Microsoft Office 2013 bekeken (deel 1)

Met Office 2013 luidt Microsoft het einde in van de stand-alone programma’s voor bureauwerk. Welkom in de wereld van de cloud, waar iedereen met alles verbonden is! Een test van Office 2013 in twee delen.

Met Office 2013 luidt Microsoft het einde in van de stand-alone programma’s voor bureauwerk. Welkom in de wereld van de cloud, waar iedereen met alles verbonden is! Een test van Office 2013 in twee delen.


In een eerste deel bekijken we de gebruikersinterface en de cloudintegratie. In een tweede deel sommen we enkele van de belangrijkste nieuwigheden in de afzonderlijke toepassingen op.


Wat het eerst opvalt bij de nieuwe Office is zijn minimalistische interface, die beantwoordt aan Microsoft’s Modern UI-filosofie die geïntroduceerd werd met Windows Phone en Windows 8. Office 2013 moet immers ook werken op tablets. Het resultaat is op zijn minst verrassend. Weg met de speelse kleurovergangen, weg met de Aero-look van Windows 7, weg met de sierlijk afgeronde vensters. Office 2013 is (grotendeels) zwart-wit.


Gebruikersinterface

Voor Office 2013 moet alles ook op de kleinere schermen van tablets en zelfs smartphones passen. Het lint minimaliseren was voordien ook al mogelijk, maar nu kan het nog een stap verder: naast de drieling Sluiten/Verkleinen/Minimaliseren staat nu nog een vierde pictogram: “Full Screen Mode”. Hiermee verdwijnt gewoon alles. Een “Nieuw Blad” in Word 2013 wordt dan een wit blad op een wit scherm. Alleen de zwarte knipperende cursor verraadt dat uw computer niet gecrasht is.


Office 2013 moet ook met vingervegen te bedienen zijn. Daarom werd er een extra knopje geplaatst op de Quick Access Toolbar links boven: Touch Mode. Klik erop: het lint spat open en alle knoppen staan een stuk verder uit elkaar. Klik (of veeg) een tweede keer en alles krimpt weer in elkaar tot normale proporties.


Start je een onderdeel van de huidige Office-suites dan krijg je een blanco exemplaar van een pagina, rekenblad of presentatie voorgeschoteld. In Office 2013 zie je een schermvullende pagina met aan de ene kant de recentste bestanden en aan de andere kant sjablonen (templates). Het lijkt misschien een detail maar het went bijzonder snel – dat merk je wanneer je terugkeert naar een oudere versie van Office.


Wanneer je afbeeldingen, foto’s of diagrammen in je bestanden opneemt, is het niet altijd eenvoudig die precies daar te krijgen waar je ze wilt hebben. In Office 2013 verschijnen nu automatisch groene hulplijnen. Ze zijn magnetisch en zo wordt het eenvoudig om meerdere afbeeldingen op één lijn te zetten of om een afbeelding precies even breed als het tekstblok te krijgen. Eigenlijk is het een uitbreiding van het reeds bestaande Beeld – Raster.


Bijzonder handig blijkt de bladwijzer. Werk je aan een lang Word-document of PowerPoint-presentatie, sluit je die ergens halverwege en open je die later opnieuw dan verschijnt er een bladwijzer: “Wil je verder gaan naar de bladzijde waar u gebleven was?”.


Het overgrote deel van de Office-gebruikers zal zich tot nu toe nog niet echt aangesproken voelen. Zij werken immers op een gewone pc met een normaal scherm of op een laptop. Heeft Office 2013 voor hen dan niets nieuws voor hen in petto? Toch wel.


Integratie met de cloud

Heb je een Microsoft-account, dan kun je Office 2013 volledig integreren met de internetdiensten of cloud-diensten die Microsoft aanbiedt. SkyDrive, Skype en Office 365 zijn er voorbeelden van. De account wordt ook gebruikt om je persoonlijke gegevens te synchroniseren tussen verschillende installaties van Windows 8 of Windows Phone.


Je kunt onmiddellijk controleren onder welke gebruikersnaam je aangemeld bent, want bovenaan het scherm rechts zie je jouw gebruikersnaam en je foto, als je die voorzien hebt in je Microsoft-account. Hier kun je ook eenvoudig van account wisselen.


SkyDrive wordt vanaf nu de standaard-plaats waarin je je bestanden opslaat. En de synchronisatie tussen jouw SkyDrive-map in op het internet en je SkyDrive-map op je pc gebeurt automatisch. Dat alles kun je natuurlijk achteraf aanpassen aan je eigen smaak en behoeften.


Je kunt je eigen video’s rechtstreeks uit SkyDrive in de Office 2013-toepassingen zetten zonder ze eerst te moeten downloaden. En niet alleen uit SkyDrive: met filmpjes uit YouTube en soortgelijke lukt het ook perfect. Hetzelfde verhaal voor je foto’s: je kunt je eigen foto’s uit SkyDrive halen of gewoon zoeken met Bing Search en rechtstreeks in het Word-document of PowerPoint-presentatie plaatsen.


Ook de koppeling met sociale diensten, zoals Facebook, Twitter en Skype, behoort tot de mogelijkheden. Skype kan binnen een alleenstaande installaties van Office 2013 als eenvoudig alternatief voor Microsoft’s professionele communicatiesoftware Lync worden gebruikt.


In een tweede deel gaan we in op de nieuwigheden van de afzonderlijke toepassingen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content