Review: HP Omen is krachtige desktopvervanger

02/02/17 om 09:15 - Bijgewerkt om 09:13

Bron: Datanews

De HP Omen 17, die we hier testen, levert de kracht van een high-end desktop-pc in een verplaatsbaar ontwerp. De 17,3-inch laptop is ook beschikbaar in compactere versies met 15-inch scherm.

Review: HP Omen is krachtige desktopvervanger

HP Omen 17 © HP

HP biedt in de Omen-laptopserie twee 15-inch en twee 17-inch modellen. Het door ons geteste 17-inch model heeft standaard 8 GB ram en een ssd/hdd-combinatie met een totale opslagcapaciteit van 1,25 TB.

Windows 10 64-bit en de meegeleverde software staan op de ssd. Het duurdere 17-inch model is voorzien van 16 GB ram en een 512 GB ssd. Voor de rest zijn beide modellen identiek.

Uitrusting

De 6de generatie Core i7 cpu en Nvidia GeForce GTX965M gpu met 4GB eigen vram zijn zeker geschikt voor veeleisende kantoor-, cad/cam-, video- en multimediatoepassingen.

Ook de meeste 3d-games kan je op deze laptop in vrij hoge resoluties en 'frame rates' spelen. Daarbij wordt zelfs Nvidia G-Sync ondersteund, een techniek die voor stabielere beelden zorgt.

De benaming "UHD"-laptop die HP in zijn documentatie gebruikt, is wel ietwat misleidend. Het ontspiegelde 17,3 ips-scherm is immers van het FHD-type. De UHD 4K-resolutie is alleen mogelijk op een extern scherm dat je via hdmi aansluit.

Maar hogere frame rates in recente games zijn alleen realistisch op het eigen 1080p-scherm. De Maxwell-gebaseerde mobiele gpu uit Nvidia's hogere middenklasse kan dit niet aan op een extern 2160p-scherm.

Praktijk

Het antracietkleurige chassis bestaat voornamelijk uit goedkoop ogend plastic. Het scherm is gelukkig wel met twee stevige metalen scharnieren aan de rest van het chassis bevestigd. Het geheel weegt 2,85 kg.

De rode led-verlichting van het toetsenbord activeer je met een functietoets. Met tien vingers typen gaat vrij vlot, maar de Enter-toets is wat ons betreft iets te klein.

Dit is een van de weinige laptops in deze productklasse waarvan je de batterij nog zelf kunt verwisselen.

De B&O luidsprekers produceren een krachtig en helder geluid, maar het ontbreekt wel ietwat aan baskracht.

Gedetailleerde specs en prestaties

Conclusie

De HP Omen 17 is zeker geschikt om een desktop-pc te vervangen. Voordeel is dat je het scherm kunt dichtklappen en hem vlot overal met je meeneemt. Een 'laptop' is het evenwel niet, daarvoor is het apparaat te zwaar en gaat de batterij niet lang genoeg mee. Bij het gewicht van de laptop zelf dien je trouwens nog het gewicht van de forse externe voeding te tellen, die bijna een halve kilo weegt.

Prijs: 1.299 euro

Bron: www.diskidee.be

Onze partners