De Yoga 900 van Lenovo is een erg dunne 2-in-1 laptop met een scherm dat 360 graden draait rond een stevig scharnier met een uniek ontwerp. Je kunt hem in vier verschillende standen gebruiken. We hebben deze convertibele laptop getest.
De Lenovo Yoga 900 kan je dankzij een zogenaamd horlogebandscharnier in vier verschillende modi gebruiken. Windows 10 detecteert zelf wanneer je de desktopmodus verlaat en schakelt zichzelf dan al dan niet automatisch om naar de tabletmodus.
Er bestaan wel méér laptops met een scherm dat 360 graden draait (Dell, HP, Toshiba), maar het draaimechanisme van de Lenovo is uniek. Het is een zogenaamd horlogebandscharnier met meer dan achthonderd stalen en aluminium onderdelen dat doorloopt over de volle lengte van het 13,3-inch ips-aanraakscherm.
Of dit mechanisme effectief duurzamer is dan de klassieke scharnieren van de andere laptops weten we niet, maar het lijkt wel logisch omdat de drukkracht die je uitoefent wanneer je het scherm draait beter verdeeld wordt.
Uitrusting
De Yoga 900 heeft een qhd+-schermresolutie van 3200 x 1800 pixels. De Windows 10-zoomstand staat standaard op 250%, waardoor tekst, apps en andere items toch goed zichtbaar blijven.
Het aanraakscherm is van goede kwaliteit, al hebben witte kleuren een voor ons storende gelige schijn. De Yoga 900 is verkrijgbaar met een Intel core i5-6260U cpu voor 1.499 euro of een Intel Core i7-6500U processor voor 1.549 euro. Wij testten de versie met Intel Core i7-6500U en 16GB ram, maar de vermelde standaardversies van deze 2-in-1 komen met ‘maar’ 8 GB ram.
Behalve de voedingsaansluiting die tegelijk een usb 2.0-poort is, heeft het slechts 14,9 mm dunne chassis nog twee normale usb 3.0- en één veelzijdige en extra snelle usb Type-C-poort(en).
Een klassieke video-uitgang ontbreekt, maar mits je de juiste kabel bijkoopt kan de Type-C usb-poort daarvoor dienen. Daarnaast wordt ook draadloze Intel WiDi-video ondersteund.
De voedingsaansluiting is niet het traditionele ronde type, maar lijkt op een usb-poort. Daardoor is de stroomkabel dik en stug; de stroomaansluiting steekt ook meer dan drie centimeter uit de linkerzijkant. Het is een minpuntje bij het voor de rest prachtige design van deze Yoga 900.
Lenovo kwam een tijdje geleden negatief in het nieuws omwille van de massa’s overbodig- en volgsoftware die het ongevraagd op al zijn computers installeerde. Het bedrijf heeft blijkbaar geleerd van de ophef die dit veroorzaakte, want de Yoga 900 is vrij van dit alles. Wel worden allerlei Lenovo-hulpprogramma’s meegeleverd en zijn ook probeerversies van McAfee LifeSafe en Microsoft Office geïnstalleerd.
De Yoga 900 weegt 1,29 kg en is behalve in zilver ook te koop in oranje en goud. Volledige specificaties en informatie vind je op de website van Lenovo.
Prestaties
De Lenovo Yoga 900 presteert erg goed. Hij heeft een Windows Experience Score van 6,1 en een PCMark 8 Home 3.0 Accelerated score van 2.819 punten.
De PCMark Home Battery Score is een erg goede 285 minuten.
De geïntegreerde Intel HD Graphics 520 videochip is uiteraard geen snelheidsmonster, maar volstaat voor kantoortoepassingen en niet al te intensieve 3D-games. Deze videochip haalt een Futuremark 3DMark Professional Sky Diver score van 3.094 punten.
We voeren verschillende benchmarks uit en berekenen op basis daar van een gewogen prestatiescore op 100 punten. Daarin vertegenwoordigen de Futuremark PCMark 8 Accelerated Home Score 15%, de PC Mark 8 Accelerated Creative Score 10%, de Microsoft wei 5%, de PC Mark 8 harde schijfprestaties 15%, de 3DMark Ice Score Unlimited, Cloud en Skydrive grafische scores elk 10%, het gewicht 10% en de autonomie (berekend met de PC Mark 8 Accelerated Home Battery Score) 15%. Op basis van deze gewogen prestatiescore berekenen we een eveneens gewogen prijskwaliteitscore op 100 punten, waarin de prestaties voor 60% en de prijs voor 40% meetellen.
De Lenovo Yoga 900 haalt dan een prestatiescore van 67/100 en een prijsprestatiescore van 57/100.
Conclusie
Dit is een van de mooiere en best presterende 2-in-1’s op de markt, maar je betaalt voor al dat moois wel een stevige prijs.
Prijs: vanaf 1.499 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier