De Iomega EMC StorCenter ix12-300r NAS is bedoeld voor de iets grotere KMO die een aparte computerruimte heeft.

Netwerkschijven of NAS'en voor kleinere bedrijven (KMO) zijn meestal kleine, zelfstandig opererende kubusjes die je ergens op een bureau kunt neerpoten. Dat geldt niet voor de Iomega EMC StorCenter ix12-300r NAS. Hoewel bedoeld voor kleinere bedrijven, dien je deze NAS in te bouwen in een rack (computerrek). Je kunt hem ook niet gewoon in een werkruimte plaatsen, want daarvoor maakt dit apparaat te veel lawaai.

RAID

De Iomega ix12-300r NAS is een rekmodel met twaalf schijfbaaien. Deze NAS ondersteunt naast RAID 0, 1, 5 en 10 ook RAID 6. De ix12-300r heeft ook een dubbel uitgevoerde, verwisselbare redundante voeding en vier Gigabit-Ethernet-aansluitingen. De netwerkaansluitingen kunnen trouwens gebundeld worden voor nog hogere prestaties. De gebruikte netwerkswitch moet die bundeling dan wel ondersteunen.

Je kunt deze NAS bijvoorbeeld configureren met een groep van acht drives in RAID 6 en vier drives in RAID 10. Ons testexemplaar was voorzien van twaalf schijven in RAID 6 en zo hebben we hem ook getest.

Beheer

De Iomega NAS draait het Linux-gebaseerde EMC LifeLine besturingssysteem. Het webbeheer gebruikt duidelijke tabbladen en pictogrammen. Er zijn vijf tabs: home, dashboard, users, shared storage en settings. Bij elk onderdeel krijg je een korte uitleg.

Voor ervaren gebruikers is het beheer grotendeels zelfverklarend. Voor beginners geldt dat de Iomega ix12 uit de doos volledig gebruiksklaar en direct benaderbaar is in het netwerk. Dat geldt overigens niet alleen voor Windows-pc's, maar ook voor Macintoshes. Linux-gebruikers moeten in principe nog de NFS-dienst inschakelen via het Network Services Settings-menu, want standaard is die uitgeschakeld. De beveiliging staat standaard uit. Die schakel je dus best onmiddellijk in.

Conclusie

Wil je vooral een degelijk en erg krachtig centraal opslagsysteem? Dan is de grote Iomega ix12-300r een goede keuze. Je moet dan wel over een aparte computerruimte beschikken, want hij maakt teveel lawaai om hem in een werkruimte op te stellen. Heb je die niet en wil je toch prestaties die bijna in de buurt komen van de ix12-300r dan kun je eventueel de Synology 1010+ overwegen. Die biedt wel niet de mogelijkheid om storagepools aan te leggen, maar verbruikt wel heel wat minder stroom dan de ix12-300r.

Bron: www.diskidee.be

De Iomega EMC StorCenter ix12-300r NAS is bedoeld voor de iets grotere KMO die een aparte computerruimte heeft. Netwerkschijven of NAS'en voor kleinere bedrijven (KMO) zijn meestal kleine, zelfstandig opererende kubusjes die je ergens op een bureau kunt neerpoten. Dat geldt niet voor de Iomega EMC StorCenter ix12-300r NAS. Hoewel bedoeld voor kleinere bedrijven, dien je deze NAS in te bouwen in een rack (computerrek). Je kunt hem ook niet gewoon in een werkruimte plaatsen, want daarvoor maakt dit apparaat te veel lawaai.RAIDDe Iomega ix12-300r NAS is een rekmodel met twaalf schijfbaaien. Deze NAS ondersteunt naast RAID 0, 1, 5 en 10 ook RAID 6. De ix12-300r heeft ook een dubbel uitgevoerde, verwisselbare redundante voeding en vier Gigabit-Ethernet-aansluitingen. De netwerkaansluitingen kunnen trouwens gebundeld worden voor nog hogere prestaties. De gebruikte netwerkswitch moet die bundeling dan wel ondersteunen. Je kunt deze NAS bijvoorbeeld configureren met een groep van acht drives in RAID 6 en vier drives in RAID 10. Ons testexemplaar was voorzien van twaalf schijven in RAID 6 en zo hebben we hem ook getest. BeheerDe Iomega NAS draait het Linux-gebaseerde EMC LifeLine besturingssysteem. Het webbeheer gebruikt duidelijke tabbladen en pictogrammen. Er zijn vijf tabs: home, dashboard, users, shared storage en settings. Bij elk onderdeel krijg je een korte uitleg. Voor ervaren gebruikers is het beheer grotendeels zelfverklarend. Voor beginners geldt dat de Iomega ix12 uit de doos volledig gebruiksklaar en direct benaderbaar is in het netwerk. Dat geldt overigens niet alleen voor Windows-pc's, maar ook voor Macintoshes. Linux-gebruikers moeten in principe nog de NFS-dienst inschakelen via het Network Services Settings-menu, want standaard is die uitgeschakeld. De beveiliging staat standaard uit. Die schakel je dus best onmiddellijk in. ConclusieWil je vooral een degelijk en erg krachtig centraal opslagsysteem? Dan is de grote Iomega ix12-300r een goede keuze. Je moet dan wel over een aparte computerruimte beschikken, want hij maakt teveel lawaai om hem in een werkruimte op te stellen. Heb je die niet en wil je toch prestaties die bijna in de buurt komen van de ix12-300r dan kun je eventueel de Synology 1010+ overwegen. Die biedt wel niet de mogelijkheid om storagepools aan te leggen, maar verbruikt wel heel wat minder stroom dan de ix12-300r.Bron: www.diskidee.be