Pentablet met multi-touch

Wacom rustte de nieuwe serie Intuos pentabletten uit met touch-technologie. We onderzochten wat de multi-touch aanraakbediening toevoegt aan de penbesturing van de interactieve tablets.

Wacom rustte de nieuwe serie Intuos pentabletten uit met touch-technologie. We onderzochten wat de multi-touch aanraakbediening toevoegt aan de penbesturing van de interactieve tablets.


Het Wacom Intuos 5 touch pentablet heeft een volledig zwart design. We ontvingen het Medium model (PTH-650), dat even groot is als een 15,6-inch (39,62 cm) laptop. Het meet 380 x 251 x 12 mm en weegt 990 gram. Het actieve aanraakgebied is 224 x 140 mm en wordt aangeduid met vier hoeksymbolen die wit oplichten als je het pentablet activeert.


Aan de zijkant zitten een reeks ExpressKeys en een Touch Ring. Het tablet is zo ontworpen dat het 180 graden gedraaid kan worden. De ExpressKeys zijn op die manier zowel aan de linker- als rechterzijde te gebruiken, zodat zowel rechts- als linkshandigen het tablet kunnen gebruiken.


De Grip pen is een digitale pen in een fors formaat (156,5 mm x 14,9 mm). De pen is drukgevoelig (2.048 drukniveaus) en ook kantelgevoelig tot circa 60°. De pen werkt draadloos en ook zonder batterijen.


ExpressKeys en Radial Menu

Het Intuos M touch tablet heeft acht ExpressKeys. Door ze lichtjes aan te raken krijg je op het scherm het Heads-Up Display (HUD) te zien, een doorzichtig menu dat de instellingen weergeeft. De soft touch sneltoetsen kun je naar eigen voorkeur instellen zodat je functies die je veel gebruikt in applicaties, zoals Adobe Photoshop en Illustrator of Corel Painter enz., meteen kan oproepen en wijzigen. In het midden tussen de acht ExpressKeys heeft het tablet nog een Touch Ring. Ook die kan je instellen naar eigen voorkeur.


Een interessante toevoeging is het Radial Menu. Hiermee tover je een doorzichtig taartpuntvormig menu op je scherm op de plek waar zich je cursor bevindt. Het heeft acht hoofdmenu’s waaraan je functies kan verbinden. Bovendien kan je elk menu ook nog uitbreiden met submenu’s. Het Radial Menu kan je bovendien voor elke applicatie anders indelen zodat je veel gebruikte functies of bijvoorbeeld penseelinstellingen snel kan oproepen.


Touch bediening

Nieuw is de multi-touch bediening bij de Intuos serie. Standaard Windows en Mac commando’s kan je uitvoeren door het maken van een beweging met je vingers; bovendien kan je bewegingscommando’s volledig personaliseren in programma’s die het ondersteunen, zoals onder meer PhotoShop.


De touchbediening voelt wel wat stroever aan op het plastic oppervlak van de Intuos 5 touch. Vermoedelijk komt de multi-touch functionaliteit beter tot zijn recht op het scherm van de Wacoms Cintiq 24HD touch, onder meer ook omdat de oog-hand-coördinatie daar optimaal is, wat bij een tablet net iets minder het geval is. Wacom heeft er wel voor gezorgd dat als je met je pen op het tablet werkt de touch-functionaliteit niet voor ongewenste verrassingen zorgt; ze wordt dan uitgeschakeld


Conclusie

Creatievelingen die opzoek zijn naar een interactief pentablet kunnen niet om Wacom heen. Werken met de pen gebeurt intuïtief en de druk- en kantelgevoelige penpunt reageert secuur op je bewegingen. De multi-touch technologie biedt meer mogelijkheden om het pentablet helemaal aan je behoeften aan te passen, tot op het specifieke niveau van diverse applicaties. Die grote hoeveelheid instelmogelijkheden maken het tablet dan wel erg flexibel, er kan wel wat tijd mee gemoeid zijn vooraleer je vlot kunt werken met de touch-bediening naast de penbesturing. Zelf hadden we er tijdens onze niet al te lange testperiode wat moeite mee. Maar multi-touch is natuurlijk wel de evolutie, getuige onder meer de lancering van Windows 8 waarin de Wacom pentablets met touch wellicht beter tot hun recht zullen komen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content