Review: erg compacte A3-multifunctional van Brother

Brother MFC-J5320DW © Brother

De Brother MFC-J5320DW is een multifunctionele inkjetprinter die geschikt is voor thuisgebruikers, thuiswerkers en kmo’s die maandelijks maximaal 2.000 prints maken. We hebben deze all-in-one getest.

De MFC-J5320DW is een multifunctionele inkjetprinter uit de Business Smart Series van Brother. In deze serie vind je printers voor thuis- (MFC-J4x) en kleinzakelijk (MFC-J6x) gebruik met respectievelijk een lagere en hogere opgegeven maandelijkse werklast dan de 2.000 pagina’s die de hier geteste MFC-J5320DW aankan.

Eigenschappen

De zwarte kast, die volledig uit kunststof bestaat, heeft geen onderdelen die uit de kast steken. Alles is geïntegreerd in één compacte rechthoek. Toch kun je er tot A3-vellen mee printen. Automatisch dubbelzijdig printen en kopiëren/scannen kan alleen tot A4-formaat.

Ondanks de ondersteuning voor A3-prints, is dit dus een vrij compacte alles-in-één die iets breder en hoger, maar minder diep is dan de functioneel vergelijkbare Canon PIXMA MX925. Het voor een A3-printer zeer compacte formaat is te danken aan het omkeren van de printtrein.

De papierlade biedt plaats aan 250 vellen papier. A4, LTR en B5 passen in de landschapsrichting in de lade. A3, B4 en 10×15 foto’s dien je in de portretrichting in de lade te leggen. Voor A3 moet je daarbij een grendel verzetten en de papierlade verder uittrekken.

De papieropvang van ongeveer 20 cm, die geïntegreerd is de papierlade en die je manueel uittrekt, heeft een capaciteit van vijftig vellen. Achteraan is er ook nog een uitklapbare invoerlade voor individuele vellen en A4-fotopapier.

De automatisch documentinvoer (adf) van de vlakbedscanner zit verscholen achter een klep die je naar achteren trekt en dan een centimeter of vijf schuin uit de mfp steekt. Ze biedt plaats aan 35 vellen. Als je de adf niet gebruikt, sluit je de klep en neemt ze ook geen ruimte in beslag op je werkplek.

Nog een ergonomisch slimmigheidje is het geïntegreerde kabelgeleidingssysteem voor de netwerk- en telefoonkabels, zodat je deze mooi kunt wegwerken.

Een ander handigheidje is de manier waarop de vier apart verwisselbare inktpatronen (1 x zwart en 3 x basiskleuren) ingebracht worden. Rechts is er een klep die je opentrekt en die direct toegang geeft tot de inkt. Je hoeft de mfp in tegenstelling tot bij Canon, HP of Epson dus niet volledig open te klappen om de inkt te verwisselen. Duidelijke merktekens tonen je welke kleur wáár precies past.

Het lcd-scherm toont je via een animatie automatisch hoe je de inkt vervangt zodra je de inktklep opentrekt. Maar in feite legt het systeem zichzelf uit.

Alle technische informatie vind je op de website van Brother.

Inkt en gebruikskosten

De inktcartridges zijn ook verkrijgbaar in XL-versies die 2.400 ISO-pagina’s in zwart en 1.200 ISO-pagina’s in kleur printen. Nochtans zijn deze cartridges niet duurder dan de XL-exemplaren van andere merken met een lagere opbrengst of “yield”. Logisch dus dat deze Brother MFC-J5320DW een voor een inkjet-mfp erg lage paginaprijs heeft.

Volgens onze berekening betaal je, papier uitgezonderd, maar alle andere kosten — waaronder de aankoopprijs — inbegrepen, gemiddeld 1,21 eurocent voor een zwartwitpagina en gemiddeld 14,16 eurocent voor een kleurenpagina.

De Brother Innobella inkt geeft volgens de fabrikant de beste resultaten op Brother Innobella-papier: rijkere kleuren, scherpere afdrukken en vooral foto’s en documenten die minder snel verbleken. We hebben dit niet zelf kunnen testen en geven het mee voor wat het waard is. In tegenstelling tot Canon en Epson vermeldt Brother trouwens nergens op zijn website de gegarandeerde levensduur voor foto’s die je print op zijn Innobella-consumables.

Bediening en apps

Ook deze mfp heeft allerlei cloud-functies en ingebouwde apps, vergelijkbaar met de Canon PIXMA MG7700 Series. Je bedient alles via het 6,8cm kleurenaanraakscherm dat een gebruiksvriendelijke, smartphone-achtige interface heeft die ook in het Nederlands werkt.

De klep waarin het scherm verwerkt is, kun je naar boven opentrekken, zodat je het scherm gemakkelijker kunt bedienen wanneer je recht vóór de printer staat.

De clouddiensten dien je eerst te activeren via de Brother Web Connect website. Daar krijg je voor elke dienst een pincode die je dan binnen de 24 uur dient in te tikken op het lcd-display van de mfp.

Je hoeft dus niet zoals bij Canon je inloggegevens in te tikken op het mfp-display zelf. Dit gaat sneller, maar je moet uiteraard wel een computer bij de hand hebben om de web connect-dienst te kunnen gebruiken.

Interessant is de ingebouwde ocr-app: je kunt een document scannen naar een doorzoekbare pdf. Dit werkt uitstekend: onze Nederlandstalige “zakelijke” testbrief met een papierbezetting van vijf procent die we tijdens de snelheidstesten gebruiken, werd bijvoorbeeld foutloos omgezet in doorzoekbare computertekst.

De Brother iPrint&Scan mobiele app is beschikbaar voor Android, Windows 10 Mobile en iOS en ondersteunt draadloos printen en scannen.

Prestaties

Om de één of andere reden drukt de MFC-J5320DW onze 5% ISO-testbrief abnormaal traag af, met lange, niet te verklaren pauzes tussen de prints in. We probeerden dit zowel via computer als via cloud en zowel in rtf- als in docx-formaat. Dit mankement haalt de gemiddelde snelheidsscore van deze mfp flink naar omlaag. (In de review van de Samsung Xpress Color C1860FW mfp vind je meer details over onze testmethode.)

Ook andere documenten en zelfs foto’s print deze mfp met “horten en stoten”, met rare, vrij lange pauzes in het midden van een print.

Heeft dit te maken met de omgekeerde printtrein? Wie weet. In elk geval haalden we tijdens onze eigen benchmarks bij lange na niet de door Brother opgegeven printsnelheid van 20 ppm voor kleur en 22 ppm voor monochroom.

Een ander probleem is dat het interne geheugen soms vol loopt, waardoor we er bijvoorbeeld niet in slaagden om onze A4-testfoto vanaf OneDrive af te drukken. Het geheugen liep zelfs vol bij een poging om via het app-menu enkele ingebakken sjablonen zoals “rekensommen” of “muziekpapier” te downloaden en te printen.

Nog een eigenaardigheid is dat je vanaf een usb-stick alleen foto’s, maar geen andere documenten kunt printen. Scannen naar een usb-geheugen lukt dan weer wel voor alle soorten documenten.

Maar we mogen rustig stellen dat Brother nog wel wat werk heeft aan de firmware voor deze mfp, behalve dan voor wat betreft de uitstekende cloud-ondersteuning.

Gelukkig is de afdrukkwaliteit wel uitstekend en bij de betere in zijn marktsegement. Vooral de monochrome afdrukken zijn uitstekend en bijna niet te onderscheiden van die van een laserprinter.

De Brother MFC-J5320DW haalt een gemiddelde snelheidsscore van 42/100 en een gemiddelde kwaliteitsscore van 86/100.

Tellen we alles samen dan haalt deze mfp een prestatiescore van 76/100 en een prijsprestatiescore van 81/100.

Conclusie

De Brother MFC-J5320DW is geen snelheidsmonster, maar combineert een groot gebruiksgemak, uitstekende cloud-ondersteuning, relatief lage paginakostprijs en zeer compacte bouw (voor een A3-printer/scanner) met een erg goede afdrukkwaliteit, vooral dan monochroom. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is zeer goed. We vinden deze multifunctionele inkjetprinter dan ook een aanrader.

Prijs: 187 euro (gemiddeld)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content