Review: creëer een dual-laptop werkstation

Startech USB3DDOCKFT dock © Startech

We testten het Startech.com USB3DDOCKFT usb 3.0-dock waarmee je een dual-laptop werkstation creëert dat twee schermen en tot vijf randapparaten kan delen, zowel onder Windows als onder Mac OS.

Het van oorsprong Canadese bedrijf StarTech.com verkoopt vooral gespecialiseerde en moeilijk te vinden connectiviteitsproducten voor computers. Het USB3DDOCKFT Docking Station for Two Laptops dat we hier bespreken kun je omschrijven als een combinatie van een kvm-switch en een traditioneel docking-station. Met deze dock kun je op dezelfde werkplek tot twee laptops tegelijkertijd gebruiken, maar het werkt uiteraard ook met één laptop.

Technische kenmerken

Dit dual-host, dual-monitor usb 3.0 dock is een vrij breed, maar smal en licht kastje gemaakt van zilverkleurig en zwart kunststof dat gevoed wordt door een externe voeding.

Alle aansluitingen zitten achteraan en rechts opzij. Achteraan is er één 20-polige DisplayPort en één 9-polige HDMI-videouitgang. Daarnaast zijn er vier vrouwelijke usb 3.0 type-A poorten en twee vrouwelijke usb 3.0 type-B poorten en één full-duplex Gigabit Ethernet-poort. Er zit ook een Kensington-veiligheidsslot op en een tuimelschakelaar om het dock in- en uit te schakelen.

Rechts opzij is er een vrouwelijke usb 3.0 type-A poort. Deze heeft een snellaadfunctie die beantwoordt aan de usb battery charging specification revision 1.2. Deze poort heeft dus de “charging downstream port” (cdp) functie en kan tegelijk snelladen en data synchroniseren. De snellaadfunctie werkt ook wanneer er geen laptop aangesloten is, op voorwaarde uiteraard dat de dock zelf in het stopcontact steekt.

Alle usb 3.0-poorten bieden ondersteuning voor uasp (usb attached scsi), zodat aangesloten externe usb-schijven die dit ook ondersteunen sneller werken.

Rechts opzij vinden we verder een 3,5 mm audio-jack van het trrs (tip ring ring sleeve)-type. Dat betekent dat je er een (stereo-)koptelefoon of actieve luidspreker, maar ook een microfoon op kunt aansluiten.

Aan de rechterkant is er ook nog een tiptoets waarmee je schakelt tussen twee “hosts” ofwel twee aangesloten laptops.

Op deze dock kun je één of twee monitors aansluiten. 4K video aan 30 fps wordt ondersteund via de DisplayPort met één scherm. De hdmi-poort biedt met één scherm een maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels. Sluit je op elke poort een scherm aan (dual-monitor) dan bedraagt de maximale resolutie voor elk scherm 2048 x 1152 pixels. Uiteraard worden ook lagere resoluties ondersteund.

Via deze dock kun je bestanden uitwisselen tussen twee aangesloten laptops met 5 Gbit/s usb 3.0 snelheid. Dit kan via de gratis downloadbare PCLinq-software voor Windows 7 en hoger of Mac OS 10.8 of hoger. Of je gebruikt Windows Easy Transfer in Windows 8.1, 8 en 7. In Windows 10 kun je eventueel ook de gratis versie van Laplink PCmover Express gebruiken.

Ingebruikname

Intern gebruikt deze dock een DisplayLink DL-5900 chipset voor de monitor-, lan- en audio-functies en een VLI VLI81-chipset voor de usb 3.0-hub. Usb 3.0 hostkabels worden meegeleverd, maar de benodigde drivers moet je eventueel nog downloaden.

Het hangt van het besturingssysteem af of de benodigde drivers automatisch worden geïnstalleerd zodra je de dock met behulp van één van de twee meegeleverde usb 3.0 host-kabels aansluit op een vrije usb 3.0-poort van je laptop(s). Je vindt de Displaylink-drivers echter ook bij Startech.com: ze zijn beschikbaar voor Windows, Mac OS en Linux Ubuntu.

Onder Windows 10 worden de DisplayLink-drivers in elk geval automatisch geïnstalleerd, al duurt dit wel ongeveer een minuut. Voor Windows 7 moet je de drivers eerst installeren, de pc herstarten en dan pas het dock aansluiten. De software controleert vóór installatie onder Windows 7 of jouw pc compatibel is.

Zodra je na installatie van de drivers een extern scherm aansluit op het dock of via de host-knop voor het eerst overschakelt naar een andere aangesloten computer, wordt de DisplayLink-software automatisch geconfigureerd voor het eerste gebruik.

De Beeldscherm-systeeminstelling van Windows 10 opent daarna automatisch, zodat je kunt instellen hoe je het bijkomende scherm wil gebruiken. De beschikbare instellingen kunnen ook verschillen naargelang het besturingssysteem, maar uitbreiden, dupliceren en alleen weergeven op één van beide schermen zijn als optie altijd beschikbaar.

Als de Displaylink Manager beschikbaar is (bijvoorbeeld onder Windows 7) dan kun je de instellingen naar keuze ook daarmee regelen. De mogelijkheden zijn dan “extend” (uitbreiden), “mirror” (dupliceren), “extend to” (uitbreiden naar rechts, links, boven of onder), “off” (dock-scherm uitschakelen) en “set as main monitor” (een van beide schermen als hoofdscherm instellen).

Je kunt de resolutie, calibratie en oriëntatie van het dock-scherm apart regelen van het laptop-scherm. Klik hiervoor op “Geavanceerde beeldscherminstellingen” en kies één van beide schermen om de instellingen te regelen.

Het dock bevat een kleine flash-drive van 13 MB met daarop de PC Linq 5 usb-bestandstransfersoftware van het Taiwanese bedrijf Prolific Technology voor zowel Windows als Mac OS, zodat je die direct kunt installeren.

Praktijk

Het dock werkt als geadverteerd. De aangesloten apparatuur is bruikbaar op de twee computers, eventueel na installatie van de benodigde drivers. Met de host-knop op de zijkant schakel je vlot tussen beide laptops.

Met de meegeleverde PCLinq 5 software kun je ook bestanden uitwisselen tussen beide aangesloten computers, zelfs al hebben die een verschillend besturingssysteem en is er geen netwerk beschikbaar.

PCLinq identificeert een Windows 10 computer wel als “Windows 8”, maar de transfer werkt probleemloos. De bestandssystemen van beide computers worden naast elkaar getoond en je kunt bestanden heen en weer kopiëren of verplaatsen.

Een laptop met usb 3.0 samen met eentje met usb 2.0 gebruiken, leverde geen problemen op, al verloopt de eventuele bestandstransfer dan natuurlijk aan usb 2.0 snelheid.

Conclusie

De Startech.comUSB3DDOCKFT usb 3.0-dock is een handige manier om twee laptops onderling te verbinden en met dezelfde hardware te gebruiken. Het systeem werkt vlot en probleemloos.

Adviesprijs: 355,73 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content