Online muziekdienst gaat voor kwaliteit

Op korte tijd krijgen de Belgen heel wat keuze wat online muziekdiensten betreft. Spotify, Deezer, Simfy zijn al in de lucht of zullen nog dit jaar life gaan. Maar de Franse muziekstreamingsite Qobuz was hen in België te snel af.

Op korte tijd krijgen de Belgen heel wat keuze wat online muziekdiensten betreft. Spotify, Deezer, Simfy zijn al in de lucht of zullen nog dit jaar life gaan. Maar de Franse muziekstreamingsite Qobuz was hen in België te snel af.


Voor 13 euro per maand kun je je bij Qobuz abonneren op hun volledige muziekdatabase. Dat is vermoedelijk iets duurder dan de concurrentie, maar Qobuz heeft wel enkele speciale trekjes. Zo biedt het streaming aan in de hoogste kwaliteit (320 kbps met variabele bitrate). Ook heeft Qobuz een uitgebreider aanbod aan klassiek, jazz en filmmuziek. Popmuziek hebben ze natuurlijk ook en logischerwijs vind je er ook een zeer uitgebreid aanbod Franse chansons.


Studiokwaliteit

Bij Qobuz kun je muziek ook nog gewoon kopen en dan rechtenvrij downloaden. Bijzonder is dat ze daarbij niet alleen mp3’s in de hoogste kwaliteit aanbieden, maar ook cd-kwaliteit en zelfs volledig ongecomprimeerde studiokwaliteit. Hoe meer kwaliteit je wil, hoe meer je betaalt.


Voor liefhebbers van klassiek, jazz en filmmuziek die maandelijks veel geld uitgeven aan hun hobby is dit een interessant aanbod. En dat is ook specifiek de niche waarin Qobuz zich nestelt: een online muziekdienst aanbieden voor zogenaamde ‘melomanen’, mensen met een dure muziekinstallatie voor wie alleen het beste goed genoeg is.


Interface

Als je naar de site surft, valt meteen op dat ze eentalig Frans is. Logisch voor een Franse website, maar een beetje raar voor een dienst die ook naar België komt. Laurence Desmousseaux van Qobuz vertelde ons via de telefoon dat er wordt gewerkt aan een Engelse vertaling van de site, maar kon ons niet vertellen wanneer die klaar zal zijn. Een Nederlandse versie komt er voorlopig niet. Dat ligt volgens de woordvoerster momenteel moeilijk in verband met de rechten op de muziek die Qobuz aanbiedt.


Praktijk

We hebben ongeveer een week lang geluisterd naar de streaming van Qobuz via een VDSL-internetverbinding met een downloadsnelheid van 30 Mbit/s en geen beperkingen inzake downloads. Op al die tijd viel de streaming slechts één keer uit en een keer of drie bemerkten we ook enkele haperingen in de streaming. Qobuz levert dus een zeer stabiele streaming met nauwelijks uitval of onderbrekingen.


Maar je moet wel beschikken over een stabiele internetverbinding en uiteraard heb je beter ook geen downloadlimieten, want anders zou je wel eens snel voor verrassingen kunnen komen te staan. We hebben ook een StudioMaster gekocht en kunnen alleen maar vaststellen dat we kregen wat werd beloofd, namelijk een download in flac-formaat zonder enige compressie, met volledige metatags (inclusief albumcover) en mét het volledige cd-boekje erbij in pdf-formaat, plus hogeresolutieversies van de voor- en achterkant van de cd. Eens gekocht, blijven de downloads overigens beschikbaar in je account.


Conclusie

Qobuz loont de moeite voor de echte muziekliefhebber die veel geld uitgeeft aan cd’s of sacd’s en over een goeie hifi-installatie beschikt. Het is niet de goedkoopste online muziekdienst, maar het aanbod aan klassiek, jazz, soundtracks etc. in hoge audiokwaliteit is ongeëvenaard. Jammer alleen dat de site momenteel nog eentalig Frans is en dat er voor wat betreft het streamingaanbod nog geen interface bestaat met audio-apparatuur zoals Logitech Squeezbox en Sonos Zoneplayer.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content