Nokia MeeGo smartphone onder de loep

De Nokia N9 draait op het op Linux-gebaseerde MeeGo besturingssysteem, waarvan de eerste release verscheen in mei 2010. Een test.

De Nokia N9 draait op het op Linux-gebaseerde MeeGo besturingssysteem, waarvan de eerste release verscheen in mei 2010. Een test.


De Nokia N9 is inzake design een echt pareltje. Niet vaak krijgen we zo een strakke, slanke telefoon voor onze ogen. Het innovatieve ontwerp straalt klasse en elegantie uit. De telefoon is opgebouwd uit één stuk polycarbonaat en is dus een perfect, naadloos geheel. Het display van gebogen glas in combinatie met het minimalistische ontwerp oogt zeer fraai en bestrijkt de ganse voorzijde van het toestel. Het toestel meet 116,45 x 61,2 x 7,6-12,1 mm en weegt slechts 135 gram.


Wanneer we de Nokia N9 voor het eerst in gebruik nemen, valt vooral de eenvoud op. De micro-simkaart plaatsen is erg eenvoudig dankzij de vlot toegankelijke slede op de bovenzijde van het toestel. MeeGo heeft geen wizard op die je moet doorlopen, maar een startscherm waarin je de belangrijkste instellingen kan configureren.


Technisch
Niet alleen qua design, maar ook technisch blijkt de Nokia N9 een echt pareltje te zijn. Het 3,9-inch AMOLED-scherm beschikt over een FWVGA (854 x 480) resolutie en kan tot 16,7 miljoen kleuren weergeven. Daarnaast heeft het capacitieve aanraakscherm een antireflectie-polarisator en krasbestendig Corning Gorilla-glas. De krachtbron van de Nokia N9 blijkt een ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 GHz processor te zijn met een PowerVR SGX530 GPU. Met 1024 MB RAM moet het systeem dan ook soepel draaien.


De Nokia N9 is verkrijgbaar met twee interne opslagcapaciteiten: 16 GB en 64 GB. Verbinden met gegevensnetwerken kan via GPRS/EDGE, HSDPA cat 10 (tot 14,4 Mbps), HSUPA cat 6 (tot 5,7 Mbps) en wifi 802.11 a/b/g/n. Verder beschikt de Nokia N9 uiteraard ook over Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate) met ondersteuning voor het A2DP profiel (overdracht van audio via Bluetooth).


Gebruikersinterface

De gebruikersinterface van MeeGo 1.2 Harmattan is verfrissend en reageert lekker vlot. Het startscherm biedt drie verschillende home-views, zodat multitasking geen enkel probleem vormt. De Nokia N9 heeft geen fysieke knoppen op de voorzijde van het toestel. De bediening is gebaseerd op veegbewegingen die je op het scherm maakt. Een vloeiende beweging volstaat om een applicatie te sluiten of om van weergave te wisselen. Je kan een nieuwe applicatie starten in de toepassingsweergave of een reeds geopende toepassing opnieuw oproepen vanuit de weergave met geopende toepassingen.


Conclusie

De Nokia N9 is een zeer mooi toestel dat klasse en eenvoud uitstraalt. Alleen de kwaliteit van de camera is een minpunt in vergelijking met de concurrentie. MeeGo als besturingssysteem is een goede keuze en het zou jammer zijn mocht dit besturingssysteem verdwijnen. Uiteraard begrijpen we de strategische keuze van Nokia om hun marktpositie te versterken door een samenwerking aan te gaan met Microsoft. Ergens hopen we dat Nokia toch nog een plaatsje voorziet voor dit prachtige stukje software. De adviesprijs van 599 euro voor de 16 GB versie en zelfs 679 euro voor de 64 GB uitvoering is volgens ons te hoog gegrepen. MeeGo moet zich immers nog helemaal bewijzen en dat zal niet lukken met een prijskaartje dat even hoog, of hoger ligt dan bij gevestigde waarden zoals iOS en Android.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content