De Olympus 6×16 Monocular i is een erg compact monoculair kijkertje dat slechts 70 gram weegt en 87 x 38 x 25 mm meet. Deze éénogige verrekijker is waterbestendig en gevuld met stikstofgas, zodat hij niet snel aandampt.

Je kunt het kijkertje overal met je meenemen om objecten en gebeurtenissen van dichterbij te bekijken, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling, een tentoonstelling, een hoorcollege, een seminarie, een presentatie, kampeerreizen, trektochten etc.

Technische kenmerken

De Monocular i vergroot zesmaal en heeft een beeldveld van 8 graden, ofwel 140 meter op een kilometer afstand. Het kijkertje heeft een effectieve lensdiameter van 16 mm (vandaar de aanduiding "16×6" in de productnaam: het eerste cijfer is altijd de vergrotingsfactor en het tweede cijfer de lensdiameter). Scherpstellen doe je dankzij de glijdende schuifregelaar aan de onderkant met één hand.

Het kijkertje is met stikstof gevuld. Daardoor beslaat de lens minder snel, ook bij temperatuurverschillen. Verlies van licht en scherpte veroorzaakt door reflecties worden tot een minimum beperkt dankzij de verschillende coatings die oculair en objectief bedekken. Het kijkertje wordt geleverd met een afneembare draagriem en een stoffen draagzakje.

Praktijk

Een monoculair is ontworpen om zo compact en licht mogelijk te zijn en is dus geen vervanging voor een echte verrekijker. Het beeldveld is al met al beperkt, zodat dit kijkertje niet echt geschikt is om bijvoorbeeld (snel) bewegende dieren te observeren in de natuur.

Je moet eerst je subject identificeren en het kijkertje dan erop richten. Dat gaat gemakkelijker met subjecten die min of meer stilstaan, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling, presentatie of hoorcollege. Een fotograaf zou het kijkertje ook kunnen gebruiken om zich een idee te vormen van een compositie die hij of zij met een telelens wil maken. Je hoeft dan niet eerst de zware telelens uit je tas te halen, maar kunt je met het kijkertje vooraf een idee vormen van wat het resultaat kan zijn.

Rekening houdend met de genoemde beperkingen zorgt de Olympus Monocular i voor een helder, duidelijk en vervormingsvrij beeld van subjecten op enige afstand van je kijkpositie. Brillendragers zetten hun bril best af en regelen de scherpte met de glijder op de onderkant, want de kijkopening is te klein om nuttig met een bril te gebruiken.

Conclusie

De Olympus 6×16 Monocular i werkt zoals geadverteerd, maar het is wel een vrij dure gadget. Gezien de beeldkwaliteit is de prijs echter begrijpelijk. Goede optica is nu eenmaal vrij duur.

Prijs: 99 euro

Bron: www.diskidee.be

De Olympus 6×16 Monocular i is een erg compact monoculair kijkertje dat slechts 70 gram weegt en 87 x 38 x 25 mm meet. Deze éénogige verrekijker is waterbestendig en gevuld met stikstofgas, zodat hij niet snel aandampt.Je kunt het kijkertje overal met je meenemen om objecten en gebeurtenissen van dichterbij te bekijken, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling, een tentoonstelling, een hoorcollege, een seminarie, een presentatie, kampeerreizen, trektochten etc.Technische kenmerkenDe Monocular i vergroot zesmaal en heeft een beeldveld van 8 graden, ofwel 140 meter op een kilometer afstand. Het kijkertje heeft een effectieve lensdiameter van 16 mm (vandaar de aanduiding "16×6" in de productnaam: het eerste cijfer is altijd de vergrotingsfactor en het tweede cijfer de lensdiameter). Scherpstellen doe je dankzij de glijdende schuifregelaar aan de onderkant met één hand.Het kijkertje is met stikstof gevuld. Daardoor beslaat de lens minder snel, ook bij temperatuurverschillen. Verlies van licht en scherpte veroorzaakt door reflecties worden tot een minimum beperkt dankzij de verschillende coatings die oculair en objectief bedekken. Het kijkertje wordt geleverd met een afneembare draagriem en een stoffen draagzakje.PraktijkEen monoculair is ontworpen om zo compact en licht mogelijk te zijn en is dus geen vervanging voor een echte verrekijker. Het beeldveld is al met al beperkt, zodat dit kijkertje niet echt geschikt is om bijvoorbeeld (snel) bewegende dieren te observeren in de natuur.Je moet eerst je subject identificeren en het kijkertje dan erop richten. Dat gaat gemakkelijker met subjecten die min of meer stilstaan, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling, presentatie of hoorcollege. Een fotograaf zou het kijkertje ook kunnen gebruiken om zich een idee te vormen van een compositie die hij of zij met een telelens wil maken. Je hoeft dan niet eerst de zware telelens uit je tas te halen, maar kunt je met het kijkertje vooraf een idee vormen van wat het resultaat kan zijn.Rekening houdend met de genoemde beperkingen zorgt de Olympus Monocular i voor een helder, duidelijk en vervormingsvrij beeld van subjecten op enige afstand van je kijkpositie. Brillendragers zetten hun bril best af en regelen de scherpte met de glijder op de onderkant, want de kijkopening is te klein om nuttig met een bril te gebruiken.ConclusieDe Olympus 6×16 Monocular i werkt zoals geadverteerd, maar het is wel een vrij dure gadget. Gezien de beeldkwaliteit is de prijs echter begrijpelijk. Goede optica is nu eenmaal vrij duur.Prijs: 99 euroBron: www.diskidee.be