Review: draadloze scanner met cloud-functies van Kodak

Kodak alaris i11xxwn scanner © Kodak

We testten de Kodak Alaris i1190WN Scanner, een compacte documentscanner met al dan niet draadloze netwerkconnectiviteit en uitgebreide cloud-functies.

De Alaris i1190WN Scanner van Kodak past op elke desktop en is ongeveer van hetzelfde formaat als de in het verleden door ons geteste Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner, waarmee het apparaat heel wat kenmerken gemeen heeft.

Technische kenmerken

De Alaris i1190WN meet 246 x 330 x 162 mm en weegt 3,2 kg en scant documenten tot 215 x 355,6 mm die in “long document mode” maximaal drie meter lang mogen zijn.

De minimale documentgrootte die de adf aankan is 63,5 mm x 65 mm, hoewel je manueel ook nog kaartjes die minimaal 50,8 mm breed zijn kunt scannen. Gescande documenten mogen tussen de 34 en 413 g/m2 wegen.

De adf kan tot 75 vellen papier van 80 g/m2 bevatten, naast kleinere documenten zoals id-kaarten of naamkaartjes. De optische resolutie van de cmos-gebaseerde dual-led CIS scanner chip is 600 dpi. Scannen kan aan resoluties die traploos variëren tussen 100 en 1200 dpi.

De opgegeven scansnelheid is 40 ppm aan 200 dpi of 300 dpi of 80 ipm duplex (A4). Het aanbevolen dagelijkse volume is tot vijfduizend pagina’s per dag.

Je kunt deze scanner gebruiken via usb 2.0/3.0, wifi (ook ad-hoc) en Ethernet. Kodak Capture Pro Limited en Smart Touch zijn inbegrepen bij de scanner. Ook EMC Captiva Cloud Capture wordt meegeleverd.

De volledige specificaties van de i1190WN vind je op de website van Kodak Alaris.

In gebruikname

Zoals bij de meeste scanners dien je eerst de (op cd meegeleverde of van het internet downloadbare) drivers en software te installeren en pas daarna de scanner in te schakelen en aan te sluiten.

Wij installeerden de software op een pc met Intel Core i7, 16 GB ram en Windows 10 Pro 64-bit. De installatieprocedure verloopt geheel automatisch, maar je moet wel verschillende keren manueel op “Uitvoeren” klikken om de diverse software-onderdelen effectief te installeren. Ondertussen toont de installatieprocedure je enkele informatiekaartjes over de werking van de scanner en de beschikbare opties.

Als alles geïnstalleerd is, verschijnt een soort wizard (ook in het Nederlands als dit de taal van je besturingssysteem is) die je helpt het apparaat aan te sluiten. Selecteer het type verbinding. De verschillende mogelijkheden worden alleen in pictogram-vorm getoond, maar als je ze kiest verschijnt onderaan de nodige uitleg.

Wij kozen voor de draadloze verbinding via bekabeld netwerk. De wizard toont je dan visueel alle volgende stappen om de scanner aan de praat te krijgen. Als de scanner nooit eerder gebruikt werd, vindt de wizard hem als het goed is automatisch in het netwerk.

Bij ons werkte dit niet, maar een eerdere tester had het apparaat niet gereset (wij kijken naar jou, Minoc Media Services!). Na een hardwarematige reset, terugkeren in de wizard en hem opnieuw doorlopen (wat probleemloos kan) lukte het nog niet. We vallen je niet lastig met de juiste reden, maar het zou eenvoudiger zijn mocht er gewoon een wps-functie op de scanner zitten.

De verschillende verbindingsmethoden die de wizard nu probeert, zijn eigenlijk onnodig ingewikkeld. Uiteindelijk bleek het het eenvoudigst om ons mobieltje te verbinden met het open wifi-netwerk van de scanner en dan de configuratie te voltooien via het ingebouwde webbeheer. Het toegewezen ip-nummer kun je aflezen op het lcd-scherm. Het webbeheer is overigens niet “responsive” en dus moeilijk bruikbaar op een klein scherm.

Nadat je de scanner met je netwerk verbonden hebt, kun je zijn ip-adres invullen in de wizard, die dan de installatie voltooid. Op het einde vraagt de wizard je om een document in de scanner te steken en maakt hij een testscan. Als je document getoond wordt door de wizard, weet je dat de installatie gelukt is.

Ten slotte kies je nog welke applicatie je met de scanner wil gebruiken. Je hebt de keuze tussen Kodak Smart Touch (TWAIN), Kodak Capture Pro Limited Edtion (TWAIN) en EMC Captiva Cloud Capture (ISIS). Na je keuze wordt de betreffende software op je computer (bij-)geïnstalleerd. Daarnaast kun je ook mobiel scannen met de gratis Kodak ScanMate+ Mobile app voor iOS of Android.

Met de app kunnen bestanden worden gedeeld via e-mail en worden geüpload naar applicaties in de cloud, zoals SharePoint, Box of Evernote. Via een API kunnen bedrijven ook hun eigen toepassingen integreren met de mobiele scan-app.

Wij kozen voor Smart Touch, dat helaas niet in het Nederlands beschikbaar is, en Kodak Capture Pro LE, dat wél in het Nederlands werkt en waarvoor je je eerst verplicht online moet registreren. Niets weerhoudt je ervan om alle drie de scan-apps te installeren en te gebruiken. Ze hebben alle drie hun sterke en zwakke punten.

Praktijk

De door Kodak opgegeven scansnelheden zijn gemeten volgens iso/iec-methodes en geven een algemene indruk van de prestaties onder ideale omstandigheden, met een snelle computer en een Ethernet-koppeling.

Om een idee te krijgen van de prestaties in een meer realistische kantooromgeving voerden we een snelheidstest uit via wifi. We gebruikten Smart Touch, omdat dit voor snelle zakelijke scans het best werkt.

Kodak Smart Touch roep je op door rechts te klikken op het overeenkomstige taakbalk-pictogram. Je kunt direct scannen naar negen verschillende bestemmingen en formaten: pdf, tiff, jpeg, rtf, al dan niet in kleur, al dan niet om direct te e-mailen.

Elke bestemming kun je trouwens via het configuratiemenu aanpassen, bijvoorbeeld om een specifieke map toe te wijzen of om allerlei automatismen in te schakelen, zoals automatisch scheiden na blanco vel, scheiden door streepjescode, trefwoorden toevoegen, datum en volgnummer toevoegen, automatische naamgeving, etc.

Je kunt de scan bewerken voor je hem opslaat. Verder is het mogelijk om de kwaliteitsinstellingen te configureren en die op te slaan in snelkoppelingen, die je vervolgens aan één van de scanprofielen koppelt.

Wij scanden een stapel papier met gemengde kantoordocumenten: enkelzijdige en dubbelzijdig, verschillende papiersoorten en -diktes (van 60 tot 100 g/m2), kleur en zwartwit documenten, een foto ertussen… Wij scanden aan 200 dpi in kleur, voerden een meting uit gedurende 45 seconden, telden het aantal gescande pagina’s en berekenden op die manier de ‘realistische’ scansnelheid voor een typische stapel kantoordocumenten.

Je kiest op de computer de scanbestemming in Smart Touch en vervolgens meldt het lcd-scherm van de scanner dat je op “scannen” moet drukken om te beginnen. Het is dus niet zoals bij de scanners van Fujitsu dat je op de scanknop van de scanner kunt drukken, die vervolgens automatisch het scanprogramma op de pc opent. Bij Kodak werkt dit andersom: je kiest de bestemming op je pc en vervolgens druk je op de scanknop.

Bij onze eerste poging ging er iets mis: de scanner spuwde een deel van de stapel met de dunste papieren (60 g/m2) in één keer uit en scande alleen het eerste blad. Het scannen ging gewoon door: software noch scanner detecteerden deze fout.

We maakten de stapel nog een keer ‘los’ en probeerden het opnieuw: de dunste papieren werden nu met drie tegelijk door de scanner getrokken, waarbij uiteraard alleen het eerste blad werd gescand. De dikkere bladen van 70, 80 en 100 g/m2 verwerkte de scanner wél individueel.

De Kodak Alaris i1190WN scande in 45 seconden 31 vellen van onze testbundel. Dat is dus gemiddeld 1,45 s per enkelzijdig document, of 0,73 s per dubbelzijdig vel. De draadloze overdracht van alle gegevens duurde minder dan twee seconden, maar vervolgens duurde het nog een seconde of 30 voor de software de uiteindelijk 68 individuele pagina’s had ingedeeld en opgeslagen in pdf-formaat.

Dit geeft ons een totale verwerkingssnelheid van ongeveer 1,2 s per vel voor een doorsnee stapel kantoordocumenten. Hou er wel rekening mee dat je in zo een gemengde stapel papier blijkbaar geen dunne vellen mag steken van 60 g/m2 of minder: die scan je beter afzonderlijk, want toen we dat probeerden werden alle vellen wél individueel gescand.

Conclusie

De Kodak Alaris i1190WN Scanner is compact, snel en werkt gebruiksvriendelijk. Goedkoop is het toestel niet, maar als je vaak en veel documenten moet digitaliseren, win je met deze desktopscanner heel wat tijd.

Prijs: de verkoopprijs van de Kodak i1190WN-scanner is 995 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content