De meeste netbooks hebben meestal een Intel Atom chipset. De AMD Fusion chipset biedt een mogelijk alternatief. We hebben de Sony Vaio VPCYB1S1E/S met zo een Fusion aan boord getest.

De Sony Vaio VPCYB1S1E/S is een 11,6-inch netbook. Hoewel het chassis volledig van plastic is gemaakt en alles er nogal goedkoop uitziet, voelt het chassis wel stevig aan. De Vaio VPCYB1S1E/S gebruikt een 1,6 GHz AMD Fusion E-350 met AMD A50M Fusion chipset. Hij heeft slechts 2 GB werkgeheugen. De harde schijf heeft een capaciteit van 320 GB. Tel daarbij nog een Motion Eye webcam, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, 3 x USB en een VGA-aansluiting, en je hebt de uitrusting van een doorsnee netbook.

Maar deze Sony heeft een aparte, krachtigere grafische chip, namelijk een AMD Radeon HD6310 die zijn eigen videogeheugen gebruikt, en een HDMI-aansluiting. Dankzij die relatief krachtige grafische chip biedt het 11,6-inch randverlichte LED-scherm een resolutie van 1366 x 768 pixels, in plaats van 1024 x 768 zoals bij de meeste Atom-gebaseerde netbooks. Op grafisch vlak onderscheidt deze 1,46 kg lichte netbook zich dus van zijn Intel Atom-soortgenoten.

Redder in nood

Boven het toetsenbord bevindt zich een Assist-knop. Dat is niet de aan-uitknop, want die zit op de zijkant. Druk je op de Assist-knop wanneer Windows actief is dan wordt het Windows-programma VAIO Care gestart. Doe je dit wanneer de netbook uitgeschakeld is, dan start VAIO Rescue op.

Daarmee kun je de netbook terug in de fabrieksinstellingen zetten, eventueel met behoud van je data als je daarvan een back-up hebt gemaakt. Je kunt ook een diagnostiek van de hardware uitvoeren of de inhoud van de netbook opslaan op een extern apparaat. Dit is een erg handige voorziening. Ons enige punt van kritiek is dat je de Assist-knop kan verwarren met de aan-uitknop, zodat je ongewild de Rescue opstart. Een ramp is dat niet, maar het geeft wel wat tijdverlies.

Prestaties

Aan de Windows Experience Index (WEI) merk je al dat deze Sony VAIO netbook beter presteert dan zelfs de snelste Intel Atom netbook. Een WEI van 3,7 is zelfs beter dan heel wat middenklasse laptops. De meeste Atom-netbooks hebben een WEI rond de 2 of 2,3, soms 2,7.

Ook grafisch scoort deze VAIO heel wat beter dan een doorsnee netbook. In 3DMark 2001 SE haalt hij een score van 7659, in 3D Mark 2003 is dat 5686. De PCMark 7 score bedraagt 923. De autonomie klokt af op bijna 5,5 uur. Het toetsenbord met zijn opstaande toetsjes typt overigens verrassend vlot. Het is wel jammer dat de navigatietoetsen (PgDn, Home etc.) alleen werken in combinatie met de Fn-toets.

Conclusie

De Sony Vaio VPCYB1S1E/S presteert voor een netbook erg goed. Ook de autonomie valt behoorlijk mee. Als je hem kunt vinden voor de laagste prijs (rond de 480 euro) dan biedt hij ook voldoende waar voor je geld.

Bron: www.diskidee.be

De meeste netbooks hebben meestal een Intel Atom chipset. De AMD Fusion chipset biedt een mogelijk alternatief. We hebben de Sony Vaio VPCYB1S1E/S met zo een Fusion aan boord getest. De Sony Vaio VPCYB1S1E/S is een 11,6-inch netbook. Hoewel het chassis volledig van plastic is gemaakt en alles er nogal goedkoop uitziet, voelt het chassis wel stevig aan. De Vaio VPCYB1S1E/S gebruikt een 1,6 GHz AMD Fusion E-350 met AMD A50M Fusion chipset. Hij heeft slechts 2 GB werkgeheugen. De harde schijf heeft een capaciteit van 320 GB. Tel daarbij nog een Motion Eye webcam, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, 3 x USB en een VGA-aansluiting, en je hebt de uitrusting van een doorsnee netbook. Maar deze Sony heeft een aparte, krachtigere grafische chip, namelijk een AMD Radeon HD6310 die zijn eigen videogeheugen gebruikt, en een HDMI-aansluiting. Dankzij die relatief krachtige grafische chip biedt het 11,6-inch randverlichte LED-scherm een resolutie van 1366 x 768 pixels, in plaats van 1024 x 768 zoals bij de meeste Atom-gebaseerde netbooks. Op grafisch vlak onderscheidt deze 1,46 kg lichte netbook zich dus van zijn Intel Atom-soortgenoten. Redder in noodBoven het toetsenbord bevindt zich een Assist-knop. Dat is niet de aan-uitknop, want die zit op de zijkant. Druk je op de Assist-knop wanneer Windows actief is dan wordt het Windows-programma VAIO Care gestart. Doe je dit wanneer de netbook uitgeschakeld is, dan start VAIO Rescue op. Daarmee kun je de netbook terug in de fabrieksinstellingen zetten, eventueel met behoud van je data als je daarvan een back-up hebt gemaakt. Je kunt ook een diagnostiek van de hardware uitvoeren of de inhoud van de netbook opslaan op een extern apparaat. Dit is een erg handige voorziening. Ons enige punt van kritiek is dat je de Assist-knop kan verwarren met de aan-uitknop, zodat je ongewild de Rescue opstart. Een ramp is dat niet, maar het geeft wel wat tijdverlies. Prestaties Aan de Windows Experience Index (WEI) merk je al dat deze Sony VAIO netbook beter presteert dan zelfs de snelste Intel Atom netbook. Een WEI van 3,7 is zelfs beter dan heel wat middenklasse laptops. De meeste Atom-netbooks hebben een WEI rond de 2 of 2,3, soms 2,7. Ook grafisch scoort deze VAIO heel wat beter dan een doorsnee netbook. In 3DMark 2001 SE haalt hij een score van 7659, in 3D Mark 2003 is dat 5686. De PCMark 7 score bedraagt 923. De autonomie klokt af op bijna 5,5 uur. Het toetsenbord met zijn opstaande toetsjes typt overigens verrassend vlot. Het is wel jammer dat de navigatietoetsen (PgDn, Home etc.) alleen werken in combinatie met de Fn-toets. Conclusie De Sony Vaio VPCYB1S1E/S presteert voor een netbook erg goed. Ook de autonomie valt behoorlijk mee. Als je hem kunt vinden voor de laagste prijs (rond de 480 euro) dan biedt hij ook voldoende waar voor je geld.Bron: www.diskidee.be