Review: budget-smartphones bieden lange accuduur

12/10/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 07/10/17 om 14:29

De Lenovo Moto E4 en Moto E4 Plus smartphones zijn erg betaalbaar, draaien de recentste Android Nougat-versie en bieden een lange accuduur. We hebben deze smartphones getest.

Review: budget-smartphones bieden lange accuduur

Lenovo Moto e4 plus © Lenovo

De Lenovo Moto E4 (XT1762) en Moto E4 Plus (XT1771) verschillen vooral van elkaar inzake schermgrootte en accu; voor de rest zijn design, bouwkwaliteit en uitrusting vergelijkbaar.

Beide smartphones draaien de recentste Android Nougat-versie, namelijk 7.1.1, met kleine 'Moto'-toevoegingen van Lenovo die echter de originele gebruikersinterface van Android niet fundamenteel wijzigen. Een smartphone met een recente Android-versie: in deze budgetprijsklasse vind je die niet vaak.

Evenmin vind je in deze prijsklasse veel smartphones met een stevig aanvoelend aluminium unibody-chassis met afgeronde randen. Het scherm is volledig gelamineerd en bijkomend beschermd door een 2.5D gebogen glaslaag (met Corning Gorilla Glass 3) en een vet- en waterafstotende 'nano coating'-laag. Deze smartphones zijn niet echt waterdicht, maar wel bestand tegen waterspatten, bijvoorbeeld tijdens een regenbui.

Het design is hedendaags, met afgeronde hoeken, één fysieke bedieningsknop onder het scherm die bovendien als vingerafdruksensor werkt en gewicht en afmetingen die binnen de perken blijven.

De grotere Moto E4 Plus met 5,5-inch scherm weegt 181 gram en is 9,55 mm dik. De kleinere Moto E4 met 5-inch scherm weegt 150 gram en is 9,3 mm dik.

Specificaties

Het scherm heeft een resolutie van 720 x 1280 pixels. Dat vertaalt zich in een pixeldichtheid van 267 ppi voor de Moto E4 Plus en van 294 ppi voor de Moto E4.

Beide smartphones gebruiken een quad-core Qualcomm Snapdragon 427 soc en hebben 16 GB opslagruimte, waarvan recht uit de doos ongeveer 10 GB vrij is. Dit kun je uitbreiden met een geheugenkaartje van maximaal 128 GB. De E4 Plus heeft 3 GB ram, terwijl de E4 er 2 GB heeft.

Het zijn dual-sim smartphones en de grote E4 Plus heeft een ingebouwd fm-radio, die bij de kleine E4 ontbreekt. De voorcamera heeft een resolutie van 5 megapixels. De E4 Plus heeft een grotere achtercamera van 13 mp, waar dit bij de E4 beperkt is tot 8 mp. Beide apparaten filmen niettemin maximaal aan 1080p@30fps.

Gedetailleerde specificaties vind je op de website van Lenovo.

Autonomie

De Moto E4 Plus heeft een opvallend grote accu van 5.000 mAh, terwijl de E4 het moet stellen met een exemplaar van 2.800 mAh. Echter, de accu van de kleine broer kun je verwisselen, terwijl die van de grote variant vast ingebouwd is.

Niettemin haalt de kleine E4 in de Futuremark PCMark Work 2.0 batterijtest een goede autonomiescore van 537 minuten. De E4 Plus doet het met 820 minuten veel beter en verslaat met gemak de eerder geteste, veel duurdere Samsung Galaxy A5 (2017) en Samsung Galaxy S8+. Momenteel kennen we geen Android-smartphone met een vergelijkbaar gewicht die een even lange autonomie haalt als deze Lenovo Moto E4 Plus.

Prestaties

In verhouding tot hun kostprijs presteren deze smartphones goed. Je ziet hieronder de vergelijking met de eerder geteste, iets duurdere Lenovo Moto G5 (let op: onze wegingen voor de scores zijn intussen aangepast, zodat die scores uit de eerdere test niet vergelijkbaar zijn; in de tabel hieronder gebruiken we de nieuwe wegingen ook voor de eerder geteste Moto G5).

Conclusie

Voor weinig geld bieden deze Android-smartphones een goede bouwkwaliteit, modern design, lange accuduur en aanvaardbare prestaties.

Gemiddelde internetprijs: 149 euro (Moto E4); 179 euro (Moto E4 Plus)

Bron: www.diskidee.be

Onze partners