kun je gebruiken op Apple iOS en Google Android smartphones en tablets. aMedia Remote is een kloon van de afstandsbediening, terwijl je met aMedia Control mediabestanden van UPnP-servers in je netwerk naar de MD-272 kunt verzenden om ze daar dan af te spelen.


Bestandsformaten

Een sterk punt van de MD-272 is dat hij zowat alle populaire bestandsformaten ondersteunt, tot en met ISO dvd’s en FLAC-audio in de hoogste kwaliteit. Ook de populairste ondertitelformaten worden ondersteund; in ISO dvd’s kun je gewoon kiezen tussen de ondertitels die op de dvd staan en zelfs andere kleuren en lettertypes meegeven. Ook ID3-tags en cue- en m3u-afspeellijsten worden goed ondersteund.


Deze mediaspeler onthoudt bij video’s waar je het afspelen hebt gestopt en kan de weergave vanaf die plaats hervatten als je dat wil. Ook pauzeren en voor- en achteruitspoelen (van 1,5X tot 16X) werkt vlot, zelfs bij bestanden die je via het netwerk streamt. Audio- en videokwaliteit zijn uitstekend, natuurlijk afhankelijk van de kwaliteiten van het afgespeelde bronmateriaal. De stabiliteit is eveneens zeer goed.


Conclusie

De Sitecom HDD TV Media Player 2TB MD-272 is met straatprijzen van 199 à 230 euro niet supergoedkoop, maar zeker ook niet te duur voor zijn kunnen. Met deze mediaspeler kun je zowat alle populaire multimediabestanden vlot afspelen en streamen. De bediening is erg eenvoudig. Alleen de meegeleverde afstandsbediening vinden we minder goed. Maar de Apple iPhone/iPad- en Google Android-apps (Sitecom aMedia Remote / Control) die je gratis kunt downloaden en waarmee je allerlei functies van de MD-272 bedient, lossen die tekortkoming grotendeels op… voor degenen die natuurlijk al een geschikte tablet of smartphone bezitten waarop deze apps kunnen worden geïnstalleerd.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content