Review: compacte beheerde switch met PoE-doorvoer

Ubiquity UBNT-US-8 © Ubiquity

We testten de kleine Ubiquiti Unifi Switch 8 (US-8) switch die acht poorten heeft, kan worden beheerd en power-over-ethernet (PoE)-stroom kan doorgeven.

De Ubiquity UBNT-US-8 is een kleine achtpoortenswitch, die volledig van stevig zilverkleurig metaal vervaardigd is en een externe voeding heeft die bijna even groot is als de switch zelf. Ze is volledig passief gekoeld en maakt dus geen lawaai.

Ze kan eventueel tegen een wand worden gemonteerd; bevestigingsschroeven worden in de verpakking meegeleverd. De ventilatiegaten op de twee zijkanten moeten daarbij wel vrij blijven. In plaats van de externe voeding kun je ook een PoE-kabel gebruiken in poort 1 om de Switch 8 van stroom te voorzien.

Poort 8 heeft een PoE passthrough-uitgang, die standaard echter niet actief is en via het beheer wordt ingeschakeld. De uitvoerstroom hangt af van de PoE- of DC-input.

Deze zelfde kleine switch is ook verkrijgbaar met 60 watt PoE in totaal, verdeeld over vier ‘autosensing’ 802.3af PoE poorten, met maximale stroomafgifte van 15,4 watt per poort (US-8-60W).

Volledige details over deze miniswitches vind je op de website van Ubiquiti.

Ingebruikname

Download en installeer de nieuwste versie van UniFi Controller software (bij ons v5.4.16). Deze tool spoort de switch in het netwerk op en start de managementinterface in de standaard webbrowser.

Echter, de software geeft de voorkeur aan Chrome of Firefox boven IE/Edge. Niet alles zou honderd procent werken met een andere browser, hoewel wij daar in de praktijk niets van hebben gemerkt. Het enig is dat Edge het beveiligingscertificaat niet lust en beweert dat de UniFi-webinterface onveilig is. Chrome waarschuwt één keer en laat verder met rust; bij Edge moet je telkens opnieuw doorheen verschillende waarschuwingen klikken om het beheer te kunnen openen.

Na het selecteren van het land en de tijdszone moet eerst een administrator en wachtwoord worden ingesteld. Het is goed dat Unify je hiertoe verplicht. Wil je je switch ook via de cloud bereiken dan moet je ook nog een UBNT.com account creëren (of invullen).

Het volstaat hiervoor je naam en e-mailadres achter te laten en een (ander) wachtwoord te kiezen dan het lokale beheerdersaccount. Ook moet je je e-mailadres verifiëren via een link die je wordt toegestuurd. Achteraf kun je dan deze gegevens invoeren bij de switch om de cloudtoegang te activeren. Dan blijkt echter dat die cloudtoegang niet beschikbaar is onder Windows. De wizard breekt af en je mag opnieuw beginnen. Als je dan bij de vraag voor cloudtoegang op “skip” klikt, gaat hij wel verder.

Het is nogal slordig dat de wizard je niet direct vertelt dat de cloudtoegang niet onder Windows werkt! Enfin, nu kun je eindelijk inloggen op de lokale beheerinterface. De witte led voor op de switch verandert nu van wit in blauw om aan te geven dat de switch opgenomen is in het beheer.

Beheer

De UniFi Controller beheert alle Ubiquiti-apparaten in het netwerk: switches, security gateway(s) en draadloze access points. Omdat we maar één switch moeten beheren, kunnen we de meeste opties negeren. De software werkt overigens niet in het Nederlands.

We controleren eerst of er een firmware-update is voor de Switch8. Die is er: van 3.7.17.5220 naar 3.7.58.6385. Die voeren we door. Dit duurt enkele minuten. Tijdens de upgrade knippert het led op de voorkant wit/blauw. Zodra het stabiel blauw brandt, kun je verder met het beheer. Je kunt back-ups van je configuraties bewaren en herstellen.

Aan deze kleine switch is er verder niet zo heel veel beheer. Je gebruikt de interface vooral om statistieken op te vragen, maar kunt uiteraard aparte netwerksegmenten definiëren, poorten koppelen, specifieke apparaten en/of soorten netwerkverkeer voorrang verlenen en/of de doorvoersnelheid van bepaalde poorten beperken.

Je kunt ook tweemaal twee à vier poorten aggregeren, maar verder werkt het koppelen volautomatisch en kun je niets eraan wijzigen.

Prestaties

Snelheidstesten hebben bij switches weinig zin. Zelfs als men alle poorten tegelijk maximaal belast, zal een switch dicht bij zijn opgegeven capaciteit presteren. Alle fabrikanten vermelden die capaciteit op dezelfde manier.

De totale switching-capaciteit of ‘backplane’-bandbreedte vermeldt de totale maximale theoretische doorvoersnelheid van de switch in Gbit/s. Voor de US-8 is dit 16 Gbit/s.

In de praktijk komt het erop neer dat een switch met méér poorten logischerwijze een hogere totale bandbreedte heeft (simpel gezegd: een snellere processor). Belangrijker is daarom de maximale snelheid van elke poort of de ‘line rate’, eveneens uitgedrukt in Gbit/s. Bij deze Ubiquity-switch is dit 8 Gbit/s.

Ten slotte is er de snelheid waarmee pakketten verstuurd worden, uitgedrukt in megapakketten of megaframes per seconde (mpps/mfps). Ook hier is het normaal dat een switch met meer poorten een hogere ‘packet forwarding rate’ heeft. De US-8 heeft een pakketdoorvoersnelheid van 38,69 mmps.

Opmerking: deze switch werd voor deze test uitgeleend door en is te koop bij WiMood.

Conclusie

De Ubiquiti Unifi Switch 8 is compact, stil en heeft een eenvoudig beheer. De versie met volwaardige power-over-ethernet (US-8-60W) biedt wel een betere prijskwaliteitverhouding dan de geteste variant met alleen maar PoE-doorvoer op één poort (US-8).

Gemiddelde prijs: US-8: 109 euro; US-8-60W: 119 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content